Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania cz.2

Post »

Karolu czy dobrze rozumiem, że kupiłeś hippeastrum w tesco po 6 pln? A zdradzisz w którym czy było dużo i jakie odmiany kolorystyczne?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kluska - u mnie były po 8 lub 9zł :wink: ale to są te same co kupiła piekara114. Różnica w cenie wynika z naklejenia błędnego kodu kreskowego - gerbery również były ale na własnym kodzie, tam gdzie ja kupowałem ktoś właściwie oznaczył cebule - widocznie wiedział, że to nie gerbery :wink:
Tylko 3 odmiany były - biała, różowa i czerwona - roślin około 20 z czego jakieś 14 to czerwone. Większość ładna ale... przypomniało mi się dlaczego nie lubiłem kupować marketowych cebul. Cebule, które kupiłem były źle wsadzone. Jedna ewidentnie komuś wypadła z doniczki i wsadził ja pod kątem ostrym do doniczki - zewnętrzna łuska od strony zakopanej pachniała zgnilizną - ale tylko ona. No i korzenie cebul... Ta źle wsadzona miała 2 krótkie, nowe korzenie i reszta starych - z czego większość martwych i psujących się. Druga cebula żadnego nowego korzenia, garść starych żywych i martwych. W obu przypadkach rośliny posadzone w ten sposób, że korzenie ktoś zawinął wokół siebie w pęk żeby nie zajmowały miejsca i włożył do doniczki przysypując ziemią. Wystarczyło pociągnąć za cebulę i wychodziła z doniczki bez ziemi, ziemia zostawała w doniczce. Cebule nie odczują za bardzo przesadzenia ponieważ jedna nawet nie pobierała niczego z podłoża - jej korzenie są nieaktywne, druga tymi dwoma małymi, nowymi korzeniami jeszcze świata nie zwojowała. Miałem szczęście, że tylko jedna była lekko podlana. Cebule tak wsadzone i zalane są świetną pożywką dla zgnilizny. Zatem piekara114 - raczej przesadź swoje bo masz te same cebule. Oczyść cebulę z martwych korzeni a pozostałe ładnie rozłóż w doniczce.

kluska, ja kupowałem na osiedlu Kopernika, od Ciebie to nie jest aż tak daleko a chyba to jest najbliższe Tobie miejsce. Ogólnie cebule wyglądały dobrze - nie były zalane, raczej miały bardzo sucho (to akurat lepsza opcja) tylko sposób ich posadzenia jest tragiczny. Widać, że sadził je ktoś kto nie bardzo interesuje się roślinami tylko po prostu miał za zadanie je posadzić do doniczek.
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najbliżej to mam w Tarnowie i tamże się udałam. Cebule kupiłam po 5,69. 3 białe (wszystkie) 1 różową i 3 czerwone do wydania. Powiem tak. To najmniejsze cebule jakie kupowałam, ale oprócz różowego wszystkie z dwoma pędami. Myślę, a w zasadzie mam nadzieję, że to dar odmiany, bo dwa pędy przy tak mikronowej cebuli to nie wiem jakim cudem. Mam nadzieję, że kolorystyka będzie się zgadzała. Zastanawiam się jak długo mogłabym przetrzymać je w zimnie i ciemnie? do świąt chyba nie dam rady bo to dwa miesiące.Ale z misą pomysł mi się spodobał i chyba wszystkie białe wsadzę do jakiejś miski...
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kluska, no tak, zapomniałem, że tam w Tarnowie masz tesco :wink: raz tam nawet byłem :wink:
Kupiłaś cebule z pędami, które wyszły z cebuli? to ich już za bardzo nie zatrzymasz we wzroście ponieważ te cebule już wegetują. Jeśli je włożysz do chłodu i ciemnego pomieszczenia to pęd się wyetioluje (zrobi się bardzo jasny) i po wyciągnięciu go na jasne światło może zostać po prostu uszkodzony (oparzenia słoneczne). Oprócz etiolacji może wystąpić szybka elongacja pędu (w poszukiwaniu światła) - może chłód zatrzyma ten proces - ale nie uśpisz cebuli obudzonej. Jeśli się to Tobie uda to roślina najprawdopodobniej odrzuci pęd :wink: Będzie jej zbędny. Cebule nie potrzebują nawet podłoża żeby zakwitnąć, jak już wypuszczają pędy to zakwitną nawet w ciemnej piwnicy choć pędy i kwiaty będą zdeformowane i bardzo wyczerpie to cebulę. Ale taka ich natura - zakwitnąć i wydać nasiona za wszelką cenę:wink:
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to niech się dzieje wola nieba :) różowego jutro przyniosę do domu, białe z racji ze w mniej zaawansowanym stadium chwilę przetrzymam w garażu. Dzięki za informację!
Ninia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2016, o 08:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj miałam zamiar kupić hippeastrum i z takim zamiarem udałam się do Netto, ale tego nie zrobiłam (dałam sobie na wstrzymanie). Nie miałam jeszcze nigdy tego kwiatka, ostatnio trochę o nim czytałam, ale stwierdziłam, że jeszcze trochę poczytam na forum i się podszkolę w tym temacie, ponieważ oferowane cebule nie były jeszcze posadzone-w doniczce była ziemia w torebce foliowej, cebule jeszcze nic nie puszczały, całość w kartonowym pudełku- zajrzałam do 4szt i nie wiem do końca czy te cebule były zdrowe, bo w dolnej części tak jakby się rozwarstwiały. Czy ktoś z doświadczonych w tym temacie mógłby mi powiedzieć czy to normalne?, czy takie rozwarstwienie nie spowoduje, że cebula w ziemi zacznie gnić?, a może ktoś posiada zdjęcie zdrowej cebuli? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś Arkadius pokazywł taką swoją roślinę, która mu się zapodziała na wiele tygodni razem z pudełkiem, nie posadzona a zachciała kwitnąć. Niesamowite, jaka w niej była wola życia :shock: Pęd kwiatowy wyglądał masakrycznie

A nawiązując do postu powyżej - z moich doświadczeń, nie tylko z hippeastrami, wynika, że w cebulach z woreczka trzeba zwrócić szczególną uwagę na najmniejsze nawet oznaki pleśnienia. I nie brać takich, co je czuć grzybem.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ja pisze onectica, niebezpieczniejsze dla cebul będą oznaki pleśnienia. Nie wiem do końca o jakie rozwarstwianie chodzi ale wymyśliłem na szybko 2 przyczyny :wink:
Pierwsza - pisałem chyba o tym wcześniej, cebule posadzone wysoko nad ziemią mają tendencje do posiadania większej ilości suchych łusek, i one się tak rozwarstwiają. Nie ma w tym nic niepokojącego, roślina chroni się w ten sposób przed czynnikami zewnętrznymi.
Druga - przesuszenie cebuli. Gdy cebula przechowywana jest za długo lub w bardzo suchych warunkach to trochę więdnie i łuski wtedy nie przylegają de cebuli tylko też się rozwarstwiają. Dopóki cebula nie jest wysuszona na wiór to też nie ma obaw o jej zdrowie. Gdy korzenie zaczną pracować to ona odzyska wigor.
W obu przypadkach nie jest to nic niebezpiecznie niepokojącego. Raczej to wynika ze sposobu uprawy i przechowywania. Skupiłbym się jednak na zapachu. Jeśli czuć charakterystyczny zapach zgnilizny to raczej odpuściłbym sobie. Oczywiście cebule da się uratować ale mając do wyboru cebulę zdrową lub z początkowymi objawami gnicia to chyba znacząca większość pasjonatów poleci Tobie zdrową cebulę :wink:
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To teraz ja :)
Jako osoba kupująca cebule w netto :)
Pierwszy raz z 4 lata temu na wyprzedaży po 5 pln kupiłam bo pomyślałam, że szkoda, żeby wyrzucili, Niestety nie było wyboru kolorystycznego więc wzięłam co było czyli czerwone. Cebule nieduże, ale kwitły pięknie. Niestety na lato wystawiłam donice od krzaki, żeby rosły na powietrzu i zapominałam przed zimą zabrać do domu. 3 lata temu kupiłam bo były białe i wzięłam jedną. Kwitła pięknie i mam ją do teraz i jest to cebula, która lubi mi urodzić drugą :)
2 lata temu pokupowałam je w ramach prezentów gwiazdkowych. Do 24 grudnia stały w garażu w zamkniętych pudełkach, nie wsadzone do ziemi, ale nie miały ochoty z nich wyskoczyć :wink: . Mojemu bratu nie zakwitła, reszcie tak. Osobiście polecam otworzyć pudełko z kolorem który się nam podoba i wybrać jak największą cebulę. jak widać pleśń to można wymoczyć w antygrzybie lub umyć w ciepłej wodzie.
U mnie w netto są jeszcze też 4 cebule: 2 czerwone, różowa i biało-czerwona, ale ja to fanka białych lub zielonych kwiatów.
A co do hippeastrum z tesco - doczytałam na opakowaniu, że to kolibri flowers, czyli pewnie jakieś mniejsze odmiany? To może dlatego te cebule mniejsze... Ometkowane jako amarylis mix.
No i zastanawiam się czy jednak nie dokupić jeszcze różowego, mimo, że na cebuli widać jakby ślady pleśni, ale to pewnie przez stanie w foliowej torebce.
Stoi teraz koło mnie i już się nie mogę doczekać kwiatu...
A i jeszcze informacja, że są też w Aldi w ceramicznej doniczce po 14,99, ale ja mam daleko.
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

Przesadziłam, na dno ze 3 cm wyparzonego (już wcześniej) i namoczonego keramzytu, ziemia uniwersalna do kwiatków z piaskiem i kilkoma rozdrobnionymi muszlami z Bałtyku.
Po wyjęciu cebulki ziemia była mokra, cebulka wilgotna łuski ładne, ciemne, korzenie wyglądają ok, jest tam kilka grubszych korzonków. Obcych przybyszów nie stwierdziłam...
Wsadziłam, tak aby czubek wystawał nad ziemię, ziemia tylko lekko spryskana z zewnątrz, myślę, że jeszcze trochę opadnie, jak lekko podleję z góry za 2 dni.
Pęd kwiatowy ma teraz 13 cm wysokości :D Codziennie przyrasta.

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Usunęłaś może martwe korzenie? :wink: Na zdjęciu widać sporo martwych korzeni :wink: Życzę powodzenia w uprawie :D
Awatar użytkownika
piekara114
200p
200p
Od: 29 sty 2016, o 17:21

Post »

Wyglądały martwo, ale takie nie były, mocno trzymały się cebuli.
To co lekko odeszło i zostało mi w rękach, usunęłam, resztę (czyli zdecydowaną większość) zostawiłam.

Stwierdziłam, że te korzonki utrzymają cebulkę w pionie....
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Post »

No to czekamy na kwiaty :wit Moje nowości mają dużo krótsze pędy, ale jestem cierpliwa 8-)
dana581958
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 gru 2015, o 12:51

Post »

Ja też kupiłam w Tesco 3 hippeastra vel gerbera w cenie 5.69. :D Po wyjęciu z doniczek okazało się to o czym mówił Sauromatum. Korzenie były owinięte dookoła cebul. Z tym, że u mnie prawie wszystkie odpadły od cebul. ;:223 Posadziłam cebule w suchą ziemię i postawiłam na parapecie.
Mam zamiar przez kilka dni nie podlewać a póżniej zacznę od niewielkich ilości wody. Pędy kwiatowe mają ładne i mam nadzieję, że będzie dobrze.
x-r-7
Konto usunięte na prośbę.
Od: 19 wrz 2016, o 18:38

Post »

Moje "gerbery" kupione równo tydzień temu wypuszczają w szybkim tempie pąki. Niedługo będzie wiadomo ( może ;:333 ) , co to za odmiana 8-)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”