Pomidory i krzyżówki MORANGO

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skoanna
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Morango- Warzywna pasja MORANGO czyli nie tylko pomidory i papryka.

Post »

o paprykach
Tak więc cierpliwości, podnieś temperaturę, a na pewno wkrótce pokażą się siewki ;:108

Dokładnie. U mnie papryki 2 tygodnie na wacikach, na kaloryferze w 30 stopniach olewały mnie totalnie, a potem jak strzeliły to wszystkie na raz ;:306 Teraz mam pełne parapety ;:108
Awatar użytkownika
Skoanna
Od: 28 sty 2016, o 19:41
Kontakt:

Post »

Koleżanka mymysteryy kiełkuje w piekarniku ;:108 ryzykancki sport ;:306 ale skuteczny ;:215
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

zielistek- nasiona aby wypuściły kiełki potrzebują więcej czasu, pisałam o tym stronę wcześniej. Co do pojemników do wysiewu ja też stosuję takie szklarenki po borówkach są doskonałe do wysiewu ;:333 przy wysiewie pamiętaj, żeby papryki siać na głębokość ok 2 cm, a ziemię dobrze przygnieść, nasiona dadzą sobie radę, zbyt płytko wysiane owszem wzejdą, ale czasami otoczka nasiona wykluwa się razem z siewką i roślina ma problem to nazywa się tzw. "kaskiem" , po wysiewie warto również przesypać powierzchnię ziemi piaskiem, co ogranicza powstawanie zgorzeli siewek, ja w tym roku sobie darowałam ten zabieg z braku piasku i czasu ;:108 poczekaj spokojnie niech minie pełne 14 dni, a papryka na pewno wzejdzie. Odmiany które masz, to popularne odmiany, nie powinny sprawiać problemu. :!:

vanilia- witam Ciebie serdecznie :wit co do pomidorów w gruncie możesz uprawiać większość odmian dostępnych w sklepach, jedynie szklarniówki się nie nadają, ale ich w sklepach mała ilość. Uprawę pomidorów ciężko podzielić tak by zbiory były co 2 tyg, tu należy się bardziej zastanowić aby dobrać odmiany z różnej grupy wczesności, wczesne, średniowczesne, itd... co do upraw którymi możesz sobie sterować to sałata, koper, rucola tu możesz stosować siewy w odstępach co 2 tyg. Pomidora uprawia się w cyklu wiosennym oraz letnim na zbiór jesienny, późno jesienny, ale amatorsko raczej stosuję się uprawę wiosenną na zbiór letni i wczesno jesienny. Wysiewając nasiona na 6-8 tyg przed planowanym sadzeniem tak jak napisała Marysia80, co do papryk, ze względu na długi okres wegetacji, niektórych odmian do 180 dni wysiewamy je wczesną wiosną, aby mogły osiągnąć dojrzałość fizjologiczną, czyli wpełni się wybarwić, i tu tak jak w wypadku pomidorów warto siać papryki o różnej wczesności.

Marysia80- ;:333

Skoanna- ;:333

-- 29 lut 2016, o 11:09 --

Piekarnik ;:333 zawsze to jakaś alternatywa :)
vanilia
200p
200p
Od: 5 lut 2016, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję MORANGO
W taki razie przelecę się gdzieś jeszcze i dokupię
Chciałam jeszcze powiedzieć że piękny masz warzywnik. :)

-- 29 lut 2016, o 11:15 --

Jeszcze tylko dopytam o to kiełkowanie, mogę do ziemi od razu czy kiełkować ?
Jak może być jeszcze lepiej??? :D
zielistek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lut 2016, o 15:37

Post »

Morango, ale masz wiedzę :!: Ciesze się że tu trafiłam, idę przysypać ziemię trochę piaskiem ;:173
Wiedzieć, że wiemy, co wiemy, i że nie wiemy tego, czego nie wiemy ? oto prawdziwa wiedza.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Możesz do ziemi od razu, jak tak robię, i mam piękne wschody, kiedyś owszem wykładałam na waciki, ale przy takiej ilości odmian to szkoda mi czasu na zabawę :)
vanilia
200p
200p

Post »

Dzięki, poradź mi proszę jeszcze taką rzecz;
Chciałam dzisiaj robić rozsadę pomidorków i papryki jak również sałaty, bobu, brokuła i selera.
Mam wielodoniczki malutkie takie 5x5 cm, gdzie chciałam wsadzić po jednym nasionku pomidorków i papryk, a po czasie je przepikować. I tu pytanie czy na pomidorki nie za wcześnie będzie, mogę je później przenieść do foliaka balkonowego żeby za bardzo nie wybiegały.

Co do bobu to wiem że musi mieć duże pojemniki, a seler korzeniowy, brokuł i sałata ujdą w tych małych pojemniczkach czy lepiej jakoś inaczej?
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pomidory możesz już z powodzeniem wysiewać, ja się za siew zabieram w piątek. Jeśli chodzi o wysiew nasion, nie musisz wysiewać w wielodoniczki, wystarczy jak wysiejesz do doniczki, w odległości 1,5-2 cm od siebie, ja wysiewam swoje pomidory w skrzynki, dopiero kiedy zaczynają pojawiać się pierwsze liście właściwe wówczas pikuję do doniczek o średnicy 8 lub 10 cm.

Bób wysiewasz bezpośrednio do doniczek, 6-8 cm, sałatę, seler wysiewam również do małych skrzynek, lub pojemników po borówce, a dopiero potem pikuję do wielodoniczek.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

Witaj.
Czy Stara Malinówka Babcina to bardziej pod folię czy do gruntu.
Pozdrawiam.
Jerzy
Jerzy
vanilia
200p
200p

Post »

MORANGO powiedz, co dajesz jako przedplon pod pomidory i papryki, a może masz plan warzywnika na ten rok i się pochwalisz, coby zainspirować świeżaków ? ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mikar- Jerzy Starą Babciną malinówkę polecam do tunelu foliowego, u mnie ładniej rosła w tunelu niż w gruncie ;:108

vanilia- jeszcze nie mam konkretnego planu upraw przedplonowych, muszę zaplanować co przed pomidorami, oberżyną i paprykami, ale na pewno będą ciekawe odmiany sałat, oczywiście dymka na szczypior, koper, rzodkiewka, burak na boćwinę, szpinak, tatsoi, mibuna, pak-choy. Jak skomponuję uprawy przedplonowe w tunelu to zaraz napiszę :) Pozdrawiam :wit
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52

Post »

Witaj :wit
Dziękuję i pozdrawiam.
Jerzy
Jerzy
vanilia
200p
200p

Post »

Oj bylo by super MORANGO ?
Kiedy zamierzasz siać przedplony? Z tego co czytam, ludziska już sieją w gruncie sałaty, szpinak, groszek.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie cytujemy postu, na który bezpośrednio odpowiadamy/ E.

Z doświadczenia będę wysiewy robić dopiero po 15 marca, w nocy jeszcze zimno, nasiona trudno kiełkują, nie ma co się spieszyć, potem wszystko stoi w miejscu, a uszkodzenia mrozowe spowalniają plon. Część mam już wysianą na rozsadę w domu, reszta w marcu do gruntu i pod folię.
vanilia
200p
200p

Post »

MORANGO ile u Ciebie wschodzą papryki? Ja posiałam do ziemi 1 marca razem z innymi warzywami, wszystko już powschodziło, nawet seler ;:oj a papryka ani jedno nasionko ;:185
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”