zielistek- nasiona aby wypuściły kiełki potrzebują więcej czasu, pisałam o tym stronę wcześniej. Co do pojemników do wysiewu ja też stosuję takie szklarenki po borówkach są doskonałe do wysiewu

przy wysiewie pamiętaj, żeby papryki siać na głębokość ok 2 cm, a ziemię dobrze przygnieść, nasiona dadzą sobie radę, zbyt płytko wysiane owszem wzejdą, ale czasami otoczka nasiona wykluwa się razem z siewką i roślina ma problem to nazywa się tzw. "kaskiem" , po wysiewie warto również przesypać powierzchnię ziemi piaskiem, co ogranicza powstawanie zgorzeli siewek, ja w tym roku sobie darowałam ten zabieg z braku piasku i czasu

poczekaj spokojnie niech minie pełne 14 dni, a papryka na pewno wzejdzie. Odmiany które masz, to popularne odmiany, nie powinny sprawiać problemu.
vanilia- witam Ciebie serdecznie

co do pomidorów w gruncie możesz uprawiać większość odmian dostępnych w sklepach, jedynie szklarniówki się nie nadają, ale ich w sklepach mała ilość. Uprawę pomidorów ciężko podzielić tak by zbiory były co 2 tyg, tu należy się bardziej zastanowić aby dobrać odmiany z różnej grupy wczesności, wczesne, średniowczesne, itd... co do upraw którymi możesz sobie sterować to sałata, koper, rucola tu możesz stosować siewy w odstępach co 2 tyg. Pomidora uprawia się w cyklu wiosennym oraz letnim na zbiór jesienny, późno jesienny, ale amatorsko raczej stosuję się uprawę wiosenną na zbiór letni i wczesno jesienny. Wysiewając nasiona na 6-8 tyg przed planowanym sadzeniem tak jak napisała
Marysia80, co do papryk, ze względu na długi okres wegetacji, niektórych odmian do 180 dni wysiewamy je wczesną wiosną, aby mogły osiągnąć dojrzałość fizjologiczną, czyli wpełni się wybarwić, i tu tak jak w wypadku pomidorów warto siać papryki o różnej wczesności.
Marysia80-
Skoanna-
-- 29 lut 2016, o 11:09 --
Piekarnik

zawsze to jakaś alternatywa