Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 16

Post »

Wando, no wiesz co.. pochwały na wyrost?? W żadnym razie. trzeba sporo czasu aby ogród wyglądał tak jak twój. Wiem, że wiążą się z tym próby, błędy, przesadzanie z miejsca na miejsce, ograniczanie różnych grup roślin na rzecz innych. Nie ma chyba ogrodów idealnych, ale twój jest bardzo zbliżony do mojego ideału ;:108

Cottage Rose jak dla mnie nie ma jakiegoś oryginalnego koloru, ale kształt ma niczego sobie i w całości ten klasyczny różowy wygląda bardzo apetycznie. Czasami jak już jest przesyt różnymi wariacjami kolorystycznymi to taka swojskość jest bardzo przyjemną odmianą.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, bardzo mi miło słyszeć, że masz o mnie takie dobre zdanie :D ;:196
Ja tam też lubię z Tobą rozmawiać, dlatego Cię zapraszam
Autobus jeździ. Mam też ciągłe połączenie z W-wą busami. Może kiedyś dogadaj się z Izą i z nią przyjedź.
My też postaramy się odwiedzić Cię w tym roku
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

:wit
Lubię bywać w Twoim ogrodzie, bo czarujesz tym kwieciem, czarujesz ;:215
No ale po każdym spacerze coś choruję zachciankowo :;230
Piękne róże a szałwie :oops: . Ja mam niebieską, a tu proszę i biała i przepiękna różowa :oops:
Uszaty
50p
50p
Od: 26 gru 2015, o 11:52

Post »

Witaj Wandziu :wit
Skierowała mnie w Twoje piękne, zielone progi dorcia7 sugerując, że mój kłopot może, być być atutem.
Z podziwu wyjść nie mogę, jak Tobie udaje się w tak fantastycznej kondycji utrzymać roślinki, rosnące pod "kłopotem"? ;:oj
Mowa jest rzecz jasna o monstrualnym dębie, którego i jestem (szczęśliwą?) posiadaczką ;:192
To jedyny starodrzew, a tym samem jedyny dawca cienia na posesji, na której nieudolnie próbuje stworzyć ogród, jednak pod tym żarłocznym jegomościem, kompletnie nic rosnąć nie chce, czy byłabyś tak uprzejma i udzieliła kilku rad odnośnie tego, jak zagospodarować teren pod w/w, by z czasem móc cieszyć się cienistą rabatą? Będę bardzo zobowiązana ;:180
I wracam do lektury i oglądania Twoich wątków, jest czym oczy nacieszyć, oj jest, gratuluję! ;:180
Kasia
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Wandziu,ogród Twój ciągle zachwyca,ciągle chce się go oglądać i jakby za każdym razem wydawał się inny,jest niesamowity i niepowtarzalny ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Nifredil, oj tak, ile to się trzeba poprzesadzać, dobierać, zmieniać i jakby końca nie było widać. Ale to dobrze, bo to znaczy że ogród wciąż żyje i że jesteśmy mu potrzebni. Nie wyobrażam sobie sytuacji, że miałabym wyjść, zasiąść na foteliku i tylko spoglądać na skończony co do centymetra ogród. Cóż to by była za nuda. Są natomiast u mnie jeszcze miejsca, których wolałabym nie pokazywać. Ale wkrótce i one mam nadzieję, nabiorą przyzwoitego wyglądu i nie będę musiała omijać ich swoim obiektywem. :D
O róży Cottage dobrze napisałaś. Ona jest właśnie taka swojska. po prostu "wiejska", jak sama nazwa wskazuje. Spokojna, nie narzucająca się i miła dla oka.
Margo, stale co roku obiecuję sobie, że będę składać wizyty sympatycznym forumkowiczom. Ale jak sama wiesz, wszyscy cierpimy na niedoczas i trudno nam wykroić kilka chwil wolnych. Mam nadzieję, że jednak będzie tym razem lepiej i znowu się spotkamy. ;:196

aniap56, tak to jest, że odwiedzamy inne ogrody i stale coś nam wpada w oko. A potem nie spoczniemy, nim znajdziemy i kupimy to dla siebie. Jeśli chodzi o szałwie, to ich królestwo jest całkiem spore. Zgłębiłam ten temat, poszukując odmian dla siebie. A tutaj z dedykacją dla Ciebie mój zakątek z różnymi szałwiami. I dodam jeszcze, że mimo różnorodności barw, mnie jednak najbardziej przypada do gustu ta tradycyjna niebieska.
Obrazek

Uszaty, witaj ty moja pokrewna dębowa duszo. Przyznasz pewnie, że dąb to nie tylko "kłopot", ale też niewątpliwe zalety, a mianowicie: cień i przyjemny chłodek podczas upałów, miejsce zamieszkania pięknych ptaków, światłocienie na rabatach przydające ogrodowi malowniczości, siła emanująca z pnia i konarów, parasol zapobiegający wymarzaniu roślin itp.
No a wady da się jakoś wytrzymać. Najwięcej problemu sprawia nawodnienie i tego się nie przeskoczy. Dlatego trzeba wybierać odpowiednie rośliny, no i podlewać ile się tylko da. U mnie rosną przede wszystkim cebulowe. Następnie hosty, żurawki, trawy, tawuły, bodziszki, liliowce, rozchodniki, zawciągi, bergenie. Zamierzam dosadzić rudbekię bylinową.
Ja w swoim ogrodzie mam 4 dęby, więc możesz sobie wyobrazić, ile to daje liści do wygrabienia. Ale co tam, jest jak jest i trzeba to ogarnąć. Wierz mi jednak, że można to zorganizować, bo roślin jest duży wybór. Może zacznij od rozchodników i bergenii? One są niezniszczalne. Co ty na to?
Tutaj fragmencik mojego skalniaka pod dębem.
Obrazek

aniek, zapraszam nie tylko do oglądania, ale i do ogrodowych pogawędek :wit

Koziorożec, dziękuję Martusiu, że wpadłaś do mnie, obdarzyłaś mnie miłym słowem, i pozdrawiam Cię poświątecznie ;:196

A wszystkim odwiedzającym przesyłam na ten grudniowy wieczór PIWONIĘ jak różę oraz RÓŻĘ jak piwonię. Która ładniejsza?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, cudowne zdjęcia ;:180 I szałwii widzę coraz więcej ;:333 Czy już masz o nich wyrobione zdanie? Znasz nazwę tej odmiany, która jest purpurowa?
Piwonia jak róża i róża jak piwonia... ;:215 Obie powalające. Wybór - niemożliwy Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Wando,
trudno się zdecydować, która ładniejsza: róża czy piwonia.
Jednak głosuję na piwonię - może dlatego, że ich kwiaty są z nami tak krótko.
Poza tym patrząc na piwonię czuję jej zapach.
Róże też cudnie pachną, jednak ja mimo to wolę woń piwonii.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Piękny ogród i przede wszystkim piękna kolekcja szałwii. Ja właśnie planuje ją na ten rok na obrzeża rabat i chyba jednak też najbardziej skłaniam się ku niebieskiej- ma najwięcej uroku. Marzy mi się taki busz jak u Ciebie, głównie dlatego, że wydaje mi się, że wtedy nie trzeba plewić bo nie ma miejsca na chwasty. Tylko czy to prawda?
Paulina
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43

Post »

Wandziu :tan
Ślicznie dziękuję za dedykacje, piękny ten szałwiowy kącik. ;:108
Ja mam niebieską,też mi się podoba. A ponieważ zazdrość tkwi w człowieku ,być może i ja zachwyciłam się dlatego różową ;:306 ;:306
Jak spojrzałam na piwonię i różę ,obie ładniutkie, to mi się zamarzyło takiego białego śniegu :;230
Białą piwonię mam, ale takiej białej róży to nie :oops: ;:306 :;230 ;:306 :tan
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Hej Wandziu moja miła :wit
Jak minęył święta ? Mam nadzieję ,że brzuszek nie jest zbytnio napchany :;230

W Przemyślu do świąt było bardzo ciepło ,jesdnak zaczynają nas teraz straszyć mrozami w nocy .Na noc sylwestrową zapowiadają -12 stopni,Ide jutro na działeczkę wylać wode z pojemnika ,bo szkoda by było gdyby lud rozsadził go.
Zazdroszczę ogródka pod domem. Pozdrawiam :wit :wit
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Jak się u ciebie sprawuje W.Catedral ?
Agata
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Piwonia czy róża? Róża czy piwonia? Jeśli miałabym wybierać jedynie w oparciu o zdjęcie: zdecydowanie piwonia. Jeśli patrzeć na całokształt: cóż, róża jest praktyczniejsza, kwitnie do samych przymrozków ;:108 Ciężki wybór.. najlepiej posadzić i jedno i drugie :lol:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dla mnie odpowiedź jest tylko jedna - obie :!:
Ogród bez piwonii to jak ogród bez tulipanów. One też są z nami krótko, ale bez nich nie ma wiosny ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Elwi, jestem jeszcze w trakcie szukania szałwii, ale niektóre odmiany już mi podpasowały. Ta różowa to New Royal Dimension. Kwitnie chętnie i powtarza. Miałam ją posadzoną z Novalisami, ale róe musiałam przenieść na bardziej zacienione miejsce, gdyż się przypiekały od słońca. Szałwii słoneczko nie przeszkadza.
Madziagos, pod względem zapachu to ja też wolę piwonie. Jednak krótki czas kwitnienia sprawia, że mam tylko tę jedną białą odmianę, a ona po kwitnieniu pozostaje do końca sezonu już tylko niesfornym, rozkładającym się na boki krzakiem.
Paola1a, busz rzeczywiście uwalnia od problemu, jakim są chwasty. Mnie nęka jedynie gwiazdnica, która pojawia się wszędzie i od razu kwitnie, żeby móc się prędko rozsiać. Natomiast innych chwastów w zasadzie nie mam, bo nie mam też gołej ziemi. Jeśli nie rośliny, to umieszczam na rabatach kamienie albo korę. To ułatwia sprawę.
aniap56, bialych róż jest sporo. Z pewnością sobie sprawisz jakąś ładną odmianę. :D Białe są bardzo eleganckie, ale troszkę brzydko się starzeją.
Effka, no witaj kochana! Strasznie rzadko bywasz. Szkoda wielka! Po świętach u nas też już mrozik się pojawił. Jakoś odwykłam od niskich temperatur. TRzeba będzie rękawiczki wyciągać z czeluści. A już myślałam, że nie będę ich nosić aż do wiosny. ;:196 Kiepsko masz, że musisz jeździć na działkę w takie zimno. Ale lepsze to niż w ogóle nic nie mieć do uprawy.
Majalis, jeśli chodzi o róże WC to akurat u mnie rośnie bez rewelacji. Przesadziłam ją w inne miejsce. Mam nadzieję, że pomoże.
Nifredil, otóż to, róża jest praktyczniejsza i właściwie można przez cały sezon liczyć na nowe kwiaty. Piwonie lubię oglądać, ale na szczęście nie zawładnęły mną tak bardzo, żeby je mieć u siebie. Mam jedną jedyną i to wystarczy. Gdybym jednak miała wielki ogród, pewnie posadziłabym i piwonie. Zwłaszcza że na rynku wybór jest ogromny.
Sweetdaysy, ja wiosną muszę się niestety zadowolić tulipanami. Areał mam niewielki, więc i roślinki mogę mieć tylko małe. Jedna piwonia musi mi wystarczyć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”