Chciałam kupić nasiana i nie wiem czy warto
Uprawa melonów cz. 2
- Wodniczka
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 21 lut 2015, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Czy uprawiał ktoś melony o nazwie Sweet Moon i Quenn Aan?
Queen Anne są piękne, malutkie, przepięknie pachną, ale w smaku są mdłe, niedobre. Znajomy uprawiał je w UK, był zadowolony, bo traktował tę odmianę jako ozdobną, łatwa w uprawie, szybko owocuje. Podobno najładniej pachną w ciepłe, letnie noce 
Ja sama w tym roku sieję tę odmianę, ale dla zapachu
Sweet Moon nie znam niestety.
Ja sama w tym roku sieję tę odmianę, ale dla zapachu
- Wodniczka

Dziękuję za odpowiedż, chciałam kupic nasiona i chociaż raz powalczyć o swoje owoce.Amanita pisze:Queen Anne są piękne, malutkie, przepięknie pachną, ale w smaku są mdłe, niedobre. Znajomy uprawiał je w UK, był zadowolony, bo traktował tę odmianę jako ozdobną, łatwa w uprawie, szybko owocuje. Podobno najładniej pachną w ciepłe, letnie noce
Ja sama w tym roku sieję tę odmianę, ale dla zapachu![]()
-
beata_m
- 500p

- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kup polskie odmiany Emir i Junior. Dobre dla początkującego. Dostosowane do naszych warunków. Miałam je w ubiegłym roku i byłam z nich bardzo zadowolona. Bardzo słodkie i soczyste.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Wodniczka

Dziękuję, kupię te odmiany 
- camellia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aria, jakiej ziemi używasz do produkcji rozsady melonów? Specjalnej do wysiewów, czy takiej do warzyw (w końcu będą musiały w niej rosnąć do ok. 20 maja)? Zamierzam namoczyć nasiona, a potem posiać prosto do doniczek z ziemią.aria pisze:Kiełkujące melonki od Franta, Frantelupa, przeniosłam do docelowych dużych kubeczków i na południowy parapet
Do melonów dałam ziemię z Biedronki, do siania drobnych nasion kupiłam Vervę, potem pikuję już do biedronkowej 
Melony, dynie, ogórki można delikatnie rozsadzać jeśli wzejdą za gęsto, zaraz po wschodach, zagłębić w ziemię po liścienie.
Melony, dynie, ogórki można delikatnie rozsadzać jeśli wzejdą za gęsto, zaraz po wschodach, zagłębić w ziemię po liścienie.
-
Dorcinda
- 500p

- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Moje melony są obecnie w fazie liścieni, większość odmian rośnie normalnie, ale "biały z Biedronki" strasznie się wyciągnął (warunki świetlne wszystkie mają jednakowe) liścienie ma ok. 15 cm od gruntu. Jedną z dwóch sadzonek zużyłam do eksperymentów ze szczepieniem, mam jednak dylemat co zrobić z drugą pozwolić jej tak rosnąć czy wsadzić do głębszej doniczki i częściowo zakopać łodygę.
Dorota
Lepiej zakopać tą łodygę, bo bardzo łatwo może się uszkodzić, szczególnie przy przestawianiu.
Wpisuję się, żeby być na bieżąco. Może w tym roku gdzieś upchnę kilka sadzonek. Juz kiedyś miałam i owocowały. Będę siać pod koniec kwietnia.
-
Aneta Ka
- 50p

- Od: 5 sty 2016, o 15:27
Moje melony charentais też już wystawiaja łebki do słońca,w tamtym roku pięknie owocowały.
-
beata_m
- 500p

- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
A ja właśnie wyłożyłam nasiona melonów na waciki. W tym roku będą dwie sprawdzone odmiany Emir i Junior, nowa dla mnie odmiana Malaga i uprawiana już ale bez powodzenia odmiana Bosman. Bez powodzenia dlatego, że kupiona w pośpiechu przez pomyłkę odmiana pod osłony, a ja nawet tunelu w ubiegłym sezonie nie miałam, więc spróbowałam uprawiać w gruncie. Nie doczekałam się ani jednego owocu. Nauczka na przyszłość - jak jest napisane pod osłony to nie kombinować z uprawą w gruncie. W tym sezonie pójdą do tunelu.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Melba to smaczna odmiana? Mam nasiona, ale widziałem krytyczne opinie, zastanawiam się czy warto.