Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tu na razie jest ściernisko ale będzie ...

Post »

No właśnie! William Schakespeare!
Jak ja mogłam zapomnieć o tym cudzie natury, który jest jednym z moich chciejstw? ;:124
Dorotko ;:196
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu blue for you stała się, nieoczekiwanie, moją ulubienicą ;:167 ją za ten cudowny zapach. I za wdzięk, jest taka delikatna i subtelna ;:224 Na pewno będę ją pokazywać :;230 A jeśli gdzieś ją spotkasz, to bierz i nawet nie zastanawiaj się. Ja swoją kupiłam w obi.

Dorotko William Schakespeare to jest właśnie ta róża, którą widzę oczyma wyobraźni ;:63 Dziękuję za podpowiedź, koniecznie muszą ją gdzieś dorwać i zakupić - może wpadła Ci w oko w Obi?

Co się tyczy deszczu - mieszkam na Bemowie :wink: Wczoraj, co prawda krótko, ale za to solidnie u mnie popadało - spadały wielkie i ciężkie krople wody. Podlałam tylko kwiaty, trawnik zostawiłam.

Dziś po pracy również będę chciała zajrzeć na mój rodos. Muszę sprawdzić, czy aby mszyce nie opanowały nowych terenów. Jakiś mszycowy koszmar w tym sezonie. W zeszłym roku jakoś nie przypominam sobie, abym na czymkolwiek je miała a w tym roku są dosłownie wszędzie.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Wiecie co, szperam sobie po necie i znalazłam różę Golden Celebration i mam spore wątpliwości, czy moja żółta piękność to nadal graham thomas :;230 To może być jednak Golden Celebration. No cóż, pożyjemy, zobaczymy - jak będzie niska to golden a jak urośnie wysoko do nieba, to będzie graham ;:113
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To są takie ciekawostki przyrodnicze... u mnie Marlenko w Ursusie ledwie pokropiło.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Kasiu, masz rację, ileż razy wściekałam się, że bielany i żoliborz zapadane a bemowo suchuteńkie ;:oj
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Marlenko kwiaty Grahama w miarę przekwitania jaśnieją. Golden C ma olbrzymie kwiaty, dużo większe od Grahama w sumie jedne z największych pośród róż angielskich ;:108
U mnie też zakwitła pierwsza z marketowych angielek. Chciałabym żeby mi się trafiła Golden C, ale z tego co widzę trafił mi się kolejny G T :roll:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No przesyłkę to cudną dostałaś. Bardzo ładnie różyczki Ci kwitną. Tyle kwiatów, pąków. ;:173. Mam Grahama i Golden C, tak u Ciebie podczytuję i nie mogę się doczekać aż zakwitną u mnie.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Cześć Wszystkim :wit

Nie wiem jak u Was, ale stolica opływa w ;:3

Wczoraj z pracy wyszłam dopiero po 19,00 i nie miałam już sił podjechać na działkę. Na szczęście emuś zadbał o roślinki i podlał je sam, z własnej, nieprzymuszonej woli ;:167 Dziś nie odpuszczę sobie tej przyjemności - od razu po pracy pędzę na działkę - kolacja na rodos :lol:

Wczorajszego ranka byliśmy ( ja i emuś) w Obi, ale taka straszna bryndza, że nic nie zakupiłam . Nooo, nic roślinnego :;230 Wpadły mi w ręce lampki solarne - takie malutkie, śliczniutkie i wzięłam je http://www.obi.pl/decom/product/OBI_Sol ... ageSize=24

Domówiłam również kolejną różę - Falstaff :tan (zamiast Williama, którego nie było )
A po dzisiejszej wizycie w centrum ogrodniczym zachorowałam na Clair Renaissance - jak ona pachnie!!! Niestety, nie kupiłam jej, bo cena była zaporowa 89 pln ;:oj
Zamówię ją sobie na jesieni :;230
Ps- zamawiałyście kiedyś w floribundzie? Polecacie?

A teraz kilka pytań, bo ja, jako różany żółtodziób, nie jestem do końca pewna co i jak dalej robić:
-czy dobrze robię, obrywając przekwitłe pąki? Czytałam, że w różach wielkokwiatowych należy usunąć więcej niż pąk - ile więcej?
- jak nawozicie swoje róże i czym? ja zamówiłam nawóz dolistny polecany przez Ćwika argoleaf power total (w cenie o połowę niższej niż u niego ;:333 ); czy na ten sezon będzie to wystarczające?
- widzę, że macie wszędzie podsypane róże korą - taką zwykłą, jak do tui? Czy ona nie zakwasza za mocno gleby?

Oczywiście, z góry, z całego ;:167 , dziękuję za odpowiedzi ;:180

Dorotko Skoro kwiaty jaśnieją, to ja jednak mam grahama ;:224 Dla mnie to i tak wielka radość, bo róża jest śliczna (dla mnie każda róża taka jest ;:333 ) Williama nie udało mi się zakupić - jeszcze - będę na niego polować ;:306

Madziu Moje róże były posadzone już w połowie lutego do donic a stojąc na przeszklonym balkonie szybciej rozpoczęły kwitnienie. Za chwilę i u Ciebie będą kwiaty - i to w jakich ilościach !!! - wtedy to ja będzie u Ciebie pożerać róże wzrokiem.
Swoją drogą fajnie, że tak można ;:108

Życzę Wam udanego piątku ;:215
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Flor jest ok. Mam od nich kilka róż i generalnie jestem zadowolona. Kaiserin Farah mi przysłali kiepską. Widziałam po korzeniach że nic z tego nie będzie i faktycznie nie było. Przysłali mi nową i ta rośnie ładnie.
Ja usuwam przekwitłe pąki. Myślę, że takie usuwanie spowodowało w zeszłym powtórne kwitnienie u Flammentanz która przecież kwitnie tylko raz. Ja jak mam gałąź która się rozdwaja i na każdym rozwidleniu jest kwitnienie to usuwam po kwitnieniu z 1-2 cm nad oczkiem które jest pod rozgałęzieniem. Czyli czekam aż przekwitnie jedna i druga gałązka i dopiero potem ucinam całe rozwidlenie. Nie wiem czy zrozumiale Ci to wytłumaczyłam. Róże nawożę Substral 100 dni do róż. Tylko raz w sezonie. W czerwcu dodatkowo podlewam je Rosahumusem. Tak traktuję róże zeszłoroczne. A te które są u mnie od tej wiosny, podleję tylko humusem za tydzień. Tak mi radziła forumowa Ewa Gloriadei. O korze słyszałam różne opinie, ale u siebie ją stosuję. Taką zwykłą jak do tuj :). Nie ma mnie codziennie na działce i pomaga mi ona utrzymać wilgotność. Nie widziałam negatywnych skutków jej stosowania w zeszłym roku więc i do tegorocznych nabytków też ją podsypałam.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja ekspertem nie jestem, ale tak jak Madzia ucinam całe to "rozwidlenie" i moje róże krzewiaste kwitną do samych przymrozków, a te wielkokwiatowe powtarzają kwitnienie. Nawóz dostałam trochę od siostry, nie pamiętam nazwy. Mam taki do rozpuszczenia w wodzie, podlewam dwa razy w sezonie, ładnie po nim rosną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ps- zamawiałyście kiedyś w floribundzie? Polecacie?

A teraz kilka pytań, bo ja, jako różany żółtodziób, nie jestem do końca pewna co i jak dalej robić:
-czy dobrze robię, obrywając przekwitłe pąki? Czytałam, że w różach wielkokwiatowych należy usunąć więcej niż pąk - ile więcej?
- jak nawozicie swoje róże i czym? ja zamówiłam nawóz dolistny polecany przez Ćwika argoleaf power total (w cenie o połowę niższej niż u niego ;:333 ); czy na ten sezon będzie to wystarczające?
- widzę, że macie wszędzie podsypane róże korą - taką zwykłą, jak do tui? Czy ona nie zakwasza za mocno gleby?
Marlenko, w F zamawiałam bardzo dużo i jak do tej pory wszystko było ok.
Nie tylko trzeba obrywać, ale raczej ścinać przekwitłe kwiaty. Najlepiej ciąć nad piątym właściwym liściem. Poszukaj poniżej przekwitniętego kwiatu pięciu listków. Nad nimi należy ściąć przekwitły pąk, po skosie zostawiając kawałek ok. 0,5 cm max do 1 cm. Z tego kącika gdzie jest pięć listków wyrośnie nowy pęd, który utworzy nowe pączki. Takie cięcie pobudza róże do kolejnego kwitnienia ;:108
Z nawożeniem, to co kto woli...
Ja nawożę obornikiem końskim - z niego robię gnojówkę i tym podlewam już od wczesnej wiosny, aż do końca maja. W połowie czerwca podaję nawóz mineralny do róż. Potem jeszcze raz, ale nie później niż do połowy lipca. Potem już niczym nie nawożę. Róże muszą mieć czas, aby przygotować się do zimowego snu.
Nie znam nawozu, o którym piszesz, ale zapewne jest dobry.
Korę sypię co roku i nie zauważyłam, aby miało to zły wpływ na róże. Kora zabezpiecza przed wysychaniem podłoża, zatrzymuje wilgoć i mniej wyłazi chwastów.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Robię podobnie jak Dorotka. Ścinam przekwitnięte kwiaty ok 0.5 cm nad listkiem z 5 płatkami. Ale nie liczę , nad którym listkiem :oops: . Tnę tak, żeby zachować proporcje krzaczka.
W tym roku, wiosną, sypnęłam azofoskę pod wszystkie rośliny na działce. Wczoraj podlałam przekiszonym obornikiem bydlęcym (1x10) . Ok 10 lipca dostaną II porcję azofoski bo kupiłam spory worek i wciąż mam.
Ja też obsypuję korą polanki, na których rosną róże. Łatwiej kosić trawę dookoła, chwasty kora stopuje.
Wszystkie moje róże "rasowe" kupowałam w "ros.....ium" i ze wszystkich jestem zadowolona. Z innym szkółkami nie mam doświadczenia.
Bez ściemniania - piękną masz kolekcję róż ;:215
Nie szalej z sadzeniem jedną na drugiej ;:306 . Wiem z doświadczenia, że gdy się rozrosną - stracą na "widowiskowości" rosnąc blisko siebie. Królowe powinny królować i brylować jako singielki ;:215 (noooo, z jakimś tam "dworem" dla podkreślenia urody).
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p

Post »

Witajcie, bardzo Wam dziękuję za wymianę doświadczeń i rady dotyczące uprawy i pielęgnacji róż ;:180 Są one dla mnie bardzo cenne i możecie wierzyć, że na pewno będę z nich korzystała ;:108

Weekend minął mi bardzo szybko, w sumie to nawet nie zauważyłam, że był. Pochłonięta obowiązkami względem ROD i PZD nie miałam czasu napawać się tą piękną pogodą - szkoda. Mam nadzieję, że uda mi się to nadrobić w nadchodzący weekend.

Na szczęście o działkę zadbał emuś i dzielnie podlewał wszystko, co zielone. Co prawda solidnie padało w ciągu nocy (i grzmiało) ale susza dała się mocno we znaki roślinom (zwłaszcza trawie) i podlewanie było mile widziane.

Moje róże powolutku zakwitają. Wiem już co miałyście na myśli pisząc o zapachu - moja rabata również pachnie cudnie ;:224

Mam kilka fotek, może nie są jakieś super jak u Was, bo robione są telefonem, ale są i to sie liczy ;:224

Zakwitła moja kolejna, marketowa angielka - póki co NN. Jest naprawdę prześliczna ;:138
- może wiecie, cóż to za panienka ? Próbowałam sama ją nazwać ale poległam w tej materii. Laik ze mnie bez dwóch zdań ;:124

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jedna NN

Obrazek

Obrazek

I blue for you

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak w pełnej krasie prezentuje się New Dawn - będę musiała ja jednak podeprzeć

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Co jedna to piękniejsza ;:oj
Awatar użytkownika
kwiaty_poli
500p
500p
Od: 5 gru 2011, o 16:10

Post »

Marlenko piękne róże ;:167 ;:167 Ta blue for you bardzo mi się spodobała i na pewno poszukam w sklepach ;:215 A ta angielska panienka piękna, no piękna!!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”