Piaskowe aglaonemy i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piaskowe aglaonemy i inne

Post »

To jest Moniko Setiechinopsis mirabilis - kaktus, który krótko kwitnie, tylko nocą i niknie wraz z blaskiem słońca. Jak nie ma za ciemno, to się wsadza go w karton, wtedy się rozwinie całkowicie ;:oj
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki, zaintrygowały mnie te wąskie płatki, jakby ktoś ten kwiat przez niszczarkę do papieru przeprawił :D
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Piękne te kiełki...tylko co dalej :?: piszesz o nich...drzewka...czy one szybko rosną :?:
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo w naturze to drzewa, Agnieszko :D Małe lub większe, ale drzewa. W warunkach domowych możemy je prowadzić oczywiście dowolnie, ja nie lubię sztuki bonsai, ale niektórzy - zwłaszcza Delonix regia - tak prowadzą. Ja pozwolę im rosnąć do odpowiedniej wysokości, potem będę prowadzić jedynie "interwencyjnie", ale nie zamierzam ich jakoś kształtować specjalnie.
Spis moich wątków
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Ciekawe roślinki wysiałaś. po raz pierwszy widzę takie hibiskusy. Niech Ci zdrowo rosną. ;:215
Miłego wieczoru.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Aniu. Hibiskusy te oraz inne czekające na wschody są gatunkami botanicznymi, bo o takie mi chodziło. To znaczy nie chę odmian (choćby rejestrowanych), kultywarów - chodzi mi po prostu o roślinki, które rosną w naturze na tej Wyspie i tylko takie wysiewam. Takie mam sobie założenie, więc na pewno będą się te roślinki różnić od innych. Dla mnie ważne, aby rosły zdrowo, bo naprawdę wysiew to jedno, a utrzymanie - drugie.
Miłego wieczorku również ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Fajny przegląd historycznych kwitnień a wschody obiecujące.
Bardzo mi się chce coś wysiać. :)
Lecę do Twojego głównego wątku.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowne kwitnienia mialaś:) i trzymam łapki za wysiane roślinki :wit
Awatar użytkownika
Gekoon
500p
500p
Od: 24 gru 2014, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne kwitnienia niech w tym roku kwitną jeszcze więcej niż w tamtym. Trzymam kciuki za małe niech rosną zdrowo najbardziej interesuję mnie postępy delonixów :DA aglaonemy masz przecudne ! ;:167
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, dziękuję Wam bardzo za miłe wizyty ;:196
Patryku, Ciebie witam bardzo serdecznie jako że po raz pierwszy i dziękuję, że trzymasz kciuki. Na dziś moje wysiewy delonek wyglądają... no jakoś wyglądają, już będą bez przykrycia. Rekordowa ilość wschodów Delonix regia, na 10 nasionek wzeszło 8. Niedługo będę wszystkie przesadzać do osobnych doniczek, ale ogólnie na razie kształtują pięterka, choć wszystkich siewek nie widać:

Obrazek

Jest też dużo innych, ale dzisiaj zwracam sie do Was wszystkich z bardzo gorącą prośbą. Ktokolwiek siał, ktokolwiek ma, bardzo proszę o pomoc, radę, sugestie. Chodzi o hibiscusy. Wysiałam tylko gatunki botaniczne, na razie rosną:
Hibiscus sabdariffa:
Obrazek

i Hibiscus cannabinus:
Obrazek

I mam pytanie: czy zostawić je już bez przykrycia, czy ciągle jeszcze trzymać "weworze"? Kiedy przepikować, bo już powoli korzonki wypełniają pudełko? O nawozach już czytałam, pierwszy otrzymały, o podstawach innych również, bo kultywary kultywarami, ale jednak rodzaj ten sam, więc i naczytać się mogłam, ale co z tymi siewkami? Po ile je sadzić razem? Pryskać, nawilżać, jak często takie młode (10 dni po wysiewie) podlewać? Będę Wam wdzięczna za każde sugestie ;:131

Z góry dziękuję i bardzo, bardzo serdecznie pozdrawiam!
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Jeśli chodzi o wysiew hibiskusów, to duże doświadczenie ma Crazydaisy - Kinga. Poproszę, zeby zaglądnęła do Ciebie.

Edytuję.
Wyczytałam w drugim Twoim wątku, ze czekasz na Kingę. :)
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Jestem, Iwona mnie wywolala. (Emotek ogryza pazurki.) W zadnym razie nie czuje sie ekspertem, a doradzac = brac odpowiedzialnosc za cos.
Przede wszystkim wysiewam rosa sinensis, choc - mam nadzieje - roznice nie powinny byc znaczace.

Patrzac na zdjecia:
- Sabdariffa sie wyciaga, potrzebuje wiecej swiatla. Cannabinus na ile jestem w stanie dopatrzec sie lodyzek tez.
- Na etapie liscieni jeszcze bym nie nawozila, system korzeniowy jest jeszcze slabo rozwiniety, a ma co sciagnac z podloza.
- Przepikowac, szczegolnie jeśli chcesz je uprawiac pojedynczo w doniczkach. Ja wysiewam do osobnych "cel" na palecie, oszczedzam sobie pikowania.
- Wedlug mnie pozostawic przykrycie, poki nie pojawia sie wlasciwe liscie. Zwykle odkrywam dopiero kiedy przestaja sie miescic pod pokrywa paletki. Robie to hartujac rosliny - odkrywam na krotko i wydluzam czas, przyzwyczajajac je do zmniejszonej wilgotnosci powietrza.
- Utrzymuj wilgotnosc podloza stosownie do wymagan gatunku. Kultywary podlewam tak, zeby podloze bylo wilgotne, ale nie mokre; zwroc uwage, ze pod nakryciem wysycha wolniej.
- Pryskanie lubia, ale patrz wyzej - sciekajaca z listkow woda idzie w podloze, nie mozna przesadzic bo sie bagno zrobi.
- Sadz po ile chcesz, ja bym sadzila po 3-4, czesc pewnie jeszcze odpadnie, mysle ze po 2-3 w doniczce to nie jest kiepskie rozwiazanie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kinga - wielkie dzięki!
Zasadniczo to, co napisałaś zgadza się z tym, co myślałam, i bardzo mocne uściski za porady!!! Mam tylko jeszcze jedno pytanie: jesteś pewna co do tego wyciągania się? One mają 2 dedykowane lampy, które dają światło - w wolnym przekładzie to jest odpowiednik południowego słońca, i tak mają przez 12 godzin. Zasadniczo dla innych, które kiełkują pod tym światłem i wydawałoby się - bardziej światłożernych roślin - to doskonałe warunki... Ale jeśli jest jak mówisz, to pomyślę, jak je wzmocnić. A jeśli jeszcze mogę zapytać o poradę, to Ty swoim jakie dawałaś światło? Buziaki mocne, jesteś wielka ;:180
Spis moich wątków
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Gratuluję wysiewów :wit
będę trzymać za nie kciuki i często zaglądać :)
Pozdrawiam.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Z ta wielkoscia nie przesadzaj, chyba ze na wage patrzysz. ;:306
Wiesz co? Wlasnie prowadze rzut siewek na doswietlaniu ledowym i mam wrazenie lipa jak sosna. Praktycznie nie rosna. Do tej pory wysiewalam w lutym, maju, lipcu, sierpniu i pazdzierniku i nie doswietlalam w ogole. Mysle, ze w przyszlosci nie będę wysiewala w zimie, a doswietlanie pozostawie dla siewek ponizej roku, ale juz "okrzeplych". Te zachowuja sie jak naley.
Nie wiem jak botaniczne, kultywary zwykle maja 2, max 3cm (na oko) lodygi i juz produkuja wlasciwe liscie. Jedyne porownanie jakie mialam, to wielkosc liscieni do dlugosci lodygi u sabdariffow i wydaje mi sie, ze sa dlugie.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”