Górki,pagórki i dolinki też...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Górki,pagórki i dolinki też...

Post »

:wit
Ala- Ja dwa razy sadziłem kokorycz paprociolistną i dwa razy przepadła więc odpuściłem ją sobie chociaż podoba mi się.Kokorycz pusta od pełnej czym różni
się ? chyba tylko budową cebulki ? Ciemiernika tybetańskiego kupiłem po 10 zł ale podejrzewam,że to była roczna siewka.Z wyglądu wydaje mi się,że zakwitnie za trzy lata,
Zobacz na obrazku.Jedna sadzonka jest przy żółtym znaczniku a przy czerwonym druga,której zresztą zupełnie nie widać.

Obrazek

Marysiu- W tamtą stronę to raczej takich pasażerów nie wożę.Z powrotem trafiają się różni.Czasem kamień ładny albo coś co komu niepotrzebne.W ubiegłym
roku przywiozłem starą drewnianą beczkę.Pod koniec maja znowu coś w ręce wpadnie.

Obrazek

Tajeczko- Masz rację.Zrobiło się sporo wolnego miejsca.Na coś nowego oczywiście.Trochę ograniczyłem rozpychające się a kilka ubyło bez mojej ingerencji.
Na nowe skalnice mam nadzieję.One podobają mi się wtedy gdy nie kwitną i wtedy gdy są w pąkach ale oczywiście w fazie kwitnienia najbardziej.Do tego dochodzi
bardzo wczesny czas kwitnienia.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Janku , poduchy skalnic masz przepiękne ;:oj .
Corydalis cheilanthifolia sieje się jak szalona :D
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ,tak !! Sieje się,ale temu co u niego rośnie.Ja nie wiem co im u mnie nie pasuje.Pewnie właściciel bo stanowisko dałem chyba dobre.Wermikompostu dosypałem.
W przypadku skalnic coś mi się przestawia.Do tej gromadki chciałbym jeszcze kilka ale różniącym się kolorem.Te nie potrafię już odróżnić i na tym koniec.Zaczynają
podobać mi się z większymi liśćmi z wapiennymi naciekami na nich.Kwiaty nie są tu istotne.Danusia, umawialiśmy się na sadzonkę skalnicy i ja o tym pamiętam.
Zwlekałem z podziałem bo one szczęśliwie nie wyglądają ale da się to zrobić.Podejrzewam ,że one chyba są krótkowieczne i wymagają ciągłego dzielenia i
przesadzania.Zimą mieszkały pod szybką jak i pozostałe więc wilgoć im nie zaszkodziła.

saxifraga crustata Carniolica.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janku , też myślę ,że większość skalnic jest krótkowieczna . U mnie zginęło w tym roku kilka ze skalniaka wapiennego :cry: i jestem niepocieszona . Zaczynają mnie się podobać te z większymi liśćmi , są mniej kapryśne.
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janku kokorycz pusta ma cebulę z przestrzenią powietrza .Z stąd jej nazwa i kwitnie chyba później.Jednak solidy są dużo ładniejsze ;:108 .Ciemiernika tybetańskiego dostrzegłam. Masz rację.Pewnie to była siewka.I nie była bym pewna,że za trzy lata zakwitnie. Chociaż tak mówią,że z nasion to po trzech latach. Moim ciemiernikom z nasion zeszło dłużej.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusia- To zbierać zaczynamy takie właśnie.Ja mam jeszcze crustata, wcześniej pokazywaną,a teraz negocjuję caesia. Bardzo mi się podoba.
Ala-Ja mam solida ale w większości fioletowe.Kilka lat temu wysadziłem dużo cebulek do pobliskiego zagajnika.Muszę zobaczyć czy nie ma tam
innych kolorów.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to szukamy na floramontana . Zamówię do Berlina :wit .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Patrząc na porządek u Ciebie popadam w kompleksy. U mnie nigdy tak czyściutko nie będzie :oops:
Na Twoje skalnice mogę patrzeć i patrzeć. Zachwycają mnie takie maleństwa. Pisałeś u mnie, że masz problemy z przylaszczkami. A widzę sporo kępek w kolorze blue...
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
A to niepotrzebnie wpadasz w kompleksy.Oglądam w sieci zdjęcia na których przebiśniegi,krokusy,przylaszczki przebijają się przez suche,zeszłoroczne liście.W tle
jest krzaczek z zielonymi,nabrzmiałymi już pąkami.Pięknie to wygląda.Ja taki kącik sobie zorganizuję.Wygląda to bardzo naturalnie.Przylaszczek w kolorze blue jest
tam kilka.Pozbierałem je z całej działki ale kępki nie są zbyt rozrośnięte.Białe i różowe dokupiłem więc mają po jednym kwiatku.Wszystkie są teraz w jednym miejscu.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszcz leje,śnieg sypie,w ogródkach roboty nie ma ale paczki jeżdżą.Dzisiaj przyjechały dwie.Iga,stokrotne dzięki.

Obrazek
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku dziś u mnie pogoda ładniejsza co jakiś czas prześwituje słoneczko , ale zimno okrutne .

widzę że nadal masz miejsce na nowe roślinki ,u mnie tylko jeszcze kilka nowych odmian irysków w tym roku chcę nabyć i zabraknie miejsca na coś więcej ;:7

Nie wiem co zginęło na rabcie z przylaszczkami i prymulkami ale jakoś tam pusto , wiem że storczyki to jeszcze troszkę i powinny wychodzić .
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale piękne zakupy , skalnice ;:oj , pomimo ,że to nie te o większych listkach :;230
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na storczyki Genia jest jeszcze za wcześnie.Ja straciłem trochę sasanek ale to przez swoja głupotę bo przeprowadzek mi się zachciało.Miejsce zawsze jakieś
musi znależć się.Trochę rośliny odmłodziłem,niektóre same odeszły i nowe na ich miejsce przyjść muszą.Nie ściągam zresztą o wielkich gabarytach.Chryzantemy
wyszły u Ciebie wszystkie ? Ja jesienią kilka kupiłem i przetrzymywałem w doniczkach ale tam wielka cisza jest.
To zamówienie Danusiu jest z grudnia i wtedy takie lubiłem.To teraz odwidziało mi się.Nieprawda,cieszę się nimi jak małe dziecko.Niektóre takie jak dinnikii,
grisebachii
pewnie nie utrzymam ale jest tam Feuerkopf,Kampa,Grace Farewell,Naareden i miejsca najlepszego dla nich poszukam.Muszę poczytać też trochę
o wymaganiach.Następne będą tylko o większych liściach :;230 .
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Janku chryzantemy na razie tylko kilka wypuszcza , ale na nie jeszcze czas nawet do maja .
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Janku wspaniałe zakupy, piękne rarytaski. ;:167
Moje chryzantemy jeszcze w połowie nie okazują oznak życia, nie sądzę, żeby wymarzły tej zimy, więc one chyba tak późno zaczynają wegetację . :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”