Ogród zielonej
-
koziorozec
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród zielonej
Witaj Soniu,ja mam zupełnie tak samo jak Ty ,jaką bym roślinę nie kupiła ,to natychmiast kroję ją na części i to samo zrobiłam z hakonechloą ,więc też się zbiera dużo wolniej ,ale mam ich 5 a nie jedną,pozdrawiam

- miwia
- 500p

- Od: 2 gru 2007, o 22:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Soniu
Piękne te Twoje kompozycje. I te na rabatach podziwiam i te w donicach też.
Hakonechloa bardzo mi się podoba. Sprawiłam sobie odmianę żółtą. Ale u mnie przyrasta wolniej niż wolno.
Piękne te Twoje kompozycje. I te na rabatach podziwiam i te w donicach też.
Hakonechloa bardzo mi się podoba. Sprawiłam sobie odmianę żółtą. Ale u mnie przyrasta wolniej niż wolno.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Aneczko, ta rabata to długa opowieść. Została nawieziona czarna, dobra ziemia i jeszcze przekopany jesienią obornik.
Wszystko nawet cynie i liatry miały ponad metr i się przewracały.
Werbena jest tam nawet wyższa od miskanta. Na innej rabacie, gdzie gleba piaskowa, bez nawożenia, miała ok. 80 cm.
Madziu lilie wszystkie z B. Kilka z dużymi kwiatami, mocno pachnące.

Martuś dokładnie tak.
Cierpliwość, to najważniejsza cecha ogrodnika.
Mireczko, dziękuję.
Kiedyś pewnie doczekamy się ładnej kępy trawy. 
Madziu lilie wszystkie z B. Kilka z dużymi kwiatami, mocno pachnące.

Martuś dokładnie tak.
Mireczko, dziękuję.
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- aneczka1979

- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Oj tak... zasilony czarnoziem... wszystko tłumaczy...
Piękne te Biedrowe lilie. W zeszłym sezonie skapnęłam się jak były już liliowe ostatki. I kupiłam różową Lombardię, też bardzo ładna.
Oj oj wiosną będę omijać szerokim łukiem wszelakie sklepy z pokusami. Tylko mój spożywczak i basta!
-- 17 sty 2015, o 11:34 --
Madziu a zakupiłaś w Lily...lu? tam jest sporo pachnących. Miałam szczęście i moje przypadkowo zakupione po okolicy lilie pachniały, mimo iż nie zgadzały się odmianowo. Teraz chapnęłam 10 sztuk (5 x 2 szt) pachnących. Będę się upajać.
Piękne te Biedrowe lilie. W zeszłym sezonie skapnęłam się jak były już liliowe ostatki. I kupiłam różową Lombardię, też bardzo ładna.
Oj oj wiosną będę omijać szerokim łukiem wszelakie sklepy z pokusami. Tylko mój spożywczak i basta!
-- 17 sty 2015, o 11:34 --
Madziu a zakupiłaś w Lily...lu? tam jest sporo pachnących. Miałam szczęście i moje przypadkowo zakupione po okolicy lilie pachniały, mimo iż nie zgadzały się odmianowo. Teraz chapnęłam 10 sztuk (5 x 2 szt) pachnących. Będę się upajać.
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Soniu
przyszłam z rewizytą
To znaczy, byłam już wcześniej i przeczytałam od deski do deski .
Ale teraz zostawiam ślad
Piękny ogród stworzyłaś przez kilka sezonów , a nasadzenia grupowe tych samych roślin wyglądają super , obwódki, powtórzenia
, tworzą ład i harmonijną kompozycję , pięknie
Bukszpany śliczne, i te duże i maluszki, gratuluję ręki do ukorzeniania
Powiedz , proszę , czy biała pelargonia dobrze znosi palące słońce, czy raczej nadaje się bardziej do cienia ?
No i nie mogę nie wspomnieć o tojeści - chociaż ładnie wygląda, to okropnie zachłanna roślina
, rośnie bardzo szybko i z czasem zagarnie ci całą rabatę , niestety pochłonie też te śliczne dąbrówki . Nie można się jej potem pozbyć - ja ze swoją walczę już któryś sezon, nie mogę jej zlikwidować ze skalniaka , zarasta wszystko, idąc na powierzchni i pod ziemią 
To znaczy, byłam już wcześniej i przeczytałam od deski do deski .
Ale teraz zostawiam ślad
Piękny ogród stworzyłaś przez kilka sezonów , a nasadzenia grupowe tych samych roślin wyglądają super , obwódki, powtórzenia
Bukszpany śliczne, i te duże i maluszki, gratuluję ręki do ukorzeniania
Powiedz , proszę , czy biała pelargonia dobrze znosi palące słońce, czy raczej nadaje się bardziej do cienia ?
No i nie mogę nie wspomnieć o tojeści - chociaż ładnie wygląda, to okropnie zachłanna roślina
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
jesteś moim natchnieniem do tworzenia ogrodu w tym roku, kończymy budowę i za miesiąc przeprowadzka, ale u nas to jeszcze plac budowy. zupełnie nie mam pojęcia jak za niego sie zabrać
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- cyma2704

Aniu, ja już coraz mniej kupuję, chyba że powojnik z Twojego polecenia.
Zawsze jednak można do szkółek zajrzeć, tylko rekreacyjnie.
Lilie ładne, tylko potem, po ścięciu
Kasiu miło, że zaglądasz i Ci się podoba.
Tworząc ogród, cały czas anonimowo odwiedzałam Wasze i próbowałam kopiować lub tworzyć własne kompozycje. Bukszpanami się cieszę, bo zielone zimą. Mam nadzieję, że nie będą łapać grzyba, jak te ze szkółki.
Białe pelargonie mają u mnie słońce do 11 i po 16, ale w poprzednim domu ładne były w słońcu. Podlewałam je jednak dwa razy dziennie. Dzięki za ostrzeżenie o tojeści, na wiosnę zostawię samą dąbrówkę. Zza tuj, jak przechodzi na rabatę, to wyrywam duży kawał i na razie sobie radzę.
Gosiu(gosiakmala) witam serdecznie
i zapraszam będziemy się razem uczyć i wspierać. Cudny awatar.
Na pewno poradzisz sobie z ogrodem. Ja miałam dobrze, bo w porządkowaniu pomagały mi dzieci, więc szybko poszło. Nie miałam ogrodzenia, więc znaczna część została zaorana traktorem, było szybko i bezboleśnie. Jak spojrzysz na pierwsze moje zdjęcia, to widać, jakie pobojowisko było. Jeśli mogę się pomądrzyć,
to stwórz sobie szkielet, czyli najpierw drzewa i krzewy, nawet najmniejsze sadzonki. Ja robiłam etapami, ale miejsca puste też zakrywałam roślinami, np. podarowanymi, lub resztkami czarnej folii budowlanej, żeby nie rosły chwasty. Na sporej części posiałam jesienią żyto i chwastów było mniej. Na forum jest tyle życzliwych osób. Na pewno na każde Twoje pytanie odpowiedzą.
Spokojnej przeprowadzki. 
Kasiu miło, że zaglądasz i Ci się podoba.
Gosiu(gosiakmala) witam serdecznie
- gosiakmala
- 500p

- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Sonia u nas był ugór... masakra jak sobie przypomne, zrobiliśmy ład i porządek, zasialiśmy trawe ale zechciało się budować i moja trawa już trawnika nie przypomina, nawet tyć tyć
. Mamy 1200 metrów i na tym terenie nic a nic się nie uchowało, bo nawożone, bo ciężarówki, bo równany teren w kółko... eh.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- kasia_rom

- Od: 5 paź 2008, o 12:32
Soniu, ja także lubię bukszpan, i zimą i latem jest bardzo dekoracyjny
Mam nadzieję, że twoje sadzonki będą zdrowiutkie .
U mnie tojeść na skalniaku powłaziła w inne rośliny, pod kamienie, jest nie do wytępienia , i mimo że warunki ma tam niesprzyjające -bardzo sucho i słonecznie , panoszy się na całego
Muszę wiosną poszukać białej pelargonii, jest śliczna, i jeśli jeszcze wytrzymała na słońce to super
Mam na tarasie słońce od 11.30 do wieczora, próbowałam różne rośliny i pelargonie najlepiej wytrzymują takie warunki .
Mam nadzieję, że twoje sadzonki będą zdrowiutkie .
U mnie tojeść na skalniaku powłaziła w inne rośliny, pod kamienie, jest nie do wytępienia , i mimo że warunki ma tam niesprzyjające -bardzo sucho i słonecznie , panoszy się na całego
Muszę wiosną poszukać białej pelargonii, jest śliczna, i jeśli jeszcze wytrzymała na słońce to super
- Iryseq
- 200p

- Od: 15 maja 2011, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Alchemila mollis rośnie Ci na słońcu?Myślałam, że lubi półcień. On gubi liście na zime i odnawia sie wiosna ?
- Margita
- 500p

- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam prośbę, opisz jak ukorzeniałaś bukszpan. Czy pierwszą zimę powinien spędzić w domu/piwnicy? Czy można od razu do ogrodu? Chciałabym mieć swoje sadzonki.
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Soniu,piękne masz lilie ,skąd robiłaś im zdjęcia z balkonu,czy z drabiny,bo widać ,że z góry

- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Witaj Soniu
I ja wpisać się muszę koniecznie
Zestaw żurawka, bukszpan i red baron podpatrzony i już myślę gdzie skopiować u siebie
Aż wierzyć się nie chce, że żaden architekt ogrodniczy u Ciebie swego nochala nie wpychał
I ja wpisać się muszę koniecznie
Zestaw żurawka, bukszpan i red baron podpatrzony i już myślę gdzie skopiować u siebie
Aż wierzyć się nie chce, że żaden architekt ogrodniczy u Ciebie swego nochala nie wpychał
- cyma2704

Gosiu moja działka, to w większości był ugór nieuprawiany od ponad dwudziesty lat. W takich warunkach zaczęliśmy budowę, więc tylko raz doprowadzaliśmy do ładu. Piękny masz areał, tylko spokojnie, go z rozmysłem urządzić.
Kasiu dla mnie w ogrodzie cis i bukszpan, to najlepsze rośliny, jak nie chorują, to posadzone i przycięte zawsze zdobią.
Wystarczy dodać koloru. Mój taras gdzie stoją pelargonie, jest w znacznej części zadaszony, choć w czasie mocnego deszczu są moczone, ale nigdy nic się z nimi nie działo. Na razie z tojeści się cieszę, nie rosną chwasty, ale muszę ją pilnować.
Jolu przywrotnik, jak większość u mnie, rośnie na słońcu. Jak długo nie pada, to go podlewam, tak jak hortensje. Jest ładny wiosną i jak zakwitnie, potem łapie jakąś chorobę grzybową.
Wycinam brzydkie liście i kwiaty. Najczęściej zakwita ponownie, choć mniej spektakularnie. Muszę w tym roku jakoś go zabezpieczyć przed grzybem.
Witam Margito. jestem początkująca ogrodniczka, dlatego pewnie bukszpany ukorzeniają mi się bez problemu.
Z większych krzewów odrywam (czerwiec, lipiec) gałązkę ok. 7-10cm z piętką. Trzeba wybierać takie, które mają mało odrostów dołem, lub te najniższe i liście odciąć, żeby nie dotykały ziemi i nie gniły. Wsadzam po kilka sztuk najczęściej w doniczki z ziemią ze sklepu pomieszaną z moją, na głębokość 2-4 cm. Stawiam w cieniu i pilnuję podlewania. Podobnie ukorzeniam te ścinki z formowanych krzewów. Zbieram wszystkie większe niż 5 cm i do doniczki lub bezpośrednio do ziemi, też w cieniu. Podlewanie konieczne. Na jednej z fotografii w moim wątku pokazałam właśnie takie maluchy z formowanych ścinków. Przesadzam w następnym roku na miejsce stałe. Już na wiosnę widać, która się przyjęła, bo widać młode przyrosty. Doniczkowe przechowuję w nieogrzewanym garażu z oknem. Czasem temperatura spada poniżej zera, ale nic się nie działo. Niektóre mają małe korzonki, wtedy trzeba je wsadzać do gruntu delikatnie. Ukorzenia się ok. 80-90 %. Po posadzeniu, jak się przyjmą, a są mało rozkrzewione przycinam główny pęd. W całym tym okresie nie nawożę. Jeśli mało zrozumiale, pytaj odpowiem.

Martusiu te białe lilie wychylały się bokiem, bo miały mało słońca pod klonem, a różowe wiosną wsadzone, rosły w miejscu, gdzie była betoniarka w czasie budowy i gleba tam jest przewapnowana, a lilie tego nie lubią.
Były nie wyższe niż 60 cm, więc mogłam sfotografować z góry.
Zuza witam i zapraszam.
Fajnie, że chcesz skorzystać z moich pomysłów.
Moim zdaniem, bez jednej z czerwonych roślin, rabata będzie wyglądać lepiej. Jestem zbytnią indywidualistką, żeby gotowy projekt, mnie zadowolił, ogród musi odzwierciedlać charakter właściciela.
Mam kilku znajomych, którzy zaprojektowali ogród, wykonali, ale bardzo szybko z projektu mało zostawało. Zresztą gust i upodobania zmieniają się nam szybko, co byśmy robili, gdyby nie rewolucje ogrodowe. 
Kasiu dla mnie w ogrodzie cis i bukszpan, to najlepsze rośliny, jak nie chorują, to posadzone i przycięte zawsze zdobią.
Jolu przywrotnik, jak większość u mnie, rośnie na słońcu. Jak długo nie pada, to go podlewam, tak jak hortensje. Jest ładny wiosną i jak zakwitnie, potem łapie jakąś chorobę grzybową.
Witam Margito. jestem początkująca ogrodniczka, dlatego pewnie bukszpany ukorzeniają mi się bez problemu.
Martusiu te białe lilie wychylały się bokiem, bo miały mało słońca pod klonem, a różowe wiosną wsadzone, rosły w miejscu, gdzie była betoniarka w czasie budowy i gleba tam jest przewapnowana, a lilie tego nie lubią.
Zuza witam i zapraszam.