Od przybytku głowa nie boli..... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Od przybytku głowa nie boli..... cz.2

Post »

LODZIA my takie pazerne baby mój eM by rzekł, ale ja na 20 miała bym co robić, a ile kątków i zakątków bym miała ;:306

MIRKO skorupki koniecznie nakryj glebą ;:108 a gdziesz wyczytałam ze znikasz :?:
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p
Od: 13 paź 2010, o 18:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu-witam noworocznie w Twoim ogrodzie :wit dobrze,że zajrzałam,bo również nie wiedziałam tego o ciemiernikach a skorupek mam dużo.
Podziwiam Twoje lilie,ja nigdy nie miałam do nich ręki ale teraz na wiosnę się skuszę,bo są naprawdę piękne :)
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja skorupki wyrzucam wprost na kompost, a potem po rozłożeniu kompostu sypię nim po całości. Trochę wapna wszędzie się przyda, a i kwasolubom ta ilość na pewno nie zszkodzi.
Awatar użytkownika
Alina-277
200p
200p
Od: 3 sty 2011, o 12:53

Post »

Piękne lelije pokazałaś.. ale widzę że ich masz na działce...ta dalia bordowa w paski jest cudna czy ona jest wysoka?...stołówka oblężona ..zauważyłaś że jest coraz mniej sikor i wróbli..o innych nie wspomnę...Życzę Ci zdrówka i wszelkiej pomyślności w Nowym 2015 roku...
Pozdrawiam... Alina .
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ALINKO dalia w paski u mnie po raz pierwszy rosła i na pewno miała 1,5m i to duży krzew urósł a do stołówki to najwięcej zaglądają sikorki i mazurki, wróbelków jest mniej w karmniku, zagląda też dzięcioł ale on na trawie buszuje - podglądaliśmy go jak się pastwił nad orzechem, dał sobie radę - zabrał go w dziób i odleciał w ustronne miejsce. Muszę poczytać jaką karmą mu dogodzę aby go zwabić.

ALINKO Tobie też na Nowy Rok zdrówka

WANDZIU ja też nie marnuję resztek kuchennych, wszystko ląduje na kompoście ale ciemiernikom dogadzam już każdemu z osobna, to wiadomości z FO.
a jak tam ALICJA już w domku :?: oj radość wniesie pod Wasz dach ;:108

MIECIU lilie warto posadzić, one długo kwitną no i pachną - tylko te pachnące wybieraj

a to jeszcze liliami was połechcę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32

Post »

Krysiu Lilie zawsze Piękne ;:138 i do tego poprawiają humor,,,w taki wietrzny i nie przyjazny dzień....
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Krysiu pierwsze słyszę,że znikam... :roll: No chyba nikt mi tego nie życzy ;:202
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42

Post »

leszczyna pisze:... - kto mi wytłumaczy na czym polega podcięcie korzeni do przygotowania drzewa do przesadzenia, czy mogę jeszcze to wykonać aby na wiosnę przesadzić
Proszę bardzo - przesadzając drzewo musimy zachować jak najwięcej drobnych korzonków, w starszych egzemplarzach ta drobnica znajduje się daleko od pnia a dużej bryły ręcznie nie damy rady wykopać.
Dlatego wiosną w promieniu około 40-50cm od pnia kopiemy rowek na szerokość szpadla przecinając korzenie które do następnej wiosny wypuszczą nowe drobne korzonki , rowek zasypujemy sypka dobrą ziemią.
Następnej wiosny po zewnętrznej stronie rowka podcinamy bryłę korzeniowa starając się zachować jak najwięcej cienkich korzonków bo one głownie pobierają pokarm i przesadzamy.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZBYSZKU dziękuję zainstrukcje podcinania starszych drzew, gdybym zrobiłato jeszcze teraz to mam szanse na przesadzenie w nadchodzącym sezonie :?: są to drzewka iglaki wychodowane przeze mnie z gałązki i poprowadziłam je na kulki, żal mi zostawić na ROD.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Krysiu, dziękuję ;:196 Maciupeńka Alicja jest już w domku. A ja chodzę po ogrodzie i szukam miejscówek dla róż. Znów mi się coś porobiło i chcę zamawiać nowe odmiany.
Niewiarygodnie wielkie miałaś te białe lilie. Wspaniałe po prostu ;:oj
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

WANDZIU ja wyczytałam, że to nie pierwsza Wasza pociecha ale najmłodsza teraz więc ona będzie oczkiem w głowie.
Lilia biała była bardzo dorodna ale już jej nie ma, chyba nadmiar wody jej zaszkodził ale już dzisiaj bujam sie po szkółkach i węszę za liliam, za różami podobnie jak Ty - ja mam o tyle wiekszy komfort, że nie muszę myszkować po ogrodzie za kawałkiem wolnym dla róż u mnie miejsce jeszcze jest ;:108 . Natomiast Ciebie cały czas podziwiam za sprężystość Twojego ogrodu - a to wszystko tajemnica Twoich łapek :;230
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysia jeżeli chcesz już tej wiosny to potrzebujesz w miarę silnego faceta, dobry szpadel i kawał porządnej rury (słupek metalowy)
w ten sposób przesadzałem 4m świerka-oczywiście maksymalnie przyciąłem mu boki,
sprawdzisz jak ziemia rozmarznie gdzie mają drobne korzonki bo z tego co piszesz to prawdopodobnie masz tuje z bryłą korzeniową łatwą do wykopania bez kombinacji :D
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZBYSZKU z wykopaniem tuji to nie bedzie kłopotu, one mają nie więcej jak 2,50 m. ziemia u mnie tez dobra, jak ją dobrze nawilżę to bryła korzeniowa spokojnie wyjdzie tylko obawiam się czy ona póżniej mi się ukorzeni na nowym miejscu. Mieliśmy to zrobic na jesień ale sie nie wygrzebaliśmy z pracami. W pewnym wieku ruchy robocze już opóżnione :;230
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

spokojnie dadzą radę , gdyby przyszła sucha i gorąca wiosna to wskazane jest omgławiać gałęzie(zraszać wodą) można też osłonić przed palącym słońcem , dobrze jest zmniejszyć masę zieloną-przycięcie lub przerzedzenie gałęzi
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZBYSZKU dziękuję, zastosujemy sie do wskazówek, o zraszaniu pierwszy raz czytam - chyba w Twoim działaniu nie jedno dojrzałe dzrewko zmieniło lokum.
Idę teraz na spacer po Tartrach ;:108

:wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”