Potencjalny ogród Anulli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli

Post »

Krwawniki rzeczywiście godne pozazdroszczenia. Jeżeli nie rozrastają się rozłogami, czego bardzo nie lubię, to mogą fantastycznie ozdobić rabatę. :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Piękne krwawniki,i różyca ;:333
Aneczko wszystkiego najlepszego z okazji imieninek. ;:196
Dużo radości i z życia i ogrodowych ;:114
Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

nie patrzę w kalendarz ale sugeruję się powyższym postem.Najlepszego z okazji imienin :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, ten krwawnik rozrasta się rozłogami. Wiosną kępka ze zdjęcia miała dwa pędy. Mi to nie przeszkadza, łatwo się usuwa krwawniki, zarówno siewki, jak starsze kępki. Za to mlecz polny mnie rozkłada na łopatki swoimi kruchymi kłączami - walczę jednak dzielnie jak Don Kichote :pogon

Aniu, Mateuszu, ;:196 za pamięć - ja imienin niby nie świętuję, ale przypominam o nich M ;:108 - wie, że kwiaty cieszą mnie tylko z korzeniem :tan
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W moim-nie moim ogródku kwitną floksy. Nie mam pojęcia, dlaczego są trzy różne różowe. Byłam przekonana, że mam tylko dwa bez nazwy - różowe i białe, jeszcze po babci ;:131
Obrazek

Oto jak pięknie ujawniły się zagubione jesienią mieczyki. Niestety tylko pojedyncze cebulki.
Obrazek Obrazek

W tym roku po raz pierwszy zakwitła u mnie języczka pomarańczowa. Nie mam pojęcia, jak je wykopię jesienią (mam cztery i już w ubiegłym roku były spore).
Obrazek

Również pierwsze kwitnienie - przegorzan kulisty.
Obrazek

A to werbena - samosiejki, o ile pamiętam, były pikowane do doniczek, a gdy podrosły wróciły na rabatę.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

I ja mam sentyment do Babcinych floksów ;:167 Werbena ma śliczne kwiatuszki ;:63
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój sentyment to nic sam w sobie, ale już w połączeniu z FO robi się niebezpieczny ;:oj . Już trzy nowe zamówiłam, kto wie, na ilu się skończy...
Werbenę pokazałam jedną z moich ulubionych, druga to biała jeszcze w pąkach.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może się skończyć na tych 6,może na 50,a może i wcale ;:138
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, na 2 ha to się zmieści niebezpiecznie dużo :;230
;:14 ;:14 ;:14

Dzisiaj tylko popołudnie spędziliśmy na działce. Dla odmiany - M na dzieciach, a tradycyjnie - ja przy widłach.
Miała być szybka robota, no ale... Tradycyjnie, przygotowując miejsce dla roślin, wydobyłam stosik gruzu i nieco złomu metalowego. Pod lipę i węgierkę rzuciłam taczkę przekompostowanych trocin, bo miejscami korzenie znalazły się na wierzchu po usunięciu chwastów.
Postęp jest, ponieważ posadziłam w końcu: parzydło od Tajki, długosza królewskiego, podrzeń żebrowiec, żurawkę i brunerę od Tadzia oraz kokorycze pogięte China Blue. Samym wieczorem przypomniałam sobie, że w komórce odpoczywały bulwy zimowitów, a skoro już sierpień, to poszły do gleby.
Trochę na wariata były te nasadzenia, ale tegoroczna pogoda męczy sadzonki w doniczkach. Mniej im zaszkodzi ewentualne przesadzanie.

Dzisiaj mi entuzjazm oklapł ;:199 . Wszystko wydaje mi się trwać wieeeki przez te zakopane zbiory.
Może młodsza siostra zechce odświeżyć umiejętności z archeologicznych wykopków ;:224 ... podczas urlopu ;:306 :;230 .

Muszę jeszcze pierwiosnki gdzieś ulokować i tawułki... I kilka funkii. Ech, że też cień tak wolno rośnie :roll:

Co możecie mi poradzić na suche i bardzo kamieniste stanowisko, na skarpie obok piwnicy, ale w półcieniu? Byłoby miło, gdyby rośliny gęsto zarosły skarpę, bo inaczej będę musiała wypożyczać kilof do pielenia. Nawet wideł wbić nie mogę, więc mam naprzeciwko wejścia łatę perzowo-mniszkowego ugorku :evil: . Już nawet miałam mroczne myśli o użyciu totalnego zabójcy roślin, ale się otrząsnęłam. Powoli... Po jednym kamieniu można rozebrać nawet Wielki Mur Chiński ;:159
Pozdrawiam, Anna.
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Post »

Na takie miejsce moim zdaniem nadałyby się rozchodniki, starzec, albo, albo może gipsówka compacta plena?
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Jak dużą powierzchnię ma ta skarpa?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Aniu :wit zimowity wykopujesz :?: moje od kilku lat rosną nie ruszane, tylko przypadkiem wykopane są przesadzane na nowe stanowisko:) Mieczyki mają zawsze cebulki przybyszowe, nawet te najmniejsze można wysiać na wiosnę w rowki...urosną, a za dwa lata zakwitną ;:3 Te na fotkach mają ładne kolorki ;:108
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozchodniki.Tylko takie,co się rozchodzą :;230 W sensie takie,cop robią grupki ściśle przy sobie.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Asiu. Miło mi gościć nową osobę w moim przyszłym ogrodzie i to od razu z dobrą radą. Zaćmiło mi umysł, skoro nie pomyślałam o rozchodnikach, pięknie porastają wapienne skały w kieleckich kamieniołomach. A teraz jest tyle kolorowych odmian, że ożywiłyby ten kącik. Czy gipsówka nie wyciągałaby się w cieniu?

Aniu (Anna55), skarpa jest mała, jakiś 1,5 na 1 m.

Aniu (Anna11), moje zimowity wykopałam, żeby przenieść je na działkę. Mieczyki słabo mi rosną z cebulek przybyszowych. Jeden z tych kwitnących jest tak głęboko, że nie potrafię go wykopać. Zimował w gruncie drugi rok.

Mateuszu, dzięki za radę.
Pozdrawiam, Anna.
asia124
200p
200p
Od: 31 lip 2013, o 03:51

Post »

Aniu witałam się z Tobą jeszcze na 1 stronie ;:173
Co do gipsówki to nie jestem pewna, ale u mojej koleżanki rośnie w niezbyt jasnym miejscu i jest z nią wszystko w porządku :wink:
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”