Moje marzenia -maniusika część IV
- maniusika
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje marzenia -maniusika część IV
Dziewczyny i u mnie wreszcie pada drobniutki kapuśniaczek ale siąpi prawie cały dzień .. Wreszcie i mój ogród dostał trochę wody ,może dłużej popada to roślinki nabiorą wilgoci na zimę .. Kani miałam dużo w tym roku i trochę sobie podjadłam .. Ostrokrzewy mam dwa rosną za tujami w cieplejszym miejscu na rabatce z azaliami i wreszcie chyba im miejsce odpowiada bo nie marzną ..
-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Janeczko - czy ja dobrze widzę ,że ściółkujesz szyszkami 

- maniusika
-
A u mnie chmury od rana i słońca brak
szkoda bo działkę bym odwiedziła a tak siedzę w domu 

- maniusika
Jadziu to raczej dekoracja a ściółkowałam igliwiem , szyszek leżało bardzo dużo więc wzięłam je do dekoracji .. Kilka dni trochę padało i ziemia trochę namiękła ale i innym kwiatom trochę pomogło a dzisiaj znowu słonecznie i ciepło a ogród zdobią kolorowe iglaki ,które teraz zaczynają być widoczne ..

jak widać jeszcze ładnie wygląda mój ogród ,.
Pogoda piękna i ciepło to pewnie zielsko znowu zacznie się panoszyć na rabatkach a poruszać mogę tylko rękoma bo kiełki cebulowych już na wierzchu ..

jak widać jeszcze ładnie wygląda mój ogród ,.
Pogoda piękna i ciepło to pewnie zielsko znowu zacznie się panoszyć na rabatkach a poruszać mogę tylko rękoma bo kiełki cebulowych już na wierzchu ..
-
Patrz Janeczko nie ma sprawiedliwości
, u mnie nadal susza i nie pada .
Przesadziłam nawet dziś jedną chryzantemę , ale jak nie popada muszę ją podlewać .
Szyszki to jednak ładna ozdoba, szkoda ,że do lasu mam daleko.

Przesadziłam nawet dziś jedną chryzantemę , ale jak nie popada muszę ją podlewać .
Szyszki to jednak ładna ozdoba, szkoda ,że do lasu mam daleko.

- maniusika
Ja swoich nie ruszam bo niby popadało ale gdy chciałam zrobić dołek to dalej jest suchy piasek . Niech czekają do wiosny bo mam trochę daleko latać z konewką i podlewać .. Wodę musiałabym brać ze studni bo mąż już węże zwinął a krany ocieplił na zimę a dołek na wodę nadal suchy ..

wody brak ale karłowate krzewinki ładnie wyglądają ..

wody brak ale karłowate krzewinki ładnie wyglądają ..
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Janinko
jestem pełna podziwu jak wiele masz kwiatów różnych, znam Twój ogród, ale dziś po spokojnym oglądnięciu wątku stwierdzam że go jednak tak dobrze nie znam. Rany jak Ty to wszystko obrobisz a i wykopać trzeba karpy dalii np. ja zrezygnowałam właściwie nie miałam gdzie ich przechować. W tym roku cynie mnie olały wysiałam bardzo dużo nasion, może miałam parę.
A tak je lubię. Zobaczyłam jak pięknie strzyżesz iglaki
chyba na naukę przyjdę do Ciebie , mam małego cyprysika w donicy już go zabrałam do domu , jak zrobię zdjęcie to dam Ci znak i powiesz mi jak go ciąć dobrze i kiedy.
a jesienny ogród bardzo ładny

A tak je lubię. Zobaczyłam jak pięknie strzyżesz iglaki

chyba na naukę przyjdę do Ciebie , mam małego cyprysika w donicy już go zabrałam do domu , jak zrobię zdjęcie to dam Ci znak i powiesz mi jak go ciąć dobrze i kiedy.

a jesienny ogród bardzo ładny

- maniusika
Lora dlaczego do domu to ogrodowe iglaki i na zimę jak nie masz chłodnego miejsca to najlepiej wkopać go do ziemi a tak ci się rozhartuje i może padnąć .. Ja mam gdzie przechowywać dalie i dlatego mam ich sporo bo ładnie kwitną do pierwszych mrozów .
Tamto lato było krótkie i kwiaty miały słabe nasionka ,nawet aksamitki mi marnie powschodziły . Ale miałam dwuletnie cynie i inne nasionka więc ich posiałam i te mi ładnie wzeszły , W tym roku też pozbierałam dużo nasion i na wiosnę posieję ich od razu na rabatce i przykryję włókniną tak jak w tym roku . Ładnie mi powschodziły i nie musiałam ich pilnować a i flancowane szybciej się przyjmowały ..
U mnie nadal sucho to trochę deszczyku znowu słonko i wiatr wysuszyły .. Jednak pogoda sprzyja szybkiemu rośnięciu cebulowych i zielsku ..
gęsiówka
azalia japońska już wiąże pąki tylko ciekawe czy znowu wiosenny przymrozek je nie zmrozi .
Nawet ciemiernik cuchnący ma coraz większe pąki , może wreszcie iu mnie zakwitnie ..

fasolka wystrzeliła w środek hortensji i teraz nawet ładnie wygląda ..
Przetacznik przycięty bo był suchy ładnie jeszcze odbił i nawet ma jeden pąk ..
goździki pierzaste
lawenda

i drobniutkie bratki które kwitną nawet zimą i ślicznie się same rozsiewają ..
Tamto lato było krótkie i kwiaty miały słabe nasionka ,nawet aksamitki mi marnie powschodziły . Ale miałam dwuletnie cynie i inne nasionka więc ich posiałam i te mi ładnie wzeszły , W tym roku też pozbierałam dużo nasion i na wiosnę posieję ich od razu na rabatce i przykryję włókniną tak jak w tym roku . Ładnie mi powschodziły i nie musiałam ich pilnować a i flancowane szybciej się przyjmowały ..
U mnie nadal sucho to trochę deszczyku znowu słonko i wiatr wysuszyły .. Jednak pogoda sprzyja szybkiemu rośnięciu cebulowych i zielsku ..

gęsiówka

azalia japońska już wiąże pąki tylko ciekawe czy znowu wiosenny przymrozek je nie zmrozi .

Nawet ciemiernik cuchnący ma coraz większe pąki , może wreszcie iu mnie zakwitnie ..

fasolka wystrzeliła w środek hortensji i teraz nawet ładnie wygląda ..

Przetacznik przycięty bo był suchy ładnie jeszcze odbił i nawet ma jeden pąk ..

goździki pierzaste

lawenda

i drobniutkie bratki które kwitną nawet zimą i ślicznie się same rozsiewają ..
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
A właśnie Janinko czy na zimę całkowicie ścinasz lawendę ? mam parę krzaczków i nie wiem co robić.
A cyprysik sama wyhodowałam z maciupciej gałązki i zawsze zabieram go do domu na zimę .
Na spokojnie zrobię zdjęcie i dam znać.
A cyprysik sama wyhodowałam z maciupciej gałązki i zawsze zabieram go do domu na zimę .
Na spokojnie zrobię zdjęcie i dam znać.
- maniusika
Lawendę ścinam na wiosnę ,na zimę zostawiam nawet nie przycięte kwiaty bo potrafi się rozsiać . Na skalniaku mam już kilkanaście siewek a ta też jest samodzielnie ukorzeniona i kilka siewek . Kupiłam tylko jedna kępkę a teraz już mam jej sporo ..
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Jak ślicznie wygląda ten czerwony krzew.
Widzę, że masz sporo formowanych iglaków. Ja też próbuję,
A lawendę też ścinam wiosną. Pozdrawiam.
Widzę, że masz sporo formowanych iglaków. Ja też próbuję,
A lawendę też ścinam wiosną. Pozdrawiam.

- maniusika
Wszystko co nie zdążę przyciąć drugi raz w lato przycinam dopiero wiosną bo jak się dowiedziałam że mrozek może polecieć po przyciętych gałązkach aż do samych korzeni ,więc nie ryzykuję na moim wygwizdowie . U mnie znowu ładnie pada już drugi dzień ,chyba trochę nawodniło roślinki bo Rh rozwinęło swoje listki .. Jeżeli zaczynają się skręcać to znak że mają za sucho to taki mój wskaźnik na moich piaskach .

ten jest najstarszy i ma najwięcej pąków ,ciekawe jak przetrwa zimę .
Trochę okładam je iglakami aby mroźne wiatry ich nie uszkodziły ..

Najmłodszym bardzo brakuje tego że już od rana nie mogą przebywać nawet na tarasie .. Muszą czekać tak jak kwiaty do wiosny .. Teraz tylko trochę spaceru ale najgorsze jest ubieranie ..

ten krzew zapomniałam jak się nazywa ma liliowe malutkie owoce ale i mam starą odmianę co ma białe owoce ,kiedyś stroił się nimi groby a my staliśmy przy krzaku i naciskaliśmy owoce bo ładnie pukały ..
Na skalniaku ładnie rozsiała się miecznica i lawenda . Na wiosnę muszę ją poprzesadzać ..
Lwie paszcze wypuściły ładne odnóżki , na wiosnę znowu pięknie zakwitną ..

Wreszcie i moja pięknotka ma trochę owoców ..

ten jest najstarszy i ma najwięcej pąków ,ciekawe jak przetrwa zimę .
Trochę okładam je iglakami aby mroźne wiatry ich nie uszkodziły ..

Najmłodszym bardzo brakuje tego że już od rana nie mogą przebywać nawet na tarasie .. Muszą czekać tak jak kwiaty do wiosny .. Teraz tylko trochę spaceru ale najgorsze jest ubieranie ..

ten krzew zapomniałam jak się nazywa ma liliowe malutkie owoce ale i mam starą odmianę co ma białe owoce ,kiedyś stroił się nimi groby a my staliśmy przy krzaku i naciskaliśmy owoce bo ładnie pukały ..

Na skalniaku ładnie rozsiała się miecznica i lawenda . Na wiosnę muszę ją poprzesadzać ..

Lwie paszcze wypuściły ładne odnóżki , na wiosnę znowu pięknie zakwitną ..

Wreszcie i moja pięknotka ma trochę owoców ..
-
Janeczko pisałaś ,że przymrozek u Ciebie ścina wszystko , ale i tak ładnie się prezentuje.
U mnie jak na razie przymrozek był maleńki chyba raz. Miało jednak padać i nic z tego , tylko troszkę pokropiło.
Miłego dnia
U mnie jak na razie przymrozek był maleńki chyba raz. Miało jednak padać i nic z tego , tylko troszkę pokropiło.
Miłego dnia

- maniusika
A u mnie nadal pada co prawda tylko kapuśniaczek ale to zawsze trochę nawilży ziemię .. Niby zimno a zielsko nadal ładnie rośnie ,jemu chyba nic nie przeszkadza ..
Ale jest za zimno aby grzebać w ziemi , muszą poczekać do wiosny a może zabezpieczą kiełki cebulowych ..

ta roslinka od Janka , dostałam w tym roku i ładnie się rozrastają ..
dziurawce jeszcze ładnie wyglądają choć już im liście żółkną i nie długo spadną na ziemię ..
ta roślinka od Janka , ładnie się mi rozrastają na skalniaku ..
na warzywniaku zostały tylko pory
zielona paproć , tak wygląda przez całą zimę .

Doniczki zabezpieczone na zimę

a ten dziurawiec ma jeszcze zielone listki

Ale jest za zimno aby grzebać w ziemi , muszą poczekać do wiosny a może zabezpieczą kiełki cebulowych ..

ta roslinka od Janka , dostałam w tym roku i ładnie się rozrastają ..
dziurawce jeszcze ładnie wyglądają choć już im liście żółkną i nie długo spadną na ziemię ..

ta roślinka od Janka , ładnie się mi rozrastają na skalniaku ..

na warzywniaku zostały tylko pory

zielona paproć , tak wygląda przez całą zimę .

Doniczki zabezpieczone na zimę

a ten dziurawiec ma jeszcze zielone listki