Róże i bajkowy świat ogrodów

Zablokowany
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: róże i bajkowy świat ogrodów

Post »

Alexio chyba tak zrobię :D
Tymczasem pokażę moje rózyczki po dzisiejszym deszczu, niektóre zwłaszcza tegoroczne mocno sponiewierane.M.Girl Obrazek Obrazek
R in BlueObrazek
Nowy pączuszek NevadyObrazek nnObrazek Mushimara
Obrazek
NN-ki marketowe Obrazek Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I moje leniuszki G,Celebration i Mrs J.Laing Obrazek Obrazek Obrazek
Gejshę musiałam rano podwiązać, bo pod ilością kwiatów gałązki leżały na ziemi Obrazek Obrazek Obrazek
Graham Thomas dumnie trzyma gówki Obrazek
LD Braithwaite i Munstead Wood Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cały ogród w porannych kropelkach deszczu. Teraz niestety już leje na całego Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na koniec jeszcze kilka różyczek pokropionych deszczem Obrazek Obrazek
Obrazek
Nie będę dłużej Was zanudzać :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

U mnie dziś nieźle padało, róże są sponiewierane jak nigdy. A szkoda gadać. Właśnie wybieram się na obchód :wit
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Z wielką przyjemnością obejrzałam Twój ogród - bardzo zadbane rosliny i cudne róże :D
Wiele z nich mam u siebie ,ale nie mam tych przeslicznych w jasnych kolorach,
a są piękne i dodają ogrodowi elegancji.
Podobnie jak TY , ja równiez wiosną kupiłam 2 róże Munstead Wood,
ale moje sa zdecydowanie mniejsze, jedna zakwitła 1 kwiatem.
Dostałam bardzo słabe sadzonki
i zawiodłam się na tej szkółce.
Widziałam Twojego ślicznego powojnika bez nazwy...
i wydaje mi się , że jest to Pilu, mam go u siebie, ale jest w chwilowej , jak myslę, niedyspozycji
po moich wiosennych przesadzeniach.
Wygogluj fotki i porównaj dla pewności.
A dzisiaj za dużo deszczu dla naszych róż :(
u mnie leje od rana!
Piękno leży w oku patrzącego.
serdeczności - Julia
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moja My Girl jest w pełni kwitnienia i leży w błocie, tak u nas zacina od rana deszczem, że na szybko w deszczu musiałam podwiązywać co się dało, bo połamałyby się pędy :cry:
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie ;:196 . Cieszę się z Waszych odwiedzin w moim ogrodzie.

Zuzka u nas lało do wieczora, nawet nie wiem jak wyglądają moje róże, bo wstałam późno /Mistrzostwa Świata prawie do 1.00/.
Widziałam tylko te, które mijam idąc do pracy - faktycznie wymęczone.

Julio bardzo Ci dziękuję za słowa, które każdą z nas cieszą. Cieszę się, że podoba Ci się mój ogród, ale jeszcze wiele pracy przede mną by choć w części wyglądał tak jak bym chciała. Jeszcze dom jest w trakcie wykańczania, więc nie wszystko jeszcze można zrobić w ogrodzie zgodnie z planami. Długa droga do spełnienia moich marzeń, ale nie poddaję sie i walczę.
Nie wiem gdzie kupowałaś swoje sadzonki i trudno mi porównać ponieważ kupuję swoje róże jak na razie tylko w jednej szkółce i jestem zadowolona. Nie wiem czy mogę podać nazwę, jak na razie się nie zawiodłam. Wszystkie kupione róże pięknie kwitną, chociaż kupowałam je wiosną tego roku, krzaczki ładne. Do tej pory kupowałam zawsze z gołym korzeniem, ale w tym roku wszystkie angielki przyszły w doniczkach. Mam wrażenie, że Munstead Wood i W.Shakespeare krzaczki mają delikatniejsze, bo u mnie też wymagały podwiązania, natomiast pozostałe czyli G,Celebration, G,Thomas, LD Braithwaite stoją sztywno bez żadnych podpór. Ale nie jestem znawcą, więc nie moge wypowiadać się autorytatywnie. Jeśli chcesz podam Ci nazwę szkółki, jeśli nie na forum to na PW. Właścicielka szkółki - przemiła osoba - we wszystkich problemach pomoże.
Jeśli chodzi o powojnik to masz rację -to jest Pillu zanalazłam etykietkę. Dzięki ;:167
Aniu moja M.Girl stoi sztywno ucierpiała na pewno po tym ulewnym deszczu, teraz jest słońce więc na pewno ją trochę przypali , jak wrócę do domu wstawię kilka fotek. dzięki za wizytę. ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was, przepraszam, że nie wstawiłam wczoraj zdjęć z tego co zostało po deszczach, ale nie miałam kiedy. Do wieczora porządkowałam róże po ulewnym deszczu.
Najbardziej ucierpiała M.Antoinette, którą prawie całą przycięłam z nielicznymi wyjątkami oraz M.Girl, której wielkie kwiaty były połamane pod wpływem deszczu i wiatru proszę zobaczcie co zostało
Obrazek Obrazek ,
Obrazek Obrazek

A to co zebrałam i dało się uratować poszło do bukiecików Obrazek Obrazek Obrazek
Pokażę jeszcze mojego ogrodnika, który koniecznie chciał pozować do zdjęcia Obrazek
A po sesji zdjęciowej stwierdził, ze pora się pożegnać Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakże inaczej wyglądały bukieciki dzisiaj rano
Obrazek Obrazek Obrazek

W ogrodzie za to przywitały mnie hortensje, które jak widać ucieszyły się z opadów i zaczynają pomału swój festiwal Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Oraz piękna tawułka Obrazek

W przyrodzie jak w życiu co jednych martwi, drugich cieszy.
Będę teraz czekać na powtórne kwitnienie moich białych panienek. Nie wiem jak u was ale u mnie szaleje czarna plamistość na różach, nawet nie oszczędza M.Girl, chociaż słabiej ale też widać plamki na liściach. Wczoraj mąż znowu zaczął walkę z chorobami.
Wydaje mi się, że pogoda w tym roku niezbyt sprzyja różom.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Tak, te ulewy zniszczyły wiele różyczek. U mnie najbardziej ucierpiała Augusta Luise :( Poza tym deszcze przyspieszyły przekwitanie kwiatów.
Twoje bukieciki ;:333 , podoba mi się połączenie z przetacznikami, a hortensje ładnie się zapowiadają :) Ja mam tylko jedną, one coś mnie nie bardzo lubią. Zawsze przemarzają i potem nie kwitną.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko ja tez tak mam z hortensjami. W ogrodzie mam bo bardzo mi sie podobają. Dostałam kiedyś sadzonkę od przemiłego pana, który przyszedł z pieknymi hortensjami. Oczywiście badzo mi sie spodobały, czemu dałam wyraz no i na drugi dzień przytargał mi sadzonkę.
Sadzonka oczywiście nie kwitła przez kilka lat tylko się rozrastała, więc postanowiłam szukać innych miejsc w ogrodzie ciachając ją rok w rok i tym sposobem z jednej sadzonki zrobniło się kilka. Oczywiście zaszczycały mnie zawsze kilkoma kwiatkami, ale prawdziwy popis dały dopiero w tym roku. A ja nie mogąc się doczekać kwiatów wyczytałam, że w naszym rejonie lepiej mieć hortensje bukietowe, które kwitną na pędach jednorocznych więc kupiłam 2 odmiany jedna to Limelight a druga Incrediball, ale wydaje mi się,że ta druga to chyba nią nie jest. I faktycznie z tymi dwiema nie mam problemu kwitną rok w rok.
Dla pocieszenia Dorotko powiem Ci, że słyszłam o hortensjach ogrodowych, które kwitną na pędach jednorocznych, ale nie wiem czy już są dostepne na naszym rynku, trzeba popytać :D , bo są piękne i w tylu odmianach.
Jak widzę w sklepie, to mnie zawsze skusi, ostatnio stały takie biedy przecenione, żal było patrzeć , ;:145 , więc oczywiście wszystkie 3 wylądowały w koszyku i co :?: przeżyły dwie, ale nie mogłam przejść obojętnie obok tych pospuszczanych główek.

Moje róże też ucierpiały z wyjątkiem G.Thomasa wkleję zdjęcie jutro rano to zobaczysz, że przetrwał tę ulewę znakomicie. Nie zaszkodził mu ani wiatr ani deszcz może dlatego, że był w pąkach. Gejsza wygląda jakby była pod parasolem. Równie dobrze zachowały sie kwiaty Mushimary, niestety nie mam dzisiaj aktualnych zdjęć, ale jak wrócę do domu to postaram się wyjść do ogrodu i pstryknąć kilka fotek.
Przetaczniki też częściowo wyległy więc je wycięłam i dołączyły do różyczek. A to sponiewierana M.Girl.
Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Hortensji ogrodowej pozbyłam się,bo rozrosła się na krzaczor,ale nie kwitła :evil: ,kupiłam ,te co kwitną na tegorocznych pędach i kwitną jak szalone ;:138 .Dzisiaj kupiłam sobie białą tawułkę :tan .Twoja śliczna,jak długo ja masz?
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Halinko moją tawułkę mam już dobrych kilka lat /ok.8lat/ ale była już kilkakrotnie dzielona. Aktualnie mam 4 krzaczki, nawet nie wiem która jest tą pierwszą, praktycznie wszystkie wyglądają tak samo. Ta odmiana jest wyjątkowo ładna. Dwa lata temu kupiłam synowej i tylko kolorem są podobne. Mojej kwiatostany troche przypominają parzydło takie delikatne, jej natomiast są badziej zwarte.

jeśli chodzi o róże to pieknie prezentuje się G.Thomas i Geisha.
Geisha oblepiona kwiatami cudna róża ;:167 / obie są z wiosennego zakupu Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Moja nn-ka bardzo malutka, ale taka cukierkowa, spody płatków sporo jaśniejsze Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja też nn-ka "panna młoda" śnieżno biała
Obrazek
Nastepna nn-a to doniczkowe "maleństwa"
Obrazek Obrazek
Bremer Stadtmusikanten
Obrazek ,Obrazek
Golden Celebration jeszcze słaby krzaczek ale kolor sliczny
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj będzie tak troszkę bardziej ogólnie o moim zielonym azylu Obrazek Obrazek Obrazek , Obrazek Obrazek Obrazek, [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b3c860346138f5bd.html]Obrazek Obrazek
I na koniec jeszcze Mrs J.Laing :wit
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”