Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11144
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Te kropki wyglądają całkiem niewinnie,nawet nie wiem czy miałam kiedyś takie jabłka .Ja aktualnie robię dżem z jabłek i dzikiej róży,zawsze skracam sobie pracę i dlatego róży nie czyszczę z ziaren tylko przecieram przez sito.Zakończenia pracy gratuluję.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Dzięki, ja Tobie życzę szybkiego i owocnego zakończenia sezonu "Przetwory 2013" ;-)
A tak przy okazji - jeśli przecieranie CZEGOKOLWIEK przez sito nazywasz ułatwieniem sobie pracy, to ja Cię podziwiam. Tylko dwa razy przecierałam rozgotowane jeżyny leśne i... dobrze, że jeżyny już się skończyły :lol:

Ostatnio nikt tu prócz nas się nie udziela, albo więc my takie spóźnione z robotą, albo inni mają jej tyle, że "nie ma kiedy taczki załadować". Posprzątałam dziś w ogrodzie, wyniosłam wszystkie narzędzia do komórki, spaliłam badyle itd. Grzybów w lesie coraz mniej, no nie da się nie zauważyć, że to już jesień, a za chwilę paskudna zima. Trzymajmy się ciepło i naszych słoików!
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

No nie udziela się może, ale czyta :) i dzisiaj zrobił buraczki do słoików :)
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

A to uszanowanie, Beatrice :) Mi buraków, a razej pracy z nimi, oszczędzono - moja ciotka do spółki z babcią, jak co roku, wyprodukowały tak ze dwie piwnice słoików z burakami, więc przy najbliższej wizycie rodzinnej dostanę z pół tony ;:173
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Kabomba pisze:A to uszanowanie, Beatrice :) Mi buraków, a razej pracy z nimi, oszczędzono - moja ciotka do spółki z babcią, jak co roku, wyprodukowały tak ze dwie piwnice słoików z burakami, więc przy najbliższej wizycie rodzinnej dostanę z pół tony ;:173
To pewnie ogórki kiszone też, a ja w tym roku nie mam ani słoika :( nie udało mi się załatwić dostawy z domowego siewu a kupnych nie chciałam, bo parę lat temu 50 słoików ( litrowych pod gumkę i sprężynkę) musiałam zutylizować, no zazdraszczam..pozytywnie oczywiście :) posiadania cioci i babci, które o Ciebie i Twoją spiżarkę dbają ;:138 ;:138 ;:138
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11144
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: województwo mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Przecieranie przez sito jest znacznie łatwiejsze gdy się np.różę,malinę rozrzedzi a następnie zmiksuje i przecieranie idzie szybko,póżniej można odparować.Przecieranie gęstej pulpy to masakra.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Posty: 733
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Opolskie cudne

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Czy macie jakiś przepis na cukinię pasteryzowaną?Mam duże owoce,które wymagają obrania,odpadają również wszelkie wersje z octem.Szukam raczej czegoś,co przyda się zimą np.jako dodatek do leczo.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Danutka66, na pasteryzowaną nie znam, ale na pewno takie istnieją, za to jeśli masz trochę miejsca w zamrażarce, to raczej pokrój sobie tę cukinię na pożądanej wielkości kawałki i zamrażaj - do leczo idealne i najmniej roboty, bo można wrzucić na patelnię/do gara bez rozmrażania! Ja te największe "maczugi" tak właśnie załatwiłam :) Wracając do pasteryzacji - może jestem początkująca, ale parę zasad gry już poznałam. Wydaje mi się, że jeśli lekko osolisz i lekko zakwasisz sokiem z cytryny zalewę do pokrojonej cukinii i zapasteryzujesz 10-20 minut, to się nie zepsuje. Jeśli masz tego duuużo, to zrób to metodą doświadczalną - najpierw jeden słoik, który po pasteryzacji i ostudzeniu otworzysz i sprawdzisz, czy cukinia nie jest zbyt miękka, zbyt słona/kwaśna, i wg tego zmodyfikujesz przepis. Cukinia jest potulnym i ugodowym warzywem - musi się udać.

Beatrice, ogórków kiszonych nie dostanę! Bo w tym cały jest ambaras, że jak wszyscy chcą naraz, to... w tym roku nikt nie zrobił :D Tzn. ja zrobiłam 6 słoików, na próbę, bo robiłam pierwszy raz w życiu. Dziś akurat zeszłam do piwnicy (zimne, ponure miejsce z bardzo niskim sklepieniem - w sam raz na słoiki), żeby podejrzeć co u nich słychać, tych ogórków. W świetle latarki zalewa wydaje się przejrzysta, a ogórki nie zgniły. Może coś z tego będzie, ale 6 słoików na całą zimę to mało. Bałam się ryzykować na pierwszy raz zepsuć więcej ;-)
Rodzinę od strony Mamy mam FANTASTYCZNĄ, to prawda. Co prawda 120 km ode mnie, ale w razie konieczności przylecieliby nawet rowerem wodnym ;-)

Anulab - mam nadzieję, że w przyszłym roku będę o tym pamiętać, żeby najpierw miksować, potem przecierać ;:223
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Jeszcze do Danutki - znalazłam w necie taki przepis na cukinię pasteryzowaną, gdzie krążki lub kawałki cukinii układa się w słoikach i zalewa gorącą zalewą w składzie:

3 szklanki wody
3 dkg soli
1 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego

A potem pasteryzuje 15-20 minut.
W przepisie jest jeszcze koper, pieprz, liść laurowy i cebula, ale jeśli chcesz jak najmniej "ingerować" w oryginalny smak cukinii, to kopru bym nie dawała (ciężko go sobie wyobrazić w leczo), o cebuli w przetworach różnie gadają, pieprz i liść laurowy - nie wiem, na ile to zmieni smak cukinii. Kwasek cytrynowy zawsze zamieniam na sok z cytryny, kiedy mogę unikam sztucznych dodatków.
Spróbuj, powinno się udać :)
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1208
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Wczoraj otworzyłam pierwszy sloik z cukinią z curry, niebo w gębie , ten przepis zostaje już na zawsze ze mną.....jak duża cukinia to naprawdę jest troszkę uciążliwe , ja same młode w tym roku przerabiałam ....nie żałuję , smaczne przetwory....
Bożena
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Posty: 172
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Oj jeszcze sezon przetworowy sie nie skończył! Dopiero przedwczoraj nastawiłam kapustę do kiszenia, do słoików pójdzie za parę dni. A jeszcze buraczki czekają w kolejce, mam ochotę na te z czosnkiem (ale dam więcej czosnku), no i ćwikła do słoików musi być. Pół piwniczki to pomidor w różnym wydaniu :tan Obrodziły :uszy
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Posty: 642
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Hej Galicjanko! Masz, jak rozumiem, dobry i sprawdzony przepis na kiszenie kapusty? Czy znalazłabyś chwilę i podała ze szczegółami, krok po kroku? Kocham dobrą kapustę kiszoną, a w sklepach nie zostało już po niej nawet wspomnienie ;:222
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Posty: 172
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Przemyśl

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Tak naprawdę kapustę robilismy z eMem tak z ok 10 lat temu \kupiliśmy wtedy beczkę\ale wyszła średnio. Więcej było roboty, a potem ściągania wierzchniej, zimnej, zepsutej warstwy niż jedzenia dobrej kapusty. Daliśmy sobie spokój. Potem ze 3 lata temu zrobiłam kapustę kiszoną w słoiku z ostrą papryczką- o dziwo wyszła bardzo dobra, tylko trochę soku wypływało ze słoika zanim się ukisiła. No a teraz na forum trafiłam na wątek 'kiszona kapusta' i wsiąkłam. Postanowiłam dać kapuście jeszcze jedną szansę :;230 . Myślę, że najlepiej jak poczytasz jak to robią ci którym wyszło na pewno, ja dopiero za miesiąc, dwa będę mogła powiedzieć coś autorytatywnie.
Pozdrawiam Gosia
Rumianka
500p
500p
Posty: 509
Od: 31 paź 2011, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pomorze

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Danutka 66 , Jeżeli jeszcze nie przerobłaś tej cukini to proponuję taki przepis: cebulę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub oleju dodać pokrojoną cukinię zalać sokiem pomidorowym, lub wrzucić pkrojone , obrane ze skórki pomidory, dodać przyprawy i ulubione zioła. Zagotować , przełożyć do słoików, pasteryzować. Ja pasteryzuję następnago dnia. Proporcji nie podam ,bo robię na oko. Przed podaniem smażę kiełbaskę lub jakieś mięso i zalewam zawartością słoika, podgrzewam i mam ekspresowe danie. Pasuje do ryżu , makaronu , ziemniaków czy pieczywa. Czy ktoś zna przepis na dżem lub galaretkę z winogron ? Mam ich trochę za dużo, zrobiłam sok , ale smak taki sobie. Spróbuję zrobić nalewkę , chyba będzie lepsza niż ten sok :wink:
Pozdrawiam , Bożenka.
Arnika2
200p
200p
Posty: 256
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lublin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

Post »

Bardziej od soku z winogron smakuje mi kompot z winogron. 8-)
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”