Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11144
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Te kropki wyglądają całkiem niewinnie,nawet nie wiem czy miałam kiedyś takie jabłka .Ja aktualnie robię dżem z jabłek i dzikiej róży,zawsze skracam sobie pracę i dlatego róży nie czyszczę z ziaren tylko przecieram przez sito.Zakończenia pracy gratuluję.
- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki, ja Tobie życzę szybkiego i owocnego zakończenia sezonu "Przetwory 2013" ;-)
A tak przy okazji - jeśli przecieranie CZEGOKOLWIEK przez sito nazywasz ułatwieniem sobie pracy, to ja Cię podziwiam. Tylko dwa razy przecierałam rozgotowane jeżyny leśne i... dobrze, że jeżyny już się skończyły
Ostatnio nikt tu prócz nas się nie udziela, albo więc my takie spóźnione z robotą, albo inni mają jej tyle, że "nie ma kiedy taczki załadować". Posprzątałam dziś w ogrodzie, wyniosłam wszystkie narzędzia do komórki, spaliłam badyle itd. Grzybów w lesie coraz mniej, no nie da się nie zauważyć, że to już jesień, a za chwilę paskudna zima. Trzymajmy się ciepło i naszych słoików!
A tak przy okazji - jeśli przecieranie CZEGOKOLWIEK przez sito nazywasz ułatwieniem sobie pracy, to ja Cię podziwiam. Tylko dwa razy przecierałam rozgotowane jeżyny leśne i... dobrze, że jeżyny już się skończyły

Ostatnio nikt tu prócz nas się nie udziela, albo więc my takie spóźnione z robotą, albo inni mają jej tyle, że "nie ma kiedy taczki załadować". Posprzątałam dziś w ogrodzie, wyniosłam wszystkie narzędzia do komórki, spaliłam badyle itd. Grzybów w lesie coraz mniej, no nie da się nie zauważyć, że to już jesień, a za chwilę paskudna zima. Trzymajmy się ciepło i naszych słoików!
- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
No nie udziela się może, ale czyta
i dzisiaj zrobił buraczki do słoików 


- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
A to uszanowanie, Beatrice
Mi buraków, a razej pracy z nimi, oszczędzono - moja ciotka do spółki z babcią, jak co roku, wyprodukowały tak ze dwie piwnice słoików z burakami, więc przy najbliższej wizycie rodzinnej dostanę z pół tony 


- Beatrice
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2036
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
To pewnie ogórki kiszone też, a ja w tym roku nie mam ani słoikaKabomba pisze:A to uszanowanie, BeatriceMi buraków, a razej pracy z nimi, oszczędzono - moja ciotka do spółki z babcią, jak co roku, wyprodukowały tak ze dwie piwnice słoików z burakami, więc przy najbliższej wizycie rodzinnej dostanę z pół tony





-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11144
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: województwo mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przecieranie przez sito jest znacznie łatwiejsze gdy się np.różę,malinę rozrzedzi a następnie zmiksuje i przecieranie idzie szybko,póżniej można odparować.Przecieranie gęstej pulpy to masakra.
- danutka66
- 500p
- Posty: 733
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Opolskie cudne
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Czy macie jakiś przepis na cukinię pasteryzowaną?Mam duże owoce,które wymagają obrania,odpadają również wszelkie wersje z octem.Szukam raczej czegoś,co przyda się zimą np.jako dodatek do leczo.
- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Danutka66, na pasteryzowaną nie znam, ale na pewno takie istnieją, za to jeśli masz trochę miejsca w zamrażarce, to raczej pokrój sobie tę cukinię na pożądanej wielkości kawałki i zamrażaj - do leczo idealne i najmniej roboty, bo można wrzucić na patelnię/do gara bez rozmrażania! Ja te największe "maczugi" tak właśnie załatwiłam
Wracając do pasteryzacji - może jestem początkująca, ale parę zasad gry już poznałam. Wydaje mi się, że jeśli lekko osolisz i lekko zakwasisz sokiem z cytryny zalewę do pokrojonej cukinii i zapasteryzujesz 10-20 minut, to się nie zepsuje. Jeśli masz tego duuużo, to zrób to metodą doświadczalną - najpierw jeden słoik, który po pasteryzacji i ostudzeniu otworzysz i sprawdzisz, czy cukinia nie jest zbyt miękka, zbyt słona/kwaśna, i wg tego zmodyfikujesz przepis. Cukinia jest potulnym i ugodowym warzywem - musi się udać.
Beatrice, ogórków kiszonych nie dostanę! Bo w tym cały jest ambaras, że jak wszyscy chcą naraz, to... w tym roku nikt nie zrobił
Tzn. ja zrobiłam 6 słoików, na próbę, bo robiłam pierwszy raz w życiu. Dziś akurat zeszłam do piwnicy (zimne, ponure miejsce z bardzo niskim sklepieniem - w sam raz na słoiki), żeby podejrzeć co u nich słychać, tych ogórków. W świetle latarki zalewa wydaje się przejrzysta, a ogórki nie zgniły. Może coś z tego będzie, ale 6 słoików na całą zimę to mało. Bałam się ryzykować na pierwszy raz zepsuć więcej ;-)
Rodzinę od strony Mamy mam FANTASTYCZNĄ, to prawda. Co prawda 120 km ode mnie, ale w razie konieczności przylecieliby nawet rowerem wodnym ;-)
Anulab - mam nadzieję, że w przyszłym roku będę o tym pamiętać, żeby najpierw miksować, potem przecierać

Beatrice, ogórków kiszonych nie dostanę! Bo w tym cały jest ambaras, że jak wszyscy chcą naraz, to... w tym roku nikt nie zrobił

Rodzinę od strony Mamy mam FANTASTYCZNĄ, to prawda. Co prawda 120 km ode mnie, ale w razie konieczności przylecieliby nawet rowerem wodnym ;-)
Anulab - mam nadzieję, że w przyszłym roku będę o tym pamiętać, żeby najpierw miksować, potem przecierać

- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jeszcze do Danutki - znalazłam w necie taki przepis na cukinię pasteryzowaną, gdzie krążki lub kawałki cukinii układa się w słoikach i zalewa gorącą zalewą w składzie:
3 szklanki wody
3 dkg soli
1 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
A potem pasteryzuje 15-20 minut.
W przepisie jest jeszcze koper, pieprz, liść laurowy i cebula, ale jeśli chcesz jak najmniej "ingerować" w oryginalny smak cukinii, to kopru bym nie dawała (ciężko go sobie wyobrazić w leczo), o cebuli w przetworach różnie gadają, pieprz i liść laurowy - nie wiem, na ile to zmieni smak cukinii. Kwasek cytrynowy zawsze zamieniam na sok z cytryny, kiedy mogę unikam sztucznych dodatków.
Spróbuj, powinno się udać
3 szklanki wody
3 dkg soli
1 dkg cukru
1 dkg kwasku cytrynowego
A potem pasteryzuje 15-20 minut.
W przepisie jest jeszcze koper, pieprz, liść laurowy i cebula, ale jeśli chcesz jak najmniej "ingerować" w oryginalny smak cukinii, to kopru bym nie dawała (ciężko go sobie wyobrazić w leczo), o cebuli w przetworach różnie gadają, pieprz i liść laurowy - nie wiem, na ile to zmieni smak cukinii. Kwasek cytrynowy zawsze zamieniam na sok z cytryny, kiedy mogę unikam sztucznych dodatków.
Spróbuj, powinno się udać

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1208
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Wczoraj otworzyłam pierwszy sloik z cukinią z curry, niebo w gębie , ten przepis zostaje już na zawsze ze mną.....jak duża cukinia to naprawdę jest troszkę uciążliwe , ja same młode w tym roku przerabiałam ....nie żałuję , smaczne przetwory....
Bożena
- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Oj jeszcze sezon przetworowy sie nie skończył! Dopiero przedwczoraj nastawiłam kapustę do kiszenia, do słoików pójdzie za parę dni. A jeszcze buraczki czekają w kolejce, mam ochotę na te z czosnkiem (ale dam więcej czosnku), no i ćwikła do słoików musi być. Pół piwniczki to pomidor w różnym wydaniu
Obrodziły 


Pozdrawiam Gosia
- Kabomba
- 500p
- Posty: 642
- Od: 1 cze 2013, o 01:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Biegun Zimna i Nędzy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Hej Galicjanko! Masz, jak rozumiem, dobry i sprawdzony przepis na kiszenie kapusty? Czy znalazłabyś chwilę i podała ze szczegółami, krok po kroku? Kocham dobrą kapustę kiszoną, a w sklepach nie zostało już po niej nawet wspomnienie 

- Galicjanka
- 100p
- Posty: 172
- Od: 16 wrz 2013, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Przemyśl
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Tak naprawdę kapustę robilismy z eMem tak z ok 10 lat temu \kupiliśmy wtedy beczkę\ale wyszła średnio. Więcej było roboty, a potem ściągania wierzchniej, zimnej, zepsutej warstwy niż jedzenia dobrej kapusty. Daliśmy sobie spokój. Potem ze 3 lata temu zrobiłam kapustę kiszoną w słoiku z ostrą papryczką- o dziwo wyszła bardzo dobra, tylko trochę soku wypływało ze słoika zanim się ukisiła. No a teraz na forum trafiłam na wątek 'kiszona kapusta' i wsiąkłam. Postanowiłam dać kapuście jeszcze jedną szansę
. Myślę, że najlepiej jak poczytasz jak to robią ci którym wyszło na pewno, ja dopiero za miesiąc, dwa będę mogła powiedzieć coś autorytatywnie.

Pozdrawiam Gosia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Danutka 66 , Jeżeli jeszcze nie przerobłaś tej cukini to proponuję taki przepis: cebulę posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy lub oleju dodać pokrojoną cukinię zalać sokiem pomidorowym, lub wrzucić pkrojone , obrane ze skórki pomidory, dodać przyprawy i ulubione zioła. Zagotować , przełożyć do słoików, pasteryzować. Ja pasteryzuję następnago dnia. Proporcji nie podam ,bo robię na oko. Przed podaniem smażę kiełbaskę lub jakieś mięso i zalewam zawartością słoika, podgrzewam i mam ekspresowe danie. Pasuje do ryżu , makaronu , ziemniaków czy pieczywa. Czy ktoś zna przepis na dżem lub galaretkę z winogron ? Mam ich trochę za dużo, zrobiłam sok , ale smak taki sobie. Spróbuję zrobić nalewkę , chyba będzie lepsza niż ten sok 

Pozdrawiam , Bożenka.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Bardziej od soku z winogron smakuje mi kompot z winogron. 

Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/