Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Tajko, nachyłek pełny dostanie okrycie - jakieś liście + doniczka na to i zobaczymy, jak sobie poradzi. Skoro u innych nie przemarza, to jest nadzieja ;:173

Marysiu, cieszę się, że inaczej (czyli łaskawszym okiem?) spojrzałaś na rudbekie. Trójklapowej nie znałem i musiałem sobie o niej poczytać trochę. Jak będziesz miała zbędne siewki, to może się kiedyś wymienimy roślinkami? 8-)

Lidko, cieszę się, że trafiłaś do mojego ogrodu, choć jest tak wiele innych i trzeba dokonywać wyborów 8-)
Wiedziałem, że na masową skalę dalie rozmnażane są z pędów więc pomyślałem, czemu i ja nie miałbym spróbować? Już jedną dalię w ten sposób uratowałem ale prawdziwym sprawdzianem będzie zima. Teraz ukorzenia się następna.
Zapraszam, kiedy tylko masz ochotę :)

Janko tak, rudbekie silnie się sieją i jeśli im na to pozwolimy - zarosną wszystko. Ja pozwoliłem błyskotliwej ale pierwszy i ostatni raz! Rudbekię szorstką wyrywam jak chwast, bo wiem, że i tak gdzieś wyrośnie.
Co do dzielżanu, to jest taka jedna wczesna odmiana. U mnie kwitnie od połowy lipca i to jest normalne u niej.

Agnieszko, rozumiem, że na inne rudbekie nie masz już miejsca? Tak, one mocno się rozrastają, a te wysokie to już w ogóle potrzebują sporo miejsca.

To dziś ostatnia seria żółtych kwiatów - słoneczniki i słoneczniczki. Właściwie należałoby z nimi poczekać, aż zakwitnie więcej, ale trudno - kiedyś uzupełnię, a teraz wywiąże się z planu pokazania pięciu "żółtków" :lol:

ten ma trudne warunki i w tym roku kwitnie skromnie. Na rabatach bylinowych był za wielki
Obrazek

ten jeszcze nie kwitnie ale w obecnym stadium prezentuje się równie dobrze
Obrazek

najbardziej jestem dumny z tego i mimo iż jest już wiele lat - nadal dzierży palmę najładniejszego w tej grupie roślin 8-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

dopiero liście ale u tego też są ładniejsze od kwiatów
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jacku jestem skłonna wysłać Ci siewki, bo w miejscy ubiegłorocznej są same siewki ale gdyby się okazało że nastąpiło pomieszanie genów to musisz mi wybaczyć. Inne rudbekie rosną z drugiej strony domu więc dość daleko!
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

:wit
Ale ładny ten prstry słoneczniczek,,,z samych lisci juz ciekawie wyglada ;:333
Ja takiego nie mam :(
Rudbekie wszystkie ładne,,i zawsze bardzo ożywiają każdy ogród :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

JacekP pisze: Agnieszko, rozumiem, że na inne rudbekie nie masz już miejsca? Tak, one mocno się rozrastają, a te wysokie to już w ogóle potrzebują sporo miejsca.
Jacku masz rację.....niestety, nie mam miejsca..... jak i na wiele innych roślinek, które bardzo mi się podobają i chciałabym je mieć , ale muszę się ich wyrzec....:roll:
Słoneczniczki.... kolejna porcja niezawodnych i ślicznych kwiatów :D
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ja jakoś nie mogę doczekać się gąszczy rudbekii, chyba za często pielę, pod działką mogły by rosnąć w tym roku nawet po pikowałam troszkę , w zeszłym roku pozbierałam nasionka i posiałam do skrzynki .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Lubie rudbekie o moja Babcia zawsze je miała. :D
Same się sieją, brązowe najfajniejsze. Powyrywałam siewki na opuszczonych działkach.
Słoneczniczki też mi się miło kojarzą i lubią je pszczoły. :)
Co ciekawe kupiliśmy je w Stonce jako ....przegorzany ;:306
Mamy też taką bylinę słoneczniczkopodobną rożnik. Znasz ją Jacku ?
Bardzo wysoka, kwiaty nieduże też lubiana przez pszczoły.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, byłbym wdzięczny i oczywiście nie pozostanę dłużny tylko napisz, co chciałabyś z mojego ogrodu 8-)

Aniu myślę, że nie będzie problemu z dostaniem słoneczniczka 'Lorain Sunshine'. To dość popularna odmiana.
Tak, żółty kolor jest bardzo ożywczy a rudbekie są w dużej masie więc jest tak jak piszesz 8-)

Agnieszko, wybory kwiatów są konieczne i każdy chyba musi ich dokonywać. U mnie np. prawie nie ma róż, co nie znaczy, że ich nie lubię 8-)
Czekam jeszcze na kwitnienie dwóch tegorocznych słoneczniczków ;:65

Geniu, nie wiem, co Ci doradzić - mniej pielić? ;:219 U mnie bardzo dużo różnych siewek. Po prostu nie wyrabiam się z pieleniem i siewki są na tyle duże, że łatwo je odróżnić od chwastów. Właśnie znalazłem siewki smotrawy :tan

Agnieszko, czasem są bardzo ciekawe odcienie i kolory rudbekii owłosionej. Ale korcą mnie te odmianowe w innej kolorystyce, np. bordowe.
Rożnika mam i załapie się na kolejną serię zdjęć z pozostałymi "żółtkami" :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Choć zarzekałam się początkowo jak żaba błota - bez żółtych kwiatów nie może być ogrodu.
Po zakupie działki chciałam wszystkie "żółtki" wywalić lub mocno ograniczyć. A jednak od jakiegoś czasu kupuję i sadzę nowe :;230 Teraz mam ich tyle różnych, że to przeważnie one "lądują" w wazonie.
Może trudno w to uwierzyć, ale lysimachia nummulari Aurea nie przeżyła u mnie :( Natomiast lysimachia clethroides od Ciebie w końcu się zadomowiła i cudnie kwitnie.
Z przyjemnością się ogląda takie kolekcje jak u Ciebie. Zawsze się można czegoś nauczyć - dzięki!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Całkiem zapomniałam o twoim słoneczniczku..... ;:14
Zaraz muszę go poszukać :roll: , mam nadzieję, że przeżył, bo inaczej się chyba........ ;:163
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piątek przyniósł obfite opady i ochłodzenie, ale walące naokoło pioruny pozbawiły mnie prądu i internetu. Ten drugi dopiero wczoraj odzyskałem, stąd ta zwłoka. Miałem naprawdę fajerwerki jak w sylwestra ;:oj Wszystko dobrze się skończyło, a ogród ożył i nabrał wigoru dobrze podlany.

Iza, mi też trudno sobie wyobrazić ogród bez żółtego. Nawet jeśli nie lubimy tego czy owego koloru - możemy wyeliminować go w mieszkaniu czy garderobie ale wobec natury należy się trochę pokory. I zdrowego rozsądku też, skoro ok. 30% kwiatów jest koloru żółtego :!: Zresztą Ty to wiesz ;:136
Cieszę się, że podobają Ci się moje kolekcje :) Będę kontynuował taki sposób prezentacji ogrodu ;:170

Grażynko, na pewno słonecznik nie dał o sobie zapomnieć, jak zakwitł :lol: W tym roku nie wyrosły za duże (i bardzo dobrze!); są zwarte, bez gołych łodyg od spodu i konieczności wiązania. Trzeba mu tylko dać trochę papu, np. kompostu.

Dziś zapowiedziany dodatek do serii żółtków, czyli pozostałe, nie mieszczące się powyżej, czy inaczej - bezseryjne :;230

z tego gatunku miała być seria ale dwa nie zakwitły (jeszcze) więc na razie dwa pozostałe dziurawce
Obrazek

Obrazek

żółty na żółtym :lol:
Obrazek

kokorycze mają swoją serię ale ten przebija wszystkie długością i obfitością kwitnienia!
Obrazek

właściwie chwast ale niech tam - raz w sezonie może być pokazany :twisted:
Obrazek

pożegnanie z liliowcami
Obrazek

Obrazek

hibiskusów więcej nie mam, a ze ślazowatymi się nie załapał,bo dopiero teraz kwitnie i widzę, jak obficie się rozsiał (to lubię!)
Obrazek

języczki też mi jakoś umknęły w tym roku a ta rośnie w niewielkiej doniczce i widać wcalejej to nie przeszkadza ;:oj
Obrazek

i na koniec ciekawa roślina; podobna do wielu wcześniejszych a jednak oryginalna :idea:
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Graszka
1000p
1000p
Od: 1 gru 2007, o 15:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki ostatniej fotce rozwiązałam zagadkę ;:215 na początku myślałam, że to będzie jakiś słonecznik te duże szorstkie liście a późnij kwiat, który stanowił dla mnie zagadkę a teraz już wiem co rośnie w moim ogródku to rożnik przerośnięty. :D
Pozdrawiam, Grażyna
Moje rośliny i roślinki cz.1, cz.2
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku piękne kolekcje żółtych kwiatów. ;:138
Bardzo podoba mi się słoneczniczek wierzbolistny, jest także ciekawy z tego względu, że późno kwitnie, kiedy jest mało kwiatów w ogrodzie.
Niestety zajmuje dużo miejsca.
Ciekawa jestem, jakie kolory kwiatów będą w następnej odsłonie. ?
Współczuję braku internetu. :wink:
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, gdybym rożnika nie dostał z nazwą, pewnie też bym typował jako słonecznika, słoneczniczka ewentualnie rudbekię. Na szczęście wiem od początku, co mam. Np. smotrawę dopiero po wielu latach prawidłowo zidentyfikowałem :roll:

Tajko, masz rację - słoneczniczkowi wierzbolistnemu musi urosnąć długa szyja, zanim pojawią się niewielkie kwiatki. Nie jest masywną rośliną więc dużo miejsca nie zajmuje. Ale się rozrasta - to fakt.
W pokazywanie kwiatów kolorystycznie bawiłem się w ub. roku. Teraz tylko sporadycznie, jak mi zostają takie "końcówki" :wink: A do pokazania czeka w kolejce kilka gatunków kwiatów ;:173
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przyznaję się bez bicia, że trochę go przegapiłam, zapomniałam..... ;:145
W miejscu słonecznika tylko suche badylki zostały a pod nimi żółte mrówki. :twisted:
Wszystko suche na pieprz , nie do odratowania.
A taki był śliczny....ech..... ;:14 , tylko nie bij.... ;:174
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jestem od niedawna szczęśliwą posiadaczką rożnika przerośniętego. Pokusiłyśmy się z moją "bylinkową" panią (osobą od której nabywam rośliny) o policzenie kwiatów na jednej łodydze i naliczyłyśmy ponad dwadzieścia. Cudnie wyglądał ten bukiet kwiatów. A do tego ma śmieszne, kanciaste łodygi. Jak on sprawuje się u Ciebie? Czy zabezpieczasz go na zimę?
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”