Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
- Dorota71
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
U mnie pokrzywy panoszą się wszędzie tam, gdzie obornik podsypałam. A spróbujcie je wyplewić.
Masakra jakaś, za to romantyzmu mieć ponoć nie będę. 
- Pacynka
- 500p

- Od: 16 lis 2012, o 19:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ano właśnie! Mam dokładnie tak samo!Syringa pisze: To jest zreszta dobra forma automotywacji - pokazać innym, zadeklarowac plany i od razu jest presja, żeby sie przykładać do zadaniabo ludzie patrzą
i głupio bedzie dać plamę
![]()
Co do pokrzyw ... wyczytałam tu na FO o spożywaniu pokrzyw w postaci zieleniny do twarożków, zup ... I zaczęłam się zastanawiać się czy gdzieś jeszcze rosną u mnie pokrzywy. Naiwnie myślałam, że je powyrywałam ... Ale jednak są :] Chyba zrobię kiedyś pokrzywową rabatkę jako część warzywnika. Czemu nie? Pokrzywa przecież niesamowicie zdrowa.
Kochana, naprawdę mieszkasz w bajecznym miejscu, dom taki tajemniczy ... Ale pewnie zimą zimno, z komunikacją średnio i orka na ugorze... Do tego naprawdę trzeba sił. I tego Ci życzę!
- katevalley
- 200p

- Od: 17 kwie 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a ja słyszałam, że na pokrzywach swój domek mają motylki. Wiją tam kokony, więc kochana nie pleń tych pięknych bardzo zdrowych chwastów tylko zrób z nich rabatę a latem cieszyć cię będą motylki 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Pewnie się już zastanawiasz, co posadzić na odzyskanej z powodu gryzonia rabacie? Kwiatów szkoda, jednoroczne na razie zapełnią miejsce. A o różach myślałaś? W takim ogrodzie dobrze by wyglądały wielkie krzaki historycznych czy botanicznych. Mało z nimi kłopotów.
-
janewa
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 25 lut 2013, o 21:34
U mnie też gryzonie nieznanej maści pobuszowały i znacznie przerzedziły populację krokusów od lat hołubionych. I cóż takie prawo natury. W pustych miejscach po wyżartych "specjałach" coś sobie wymyślisz do wsiania i tyż bedzie piknie
bylebyś nie musiała zbytnio tych roślinek doglądać. Może nagietki lub aksamitki... Czas i siły oszczędź dla kolejnych ogrodniczych pomysłów. A pod koniec lata może uzupełnisz rabatkę do stanu pierwotnego, może się uda
i przetrwają . Pozdrawiam Ewa
Róże to prawie zawsze dobry pomysł
ale akurat w tym miejscu to chyba nie... To nie jest za dobre miejsce na krzewy, zwłaszcza te wrażliwsze. ROSARIUM
mam kawałeczek dalej i taka ilośc róż jaka tam sie mieści, to jest górna granica u mnie
Wiecej nie jestem w stanie ochronić przed mroźnymi wichurami. "Rosarium" moje ma ok. 3 m2 i składa sie z róż rabatowych, bo tylko takie sa w stanie przetrwać tutaj, wielkokwiatowe i pnące nie maja większych szans, jak sie okazało. Wymysliłam sobie, że to będzie rabatka pt.: 'różowe róże' i tego sie trzymam 

Bea
- katevalley
- 200p

rabatka różowe róże dobry pomysł
i jaki piękny
róże są śliczne.
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Miałam na myśli prawdziwie terminatorki (znajdziesz taki wątek na forum
) jak Therese Bugnet, która nie przemarza u mnie ani centymetra, Rose de Resht, której żadna zima nie straszna, a pół Twojego ogrodu wypełni zapachem czy wiotka Stanwell Perpetual, która jeszcze nie była cięta-bo nie trzeba. RdR najmniejsza z nich i najbardziej pachnąca, a Teresa to ostatnio moja ulubienica 
Dzięki, ewamaj! Pomyślę.
Tak naprawdę, to okazuje sie, że wszystkie moje rabatki wymagaja prawie przekopania... W sumie mam rabatek 9 razem z 2 skalniakami. Dwie małe juz przeryłam, reszta przede mną...
Tak naprawdę, to okazuje sie, że wszystkie moje rabatki wymagaja prawie przekopania... W sumie mam rabatek 9 razem z 2 skalniakami. Dwie małe juz przeryłam, reszta przede mną...
Bea
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może chcesz starą poniemiecką różę, potencjalnie pnącą, choć u mnie na razie kwitnie tylko przy ziemi? Rośnie na wygwizdowie, parę razy w sezonie, ktoś się po niej przejdzie, bo jest tuż przy furtce, a mimo to zyje, ma się dobrze i pieknie kwitnieSyringa pisze:Dzięki, ewamaj! Pomyślę.
Tak naprawdę, to okazuje sie, że wszystkie moje rabatki wymagaja prawie przekopania... W sumie mam rabatek 9 razem z 2 skalniakami. Dwie małe już przeryłam, reszta przede mną...
Roślina idealna dla mnie!
Dasz szczepkę?
Ja w rewanżu mogę dać np. sadzonki rozchodnika okazałego, wiciokrzewu, dąbrówki...
A i jeszcze jasminowca i pigwowca.
Ja w rewanżu mogę dać np. sadzonki rozchodnika okazałego, wiciokrzewu, dąbrówki...
A i jeszcze jasminowca i pigwowca.
Bea
- katevalley
- 200p

przynajmniej coś już zaczęłaś robić... a u mnie robota w "polu", nasionka nadal w drodze... masakra
Musze sprostować, mam właściwie 11 rabatek.
a to "malutki chaosik" pod lipą przy domu, karmnik, jedno z poidełek, a wokół stawiam kupione i zrobione sadzonki, bo jest cień przez większość dnia, sama rabatka pretenduje do nazwy "leśna", bo konwalie, fiołki, dzikie bratki, niezapominajki, próchniejący kawałek konaru... ale tak naprawde to po prostu chaosik

a to "malutki chaosik" pod lipą przy domu, karmnik, jedno z poidełek, a wokół stawiam kupione i zrobione sadzonki, bo jest cień przez większość dnia, sama rabatka pretenduje do nazwy "leśna", bo konwalie, fiołki, dzikie bratki, niezapominajki, próchniejący kawałek konaru... ale tak naprawde to po prostu chaosik

Bea
- katevalley
- 200p

wyrwać trochę chwastów i będzie pięknie
, chociaż to też ma jakiś urok w sobie 
...........to jest zaczarowany chaosik