Nigdy nie wiem czemu tak się dzieje...
Mały sucholubny zbiorek II - sokolica
- Rejden
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 sie 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek II - sokolica
Szkoda zasuszonych pączków, u mnie też już kilka poległo
- maryjan13

- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedyś czytałem o takim zjawisku,ale nie mogę teraz tego znależ.sokolica pisze: Choć G. magatae z zielonego zrobił się taki:
Nie jest całkiem brązowy, bardziej brązowo-różowy.
To jest o ile pamiętam tzw.system obronny rośliny,coś na zasadzie tego,co ma rasa czarna w Afryce.
Gymno wygląda na zdrowego.W poniższych linkach też jest o tym wzmianka.
http://kaktusy.atlas-roslin.pl/uprawa-poparzenie.htm
http://www.gymnocalycium.org/gatunki/megatae.html
Ładny kolor tego gymnola i chyba zaczynam chorować na hojesokolica pisze:Dzięki Paula i Marta.
Doppianum rozwinął już trzy kwiatki, ale nie będę więcej nim przynudzać. Niestety u mnie niewiele się dzieje. Pąki rosną strasznie wolno. G. baldianum pod osłoną nocy rozpoczął operację kryptonim "suszki"5 pąków zaschło. Słowo daję, jak ani jednego nie utrzyma w tym sezonie, poszatkuję go na strawę dla piwnicznych szczurów
![]()
Poza tym popaliło mi feraka, znowu. Co sezon to samo. Jest już z każdej strony paskudnyGymno się trzymają. Choć G. magatae z zielonego zrobił się taki:
Nie jest całkiem brązowy, bardziej brązowo-różowy.
W końcu doczekałam się pierwszych kwiatków hoi. Niby nic, taki zwyklak, ale jak pachnie![]()
hoja lacunosa krohniana
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Moje kaktusy i sukulenty
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Łukasz ja podobnie, jak Marta, lubię wszelkie wybarwienia, o ile są to wybarwienia, a nie poparzenia. Dziś rośliny były cieniowane, temp w słońcu przekroczyła 40*C i zaczęły pojawiać się nieładne plamy.
Kamilo akurat te kwiatki, dla mnie, nie są zbyt efektowne. Myślałam przede wszystkim, że będą większe, a tu średnica całego baldaszka jak żółtko kurze.
Marta niestety zdjęcie tego nie uchwyciło, ale między żebrami on jest jasno różowy. Twój też tak ma? Wydaje mi się, że to już pierwsze oznaki poparzeń. Dlatego dziś siedział pod chusteczką
Piotr u mnie na szczęście tylko baldianum zasusza pąki, z 11 zostały dwa i wątpię by je utrzymał. Ale też ta roślina wypuściła je najwcześniej. Może zabrakło jakichś wartości odżywczych? Może roślina trefna? W końcu z kwiaciarni, i widzę, że nie umie przystosować się do moich warunków już 2 lata. Za 7-10 dni podleję z nawozem o dużej zawartości fosforu. Może to coś zmieni. Jeśli wypuści nowe, może utrzyma
Marianie wiem
Ale dziękuję za dobre chęci. Ciekawe, że w tym roku szybko się przebarwiają. W ubiegłym sezonie na niektóre czekałam od wystawienia na słońce nawet 3 m-ce aby nabrały nowych barw. Inne nie nabrały w ogóle podczas całego sezonu. A teraz w dosłownie 2 tyg wszystkie wyglądają inaczej
Marzenko choruj dalej, będzie na co popatrzeć
Tefrak knuł i ukulał odrosty. Najwyraźniej zamierza knuć dalej

Z serii - jak się zmieniam:
Gymnocalycium radekii JPR 75/157
Tak wyglądał, gdy do mnie dotarł ok lipca 2012, bidny, rozczochrany i zielony

Dziś: zmężniał i robi za murzynka
Jest ciemno brązowy, nie wpada w fiolet, zdjęcie chyba trochę przekłamuje barwę.

H. krohniana nadal pachnie, a na tą pannę czekam. Paszczki pękają w nocy, więc pewnie rano będzie ich więcej

Kamilo akurat te kwiatki, dla mnie, nie są zbyt efektowne. Myślałam przede wszystkim, że będą większe, a tu średnica całego baldaszka jak żółtko kurze.
Marta niestety zdjęcie tego nie uchwyciło, ale między żebrami on jest jasno różowy. Twój też tak ma? Wydaje mi się, że to już pierwsze oznaki poparzeń. Dlatego dziś siedział pod chusteczką
Piotr u mnie na szczęście tylko baldianum zasusza pąki, z 11 zostały dwa i wątpię by je utrzymał. Ale też ta roślina wypuściła je najwcześniej. Może zabrakło jakichś wartości odżywczych? Może roślina trefna? W końcu z kwiaciarni, i widzę, że nie umie przystosować się do moich warunków już 2 lata. Za 7-10 dni podleję z nawozem o dużej zawartości fosforu. Może to coś zmieni. Jeśli wypuści nowe, może utrzyma
Marianie wiem
Marzenko choruj dalej, będzie na co popatrzeć
Tefrak knuł i ukulał odrosty. Najwyraźniej zamierza knuć dalej

Z serii - jak się zmieniam:
Gymnocalycium radekii JPR 75/157
Tak wyglądał, gdy do mnie dotarł ok lipca 2012, bidny, rozczochrany i zielony

Dziś: zmężniał i robi za murzynka

H. krohniana nadal pachnie, a na tą pannę czekam. Paszczki pękają w nocy, więc pewnie rano będzie ich więcej

- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Że tak sobie pozwolę użyć lekko kulinarnego wyrażenia - wyszedł Ci ładny murzyneksokolica pisze:
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Murzynek pierwsza klasa
nawet jak troszkę wystąpiły przekłamania i tak wygląda rewelacyjnie 
- Paula15

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
Jako murzynek wygląda znacznie lepiej 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gymnocalycium radekii JPR 75/157 bardzo ładny. JUŻ - a przecież to bardzo młoda roślina.
hoja multiflora obiecująca! To bardzo dekoracyjna i chyba najłatwiejsza w uprawie hoja. U mnie ona była jako jedna z pierwszych i jako jedna z pierwszych została oddana. Po prostu wciąż kwitła i tak śmieciła, że moja cierpliwość do niej wnet się skończyła.
Cóż, inne tak chętnie do kwitnienia nie są...
hoja multiflora obiecująca! To bardzo dekoracyjna i chyba najłatwiejsza w uprawie hoja. U mnie ona była jako jedna z pierwszych i jako jedna z pierwszych została oddana. Po prostu wciąż kwitła i tak śmieciła, że moja cierpliwość do niej wnet się skończyła.
Cóż, inne tak chętnie do kwitnienia nie są...
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
- jang
- 500p

- Od: 11 paź 2012, o 10:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Powiem tak, kwiaty na kolczastych ładniutkie
natomiast wszystkie niekolczaste roślinki to ślicznoty (bez wyjątku) 
Pozdrawiam, Jan
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Mój zielony parapecik - serdecznie zapraszam
Czyli wyprowadziłaś go na "ludzi"sokolica pisze: Tak wyglądał, gdy do mnie dotarł ok lipca 2012, bidny, rozczochrany i zielony
Dziś: zmężniał i robi za murzynkaJest ciemno brązowy, nie wpada w fiolet, zdjęcie chyba trochę przekłamuje barwę.
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Magda a co on taki pognieciony był
w podróży tak go urządzili
Jest piękny
Jest piękny
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Nie przypuszczałbym,że to gymlaczek 
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Bardzo udana metamorfoza ale żeby ciernie prasować to pierwszy raz widzę
. Strzałeczki hoyi też bardzo urokliwe.
- sokolica

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Dziękuję za dobre słowa
Artur to chyba jedyna roślina, która u mnie prowadzona od siewki wygląda jak "człowiek". Wyładniał już pod koniec sezonu, teraz nabrał kolorków. Ja z siewkami sobie nie radzę. Nie ta wystawa, za mało chyba słońca. Większość rośnie w słupek. Nie wiem, czy one kiedykolwiek nabiorą jeszcze kulistych kształtów. Stąd też wiem, że nie mam po co siać
Gosia podróż raczej wpływu nie miała, ja mam zawsze starannie i beziecznie zapakowane przesyłki
Ale to młodziutka roślinka, jak pisze Henryk. Miał może 1 cm średnicy i z półtora wysokości. Ciernie jeszcze były giętkie. Teraz ma już 2cm średnicy. I nabiera właściwego wyglądu.
Kamilo żadne prasowanie
Jak się przyjrzysz to jeszcze te potargane ciernie widać, tylko sporo niżej
No rośnie diabełek.
Artur to chyba jedyna roślina, która u mnie prowadzona od siewki wygląda jak "człowiek". Wyładniał już pod koniec sezonu, teraz nabrał kolorków. Ja z siewkami sobie nie radzę. Nie ta wystawa, za mało chyba słońca. Większość rośnie w słupek. Nie wiem, czy one kiedykolwiek nabiorą jeszcze kulistych kształtów. Stąd też wiem, że nie mam po co siać
Gosia podróż raczej wpływu nie miała, ja mam zawsze starannie i beziecznie zapakowane przesyłki
Kamilo żadne prasowanie
- Martada

- Od: 17 mar 2013, o 19:34
Twoje gymnocalycium stanowczo teraz bardziej mi się podoba
Kolorek i ciernie super
Naszukałam się dziś jak nie wiem co bo straszny bajzel w zakładkach mam
Ale znalazłam
nie wiem czy czytałaś więc wklejam:
http://www.lecactusheuristique.com/arti ... 63141.html
Kolorek i ciernie super
Magdo mój dalej bez wody więc co on tam między żebrami ma to jeszcze jego słodka tajemnica.sokolica pisze:Marta niestety zdjęcie tego nie uchwyciło, ale między żebrami on jest jasno różowy. Twój też tak ma? Wydaje mi się, że to już pierwsze oznaki poparzeń. Dlatego dziś siedział pod chusteczką
Naszukałam się dziś jak nie wiem co bo straszny bajzel w zakładkach mam
Ale znalazłam
http://www.lecactusheuristique.com/arti ... 63141.html