Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.

Post »

Ooooooo, właśnie popiół.
W ubiegłym roku chorowały nam irysy. Dostały jakowychś plam na liściach. Czymś tam pryskałem, ale efektu za bardzo nie było. Dopiero nowe liście pokażą. Tak się zastanawiam czy by popiołem ich teraz nie posypać. Słyszałem, że węgiel drzewny (to popiół chyba też) ma właściwości dezynfekcyjne czy coś takiego??

:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Syp popiół.Dodatkowo da składniki mineralne.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Przetrawiam to,co napisał romix :roll: O tych sokach przypływających i odpływających ;:224 Z morzem to rzeczywiście łatwiej zrozumieć ;:131 Myślałam,że jak wegetacja ruszy to soki już tylko w górę...
A z tym kijem od szczotki to słyszałam i podpisuję się obiema rękami ;:108
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

robertP2 pisze:Syp popiół.Dodatkowo da składniki mineralne.
Popiół z drewna składa się w największej części z wapnia, potasu i magnezu. Średnie wartości wynoszą ok. 50% CaO wapnia, 16% K2O potasu, 15% MgO magnezu, 7% P2O2 fosforu, 5% SiO2 krzemu, 5% Na2O sodu i niewielkie ilości żelaza, manganu itd.

Popiół drzewny zastosowałam do likwidowania mchu na bardziej wilgotnych i kwaśnawych częściach mojej działki. Zrobiłam ten eksperyment jesienią - wiosną powiem Wam, czy nadal rośnie tam skrzyp polny ;:224 .
Obrazek
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie łudż się.Na skrzyp polny nie ma mocnych podobno ;:185 Ja zrywam i piję z taką częstotliwością,że to ja na niego czekam,kiedy urośnie ;:306 Po co wydawać na belissę
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirka skrzypu polnego to ja mam całe pole ( są w Warszawie miejsca, gdzie skrzyp polny rośnie i nic go nie zanieczyszcza ;:oj ) a na działce 300 metrowej to chce mi się czegoś innego :lol:
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Skrzyp polny można załatwić obornikiem.Przekopałem cała ziemie nakładłem i jest ok.
Popiół też bardzo dobry jedno co , jest go za mało w użytkowaniu, a nie będę zbierał po sąsiadach :lol:
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16

Post »

Ja po zimie zawsze mam spory woreczek popiołu z kominka - bardzo go lubią między innymi clematiski ;:173 Niestety zawsze mam problem jak podsypać go roślinkom by koty nie odszukały tych miejsc i.... nie pobrudziły sobie łapek ;:124 U was też zwierzaki lubią takie miejsca?
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Skrzyp polny nie jest do załatwienia , nawet randap nie daje rady. Motyczka jak najczęściej i po 2-3 latach osłabia się i ginie. Jedynie jeden środek daje mu radę , ale to tylko w sadach można stosować. Nie pamiętam nazwy, wygląda jak szary , drobny piasek. Miesza się go cienko z glebą , wydziela gaz ,który niszczy wszelkie rośliny w swoim zasięgu. Niestety , w ogrodzie nie zastosuje , wszystko niszczy , nawet maliny i porzeczki.
Skrzyp potrafi mieć korzeń do 5 metrów, nie pomoże wykopywanie , czy jednorazowe przekopywanie , odrośnie. Tylko jak najczęstsze wycinanie, ograniczy mu dostęp do światła. Najszybciej skasowałem go na rabacie z hostami. Pomagały mi w tym ocieniając go. ;:333
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie rośnie w jałowcu i też liczyłam,że nie przebije się.Nie doceniłam go,wyrywam 0,5 m sadzonki!!!A nawet chyba dłuższe :roll:
Mój ci on cz. 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trudno :( przyjdzie mi ze skrzypem żyć. ;:131
A właściwie, czym ja się przejmuję - nie będę musiała na pola po skrzyp jechać - sobie urwę i herbatkę zrobię :D
cozapiachy
50p
50p
Od: 27 lip 2012, o 12:44

Post »

Czy mogę jeszcze słówko o kalendarzu biodynamicznym? Kupuje i stosuję się do zaleceń, ale bez przesady :) Wierzę w tak zwana mądrość ludową i na potwierdzenie opowiadam historię sprzed 30 lat. Byłam młodą mama i byłam przestrzegana : ściągaj pieluchy ze sznurka przed zachodem słońca bo ci dziecko nie będzie spało. no też mi coś : przesądy. aż któregoś wieczoru podłożyłam dziecku taka pieluszkę prosto ze sznurka . Była wilgotna od wieczornej rosy i maluch rzeczywiście nie spał. :(
A popiół wsypuję do kompostownika. tak mi się wydaje jest bezpiecznie i dla zwierząt i roślinek - nigdy nie wiedziałam ile można go sypnąć. Natomiast bardzo chętnie i dużymi garstkami sypię skorupki od jaj (wysuszone i pokruszone) pod lawendę i dalie. Na razie im to nie zaszkodziło :wink:
Pozdrawiam :) Barbara
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Moja sąsiadka też zauważyła pozytywne działanie popiołu.W tamtym roku na jesieni posypała magazynowany w wiadrach , obecnie zdała mi relację i jest bardzo zadowolona i już sypie ponownie.Ludzie muszą się czasem sami przekonać, wtedy to najlepiej skutkuje :uszy
Tym bardziej, że szkoda wywalać go do kosza na odpady.Raz, że wyrzucamy nawóz a dwa złoszczą się śmieciarze, że wszystko unurane popiołem
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Ja wrócę do popiołu, mam pod dostatkiem i mogę nawet wysyłać... ;:306 Wszystkie cebulowe np. czosnek, mieczyki, cebulę i nie tylko, przed posadzeniem wkładam na kilka godzin do popiołu.
Popiół wyłącznie drzewny,sypię do kompostu oraz na ogród przez cały okres grzewczy

Uwaga!
Podczas zbioru rośliny musimy uważać, aby nie pomylić skrzypu polnego z innymi gatunkami skrzypu, zwłaszcza z trującym skrzypem błotnym, który wytwarza pędy płonne z umieszczonymi na szczycie pędami zarodnikonośnymi oraz z bardziej okazałym skrzypem błotnym, posiadającym białawe międzywęźla.
Skrzyp polny
Zbiór: przez cały okres wegetacji, najlepiej czerwiec-lipiec, nadziemne części rośliny bez korzeni

Gnojówka 1:5 mączniak prawdziwy, choroby wywoływane przez grzyby glebowe opryskiwać rośliny i glebę przez cały okres wegetacji co trzy tygodnie przez trzy dni, w czasie słonecznych dni przed południem
Gnojówka 1:4 wzmacnia rośliny, uzdrawia glebę podlewać rośliny i glebę kilkakrotnie w okresie wegetacji
Gnojówka fermentująca (4-5 dniowa) przędziorki, miseczniki, tarczniki, mszyce opryskiwać rośliny w czasie słonecznych dni przed południem
Wywar 1:5 (proporcje jak dla wyciągu) mieszanina z gliną służy do zaprawiania korzeni kapusty maczać korzenie kapusty przeciwko kile kapusty w razie potrzeby
Wywar 1:4 mączniak prawdziwy i rzekomy, rdze, parch jabłoni, kędzierzawość liści brzoskwini, zaraza ziemniaczana, septorioza pomidora opryskiwać glebę i rośliny kilkakrotnie co 2-3 tygodnie
Wywar 1:3 szara pleśń opryskiwać rośliny co trzy tygodnie przez trzy dni przed południem
Wyciąg nierozcieńczony (1 kg świeżego lub 200 g suchego ziela na 10 l wody na 12 h) mszyce opryskiwać rośliny w razie potrzeby
Wyciąg 1:5 wzmacnia rośliny (zobacz wywar 1:4) opryskiwać rośliny kilkakrotnie w okresie wegetacji
Napar 1:4 uodparnia rośliny na mączniaki, zgnilizny, rdze, parch, kędzierzawość liści brzoskwini, zarazę ziemniaczaną na pomidorach opryskiwać rośliny i glebę od końca marca do października co 2 tygodnie, zwłaszcza w wilgotne lata
Napar 1:5 (1 kg świeżego skrzypu i 0,5 kg wrotyczu lub 200 g suszu) zmieszany w 1/3 z naparem z wrotyczu chroni przed mszycami, misecznikami, tarcznikami opryskiwać rośliny po pojawieniu się szkodników
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleś mnie Basiu wystraszyła tymi gatunkami skrzypu ;:202 Tamte są gorsze?Szkodliwe?Bo ja zbierałam też na łąkach,przy rzece(błotny?)!Jeżeli masz wiadomości o działaniu tamtych,to napisz ;:180 Wystraszyłam się,bo ja rozdawałam ten skrzyp :?
Mój ci on cz. 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”