Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4
- Ewa_tuli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2012, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.4
Asiu, ja je tylko do pudełka zbierałam przez 4 lata a nie siałam. 

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
W pudełku to raczej nasionka nie romansują.
Spróbujesz i zobaczysz.

Spróbujesz i zobaczysz.

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Te dynie AlicjaAnna na moje oko to sa jeszcze zielone, że tak to ujmę.. smakiem na tym etapie to cię raczej nie powalą, obawiam się. Sytuacja odwrotna niż z cukinią, tu czekamy aż dojrzeje [ przy dyniach z rodzaju maxima, moschata] a takie Hokkaido to właśnie maxima.. To białe tak na 1 rzut oka do Triamble podobne, ale kolor nie ten, z tym że tycie to może dlatego.. U mnie w zeszłym roku Triamble młode było jasno zielone, ale z innego rodzaju mi się trafiły 2 białe, które powinny być pomarańczowe. Na akcji były nasiona czyste odmianowo jak i potencjalne krzyżówki, co było odpowiednio oznaczone.
AlicjaAnna, dynie warto zrywać później, jak owoce dojrzeją. Ja nie jem dyni przed końcem września, czasem nawet zaczynam je jeść w październiku. Wtedy dopiero dynia ma swój smak. Raz skusiłam się na dynię w sierpniu, bardzo się zawiodłam. Od tej pory pilnie przestrzegam zasady, że lato jest na patisony, cukinie, kabaczki, a jesień i zima na dynie.
-
- 200p
- Od: 12 kwie 2009, o 18:31
- Kontakt:
Czym najlepiej nawozic Chestnuta w donicy? Posadzilam, bo zostaly mi sadzonki ale tak sie porobilo, że rośnie lepiej niz te w gruncie i ma owoc więc zaczęło mi na niej zależeć. Z naturalnych nawozów mam obornik.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Potwierdzam, ze "gruszeczka" to dyńka ozdobna i jak najbardziej jadalna (u mnie w zupie kilka lat temu). W tym roku co prawda sadziłem kilka kupionych dyń (cukinie, kabaczki i "dynie"), ale nic nie wyszło.
pozdrawiam, Gunnar
- BRZOSKWINKA
Wg mnie triamble i hokkaido tu nie ma. 

„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Właśnie też tak myślałam ... ta pierwsza mnie myli trochę...dlatego nie mogę rozgryźć odmian. U mnie Lumina np. w ogóle nie wzeszła to nawet porównania nie mam - a druga jest jasna, ale znowu nie aż tak biała jak na zdjęciach w google.
SandraABC, ta pierwsza to pewnie Tonda Padana. Smaczna dynia, krucha, owoce dobrze się przechowują.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Dziękuje Ania za odpowiedź. Ten rok jest ogólnie testowy dla dyń , bo zawsze były jedynie Bambino i Atlantic... zobaczymy jak po degustacji będzie 

- BRZOSKWINKA
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mnie spotkała niemiła niespodzianka; wieczorem w sobotę zauważyłam ,że jeden pęd ,którejś z dyń jest całkowicie zwiędnięty a liście na nim podeschnięta chcąc nie chcą usunęłam ten pęd .W niedzielę rano poszłam dokładnie ustalić co się stało i odkryłam , że cały krzak jest oderwany przy ziemi i sądzę ,że to jakieś zwierze musiało odgryźć bo nikt się nie przyznaje
. Niestety była to jedyna sadzonka Burgess Buttercup, którą posadziłam - nie wiem czy owoce w takiej fazie dojrzałości będą smaczne - powiesiłam "na kołku" może dojdą

Brzoskwinko, Twoje dyńki wyglądają bardzo obiecująco
Tomka Big-maxy też są obiecujące
ale ja po zeszłorocznych doświadczeniach z dynią olbrzymią zaprzestałam ich uprawy -bo co zrobić z dwoma, każda po ok 70 kg dyniami 

Brzoskwinko, Twoje dyńki wyglądają bardzo obiecująco

Tomka Big-maxy też są obiecujące

Chudziak, Burgess Buttercup ma krótki okres wegetacji. Patrząc na Twoje owoce sądzę, że zaczął się u nich już okres twardnienia skórki. Popatrz na niższy owoc - zaczyna mu zasychać ogonek. Wg mnie powinno być dobrze z owocami. Przykro, że spotkała Cię taka "niespodzianka"