Skrętnik (Streptocarpus) - uprawa, pielęgnacja cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrętnik (streptocarpus) - uprawa,pielęgnacja

Post »

Dla mnie numerem 1 od pierwszego rozwiniętego pączka jest Valor , zdjęcie nie oddaje w pełni połączenia fioletu i żółci:

Obrazek
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Iksja- to właśnie jest ten typ, co mi się podoba. Ciekawe, czy ja się doczekam jego kwiatów ;:224

Georginja- a Widzisz...czyli jednak rzeczywiste spojrzenie na kwiat jest najważniejsze. Skoro Widziałaś go na żywo, to Ci wierzę ;:108
Faktem jest, że często zdjęcia nie oddają piękna kwiatów. Czasami trudno uchwycić szczegóły kwiatków na zdjęciu. Pogląd na żywo - daje nam dopiero pełny "wgląd na obiekt".
Ja tak miałam z odmianą "The Falling Stars" - dopiero, jak zobaczyłam kwitnący okaz w Palmiarni Łódzkiej - wiem, jak wygląda i wiem, że ma o wiele mniejsze kwiaty, niż nasze "popularne" niebieskie skrętniki.

A jakie jeszcze "cacuszka" skrętnikowe tam były... Muszę poszukać zdjęć i zapytać Właściciela, czy mogę wstawić te fotki na forum...

Moje siewki skrętnikowe, wysiane 5 sierpnia, na dzień dzisiejszy wyglądają tak:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Georginja- O, to świetnie. Trzymam kciuki za Twoje siewki ;:108
Zdradzisz może odmianę, jakiej są te maleństwa?
Jak tylko będą mieć ciepło i wilgotno - dożyją wiosny. Nie takie maleństwa dawały u mnie radę na parapetach...

Moich siewek, które wzeszły - mam na razie trzy krzyżówki. Dwie, kolejne krzyżówki wysiałam parę dni temu.
A jeszcze chyba z 10 nasienników czeka na to, by dojrzeć.
Wysiewam - zaraz po zbiorze, by nasiona były świeże.

Muszę przepikwoać te większe siewki...ale pewnie zabiorę się za to, zaraz tych, długich Świetach, Sylwestrze...czyli już w roku 2014 ;:224

Kolejne, dwie odmiany...podobne do siebie bardzo< rysunek na platkach taki sam - tylko kolory inne>: Nerys z jesieni 2012 ( mam jego dwie samosiejki z pączkami - ciekawa jestem, czy sadzonki powtórzą - cechy rośliny matecznej ;:224 ):

Obrazek

Dinas:

Obrazek
parapetowce
moniulica
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lut 2014, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pierwszy raz próbuję rozmnożyć skrętnika , jakiś czas temu umieściłam liście w ziemi , wypuściły kilka sadzoneczek. Poradźcie proszę kiedy należy otworzyć szklarenkę i rozdzielić sadzonki?
Pozdrawiam, Monika.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja czekam aż listki osiągną co najmniej z 10 cm. długości.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Są różne szkoły. Justynka (justus27) pikuje nawet takie maluchy, ale najlepiej niech ona wypowie się sama.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Witam! :wit Mam skrętnika skalnego (od ok.6-7 lat) i co roku zachwycam się nim jak kwitnie w ogrodzie w wiszących doniczkach. Piękne jasnofioletowe kule. We wrześniu robię sadzonki i przechowuję na parapecie. Zauważyłam, że najładniej kwitnie w pełnym słońcu. Pojawiły się pierwsze kwiatki na sadzonkach parapetowych i zrobiłam fotkę. (przepraszam za brak ostrości) Obrazek
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Moje też zaczynają kwitnienie, część powędrowała na regał żeby zrobić na parapecie miejsce na pomidorki.

Obrazek

Obrazek

Ten pachnący wypuszcza ciągle nowe pąki
Obrazek
Awatar użytkownika
lidkal8
100p
100p
Od: 15 lut 2013, o 15:41

Post »

Pisałam w listopadzie, że dostałam właśnie listki. Bałam się , że to nie pora na rozmnażanie. Podzieliłam listki na kawałki, wsadziłam do ziemi podlałam i zamknęłam w przeźroczystym pudełku. Efekt dwie nowe malutkie Susan, 1 i prawie jedna Blue Leyla. 3 Silvie i 8 Reniek. U Was tak pięknie kwitną czekam z niecierpliwością na moje. Ciekawa jestem czy kwitnienie jest długie. Od czego zależy ilość kwiatów?
Pozdrawiam
Lidka
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola - u Ciebie już piękny regalik z zawartością ;)
Śliczna Zoja ;:108

A ja wręcz odwrotnie...nie zrezygnuję z tych pięknych kwiatów. W tym roku chętnie powiększę kolekcję o kolejne sztuki.

Niestety, moje dorosłe, miały mały "wypadek". Ale żyją, już puszczają liście.
Czekam na pączki.

Jeśli chodzi o choroby, są to delikatne kwiaty i wymagają sporo uwagi. Ja, raz w miesiącu, pryskam na grzyba i pleśń. I raz na 2,3 tygodnie - środek owadobójczy.

Ale za to pokaz ich kwitnień wciąż mnie zachwyca ;:108
Zwykłe nieodmianowe zawsze piękne, zdjęcia jesienne:

Obrazek

Obrazek
parapetowce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

Justus27 - a możesz napisać jakich dokładnie preparatów używasz na grzyba i owadobójczych.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

A ja nie robię żadnych oprysków grzybobójczych, teraz z miesiąc temu na jednym pojawiły się mszyce, opryskałam profilaktycznie wszystkie Mospilanem i to tyle oprysków. Myślę że jeżeli zapewnimy skrętnikom dobre warunki tzn.odpowiedni parapet , odpowiednie podlewanie i od czasu do czasu trochę nawozu dla kwitnących to nie będzie z nimi problemów.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaska1ge- różnych preparatów używam. Obecnie na grzyb i pleśń mam: Bravo, Topsin.
Owadobójcze, teraz mam: Decis, Karate i na przędziorka: Magus.

Jola1- Twoje skrętniki są w świetnej formie. Widać, że mają extra warunki uprawy.

Ja, dbam o swoje , ale opryski robię profilaktycznie ;)
parapetowce
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Moje dopiero się budzą :
Obrazek
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

O taki? ;:306
Obrazek
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”