Kwiaty polne

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rzeczywiście, dziewanny - okazy! :shock: Fotki jak zwykle imponujące ;:333 .

W dzieciństwie razem z rodzicami robiliśmy wypady za miasto, aby naskubać tych żółtych kwiatków ..
Potem suszenie i herbatki na kaszel, chrypkę i katar... Dziś byłoby mi szkoda ranić tę piękną roślinę :( .
Pamiętam też, że pęk dziewanny umieszczany był w piwnicy - aby odstraszać myszy ..

Mietku, dziękuję za powód do wspomnień :D

Ciekawy link na temat :

http://parda.w.interia.pl/047.html
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

Na jednej z łaczek bardzo zaintrygowała mnie taka roślinka. Jeden egzemplarz, ok 1.60m. Ciekawa jestem czy to coś pospolitego czy wręcz przeciwnie, może ktoś rozpozna i powie czy warto tam wracać i poczatować na pełen rozkwit :?: .
Obrazek Obrazek Obrazek
News z ostatniej chwili :( : moją najbliższą łączkę spacerową właśnie dzisiaj skoszono i opalikowano. Ma tam powstać 16-to :!: piętrowy budynek mieszkalny ;:145 .
Swoją drogą, to można się wściec. Wszystkim przeszkadza, że psy tu, że psy tam, że się załatwiają pod oknami i przy chodnikach, że straszą dzieci... a jak już jest jakiś spłachetek ziemi, na której nikomu biegające swobodnie zwierzaki nie przeszkadzają, to zaraz go zabetonują.
Na pocieszenie łąkowy bonus (trochę odgrzewany bo sprzed paru tygodni, ale dopiero się do tych zdjęć "dokopałam"):
Obrazek Obrazek Obrazek To storczyk - stoplamek krwisty. Miodzio.
Pozdrawiam,
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

myszek pisze: :( : moją najbliższą łączkę spacerową właśnie dzisiaj skoszono i opalikowano. Ma tam powstać 16-to :!: piętrowy budynek mieszkalny ;:145 .
Współczuję gorąco! :cry: ;:145 :cry:
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

myszek pisze:Na jednej z łaczek bardzo zaintrygowała mnie taka roślinka. Jeden egzemplarz, ok 1.60m. Ciekawa jestem czy to coś pospolitego czy wręcz przeciwnie, może ktoś rozpozna i powie czy warto tam wracać i poczatować na pełen rozkwit :?: .
Obrazek Obrazek Obrazek
Według mnie to arcydzięgiel litwor czyli Angelica archangelica jest objęty ścisłą ochroną. Ciekawe że będzie dopiero kwitnął bo mój ma już owocki. Dlatego z początku podejrzewałam że to barszcz, ale na ostatnim zdjęciu widać liście zupełnie inne niż u barszczu i charakterystyczne dla litwora ;)
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aniu, a czy mogłabyś rzucić okiem specjalistki na roślinki, które tu niedawno pokazałam (na poprzedniej stronie)? Tylko niektóre udało mi się zidentyfikować, a i tych nie jestem pewna.
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

1. Helichrysum arenarium - kocanki piaskowe
2. Oenothera biennis - wiesołek dwuletni
3. Galium verum - przytulia właściwa
4. Knautia arvensis - świerzbnica polna (prawdopodobnie, bez liści trudno mieć 100% pewność) oraz Artemisia vulgaris - bylica pospolita
5. Jasione montana - jasieniec piaskowy
6. Senecio jacobaea - starzec Jakubek
7. Vicia cracca - wyka ptasia
8. trawy to niestety nie mój konik i nie będę nawet próbować, nie mam dobrego klucza. Jest bardzo pospolita,ale nie pamiętam nazwy :(
9. Erigeron annuus - przymiotno białe
10. Chamaenerion angustifolium - wierzbówka kiprzyca
11. Malva moschata - ślaz piżmowy

KarolinaL Na przyszłość rób 2 komplety zdjęć artystyczne i do oznaczenia wraz z liśćmi :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

KarolinaL pisze: no właśnie, co to jest? Mam to też u siebie w ogrodzie (przyniosłam z pola) i bardzo lubię, ale nie wiem co to.

Obrazek

To Antennaria dioica(Ukwap dwupienny),odmiana żółta- polna, popularnie zwany Kocanką :D Doskonale nadają się na suche bukiety, pod warunkiem ,że zbierzemy nie w pełni rozwinięte kwiatki.
Dziś podczas wieczornego spaceru z psią zrobiłam takie foto:

Obrazek Obrazek Obrazek

Psia brodziła wśród mokrego kwiecia.A czy ktoś rozpozna , co to za kwiatki?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I jeszcze jedna porcja:Dziewanna i Krwawnik łąkowy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelino ukwap jest różowy -> ukwap dwupienny
Rośliny o które pytasz to Origanum vulgare (czyli lebiodka pospolita) a drugi to Senecio jacobaea (starzec Jakubek)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Aniu , Ty jesteś specem , ale w mądrej książce podają ,że różowy, biały czerwony lub żółty ?("Katalog ZSzP")
Więc Kocanka piaskowa i Ukwap to nie to samo ?
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelina pisze:Aniu , Ty jesteś specem , ale w mądrej książce podają ,że różowy, biały czerwony lub żółty ?("Katalog ZSzP")
Więc Kocanka piaskowa i Ukwap to nie to samo ?
Specem to jest Szafer i chyba zaraz do niego zajrzę. Czytałam że kwiaty żeńskie są różowe lub czerwone a męskie jasno różowe lub białe. Ukwap dwupienny to: Antennaria dioica natomiast Kocanki piaskowe to Helichrysum arenarium i te są żółte. Zaraz poszukam co pisze na ten temat Mistrz Szafer :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

"Łodyga dołem pokładająca się, z rozłogami. Dolne liście łopatkwate, tępe, z wierzchu zwykle zielone, spodem, podobnie jak dodygi białofilcowate; liście górne równowąskie, ostre. Koszyczki zebrane w gęstą baldachokształtną wiechę. Listki okrywy różowe lub białe. Okrywy zewnątrz w dolnej części wełniste w górnej papierzaste. Koszyczki męskie zwykle białe, żeńskie różowe..."
to dotyczy Ukwapu. Kocanki mają według Szafera "koszyczki cytrynowo żółte (rzadzej pomarańczowe, bardzo rzadko czerwonawe lub białawe)" Czyli to nie ukwap może występować w kilku barwach a kocanki, może jakaś pomyłka, czasem się jeszcze trafiają takie rzeczy. Jakaś roślina występuje pod dwoma zamiennymi nazwami, które w rzeczywistości odnoszą się do dwóch różnych gatunków.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Znowu czegoś się dowiedziałam :D Dziękuję za sprostowanie. E.
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Aniu i Ewelinko, sama nie dalabym rady ;:180
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Zobaczcie co napotkałam dzisiaj na drodze mojego życia idąc na skróty od przystanku przez moje obrzydliwe blokowisko. To jest firletka poszarpana, która wyrosła na... no nie wiem jak to nazwać. Ani to trawnik ani nieużytek. Takie sobie chwastowisko między blokami. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

KarolinaL pisze:
myszek pisze: :( : moją najbliższą łączkę spacerową właśnie dzisiaj skoszono i opalikowano. Ma tam powstać 16-to :!: piętrowy budynek mieszkalny ;:145 .
Nie tylko u ciebie Myszku!! Zobaczcie to jeszcze kilka dni temu były drzewa. Tutaj też ma powstać luksusowa kamienica. Ale te drzewa rosły w odległości ok. 1 metra od chodnika, ocieniały Przystanek autobusowy i osłaniały go od deszczu. No cóż ... widocznie do luksusowych kamienic nie pasują drzewa tylko beton i asfalt. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”