Ten rojnik co masz, to taki kupowałem pod nazwą Sempervivum 'Beta' to jakiś cultivar arachnoideum
Liście i ciernie - emerald
- chromat
- 1000p

- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Liście i ciernie
Bardzo fajna kolekcja, zróżnicowana nic tylko czekać co z "niej" wyrośnie
Ten rojnik co masz, to taki kupowałem pod nazwą Sempervivum 'Beta' to jakiś cultivar arachnoideum
Pozdrawiam Krzysiek
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przeglądnęłam Twój wątek. Zachwyciły mnie kwitnienia, a szczególnie mała i niepozorna roślina - Mammillaria duwei.
Chyba muszę ja mieć.
Chyba muszę ja mieć.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- ejacek

- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
specjalnie hybrydy echinopsisów mnie nie interesują ale one zawsze mają kwiaty białe albo z lekkim różem , a czerwone to coś mi sie zdaje, że to zawsze chodliwy towar jest
- Artur89

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To jeszcze mało hybryd widziałeś
Akurat biało kwitnących hybryd jest najmniej - pojedyncze (wśród zarejestrowanych) u Chamaecereus, Trichocereus i Echinopsis).
Chodliwe są produkty znanych hybrydyzerów jak Schick, MEX, BEX oraz te o wyjątkowych kwiatach.
Chodliwe są produkty znanych hybrydyzerów jak Schick, MEX, BEX oraz te o wyjątkowych kwiatach.
- ejacek

Chyba źle sie wyraziłem, zawsze najczęsciej spotykane były echinopsisy z kwiatem białym bądź biały z lekkim różem i takie królowały w domach, a każdy czerwony to już był rodzynek.Dla rasowych hybrydyzerów obecnie to byc może faktycznie teraz to czerwone i wszelkie różowe itp to chleb powszedni , może dlatego tych białych jest najmniej wśród rejestrowanych hybryd.Mówię tylko o kolorach kwiatów echinopsisów.
-
bebos

- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Tropic Heat to u mnie faworyt - piękny, buraczkowy kolor i wielkie kwiaty
Ładne aloesiki - klasyka. Aloe aristata szybko się rozrasta i daje mnóstwo odrostów, natomiast Aloe variegata - niby łatwy, ale u mnie kapryśny...
Ładne aloesiki - klasyka. Aloe aristata szybko się rozrasta i daje mnóstwo odrostów, natomiast Aloe variegata - niby łatwy, ale u mnie kapryśny...
- ejacek

Aloe variegata miałem bardzo stary okaz z czasów szkolnych , rósł niepohamowanie i dawał mnóstwo odrostów .Obydwa wg mnie bezproblemowe.
To raczej wygląda na Fenestrarię.emerald pisze:Byłam na wystawie, może jeszcze jutro podjadę na chwilę. Zastanawiam się nad gasterią, drugą crassulą buddha's temple i tytanopsis![]()
![]()
Na początek moje skromne zakupyfrithia pulchra, echinopsis (zgubiłam opis), mammillaria candida rosea (duża), mammillaria pennispinasa, astrophytum myriostigma i dwa asteriasy supercabuto, gymnok quehlianum, turbinicarpus kinkerianus, oreocereus celsianus.
Potem wstawię fotki ze szklarni i roślinki z wystawy.
[
poza tym piękna kolekcja, jest co pooglądać i czego pozazdrościć
Fenestraria
Zastanawiam się nad kolejnymi zakupami
Może jakaś hybryda Echinopsis lub Chamacereus
-
leszek2

- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Zuza, zakupy super,teraz czekać aż zakwitną,bo w tedy jest dopiero urok dla oczu,ale rozrzut w odmianach
też masz spory,ale to już twoja sprawa,na pewno tak lubisz
poz.Leszek
też masz spory,ale to już twoja sprawa,na pewno tak lubisz
poz.Leszek
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
Nie wiem czy jest sens kupować przed zimą, ale może na coś się skuszę. Jest tyle pięknych kaktusów
Mnie nie zależy na dokładnych opisach gatunków, wystarczy, że są ładne i pięknie kwitną 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czy jest sens kupować przed zimą
Do zimy jeszcze daleko...
Fakt, ale wybrane kaktusy mogą już w tym roku nie zakwitnąć....nic na siłę. Przejrzałam kilka wątków z sukulentami i zdecydowałam się na same haworcje od p. Hinz - H. retusę, H. tesselatę, H. coaretatę i wymarzoną H. truncatę !