Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rozsada - temperatury, doświetlanie, ziemia do wysiewu

Post »

Ja zrobiłam sobie pseudo "growboxa" z regału budowlanego (70-100zł w zależności od szerokości).
Boki, "sufity"i tył osłoniłam kocem termicznym z apteki (kilka zł). Miałam już zrobione przez męża lampy, więc nie kupowałam, ale na popularnym serwisie już od 30 zł żarówka (kiepuczi pokazywał).
Stoi to u mnie przy dużym, południowym oknie i ta strona od okna jest otwarta (aby światło dzienne docierało).
Prosto, w miarę tanio, a co najważniejsze wystarczające dla roślin :D
Ola
kiepuczi
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Koc termiczny z apteki nie pomyślałem tańszy niż materiał oxford mylar, właściwie potrzebujemy wszystko co odbija światło, pozwala to nam zwiększyć ponad 2 krotnie efektywność naszych ledów.
Rozsadę doświetlamy ok 16-18h na dobę, światła nigdy za dużo i tak nie damy roślinie tyle światła co słoneczne. Ja doświetlam pomidory, paprykę czyli te światłolubne po 18h na dobę, a mam w growboxie oświetlenie 350W na łączna powierzchnie 2m2
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Asiu, jak masz regał i oświetlenie, to ekrany odblaskowe można zrobić po taniości z tektury i kuchennej folii aluminiowej, przy użyciu kleju do papieru. Ja sobie zrobiłam takie ekrany, ale rozsady i tak trzymam przy oknie, i do tego doświetlam (13 godz. przy użyciu mechanicznego sterownika czasowego za kilkanaście PLN), bo obecnie jest jeszcze za mało światła.
Efekty pokazałam w moim wątku. :)
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Dziękuje za odzew.
Keczupi, patrzyłam w necie na te gotowe. Fajne, ale pomyślałam ,że można by było taniej coś zmontować . :) stąd mój post tutaj.
O oświetlenie się nie martwię , bo zrobił by mi je mąż (w końcu elektronik-elektryk :lol: ), tylko bym musiała wiedzieć jakie lampy kupić, napiszesz jakie ?
Małgosiu , efekty widziałam u Ciebie w wątku , które mnie zainspirowały. Scianki z tektury dobry pomysł.
Koce termiczne fajne , kupie na te moje kuwety podświetlane , które pokazałam pare postów wyżej, żeby je przykryć ? Jest to potrzebne ?
Asia
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czy ( z waszych doświadczeń ) taki regał o wymiarach 180x 90x40 będzie wystarczający ?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

To zależy ile rozsad produkujesz i czy masz zamiar trzymać w nim rozsady aż do wysadzenia.
W wysokości 180 cm zmieścisz 3 półki, więc będzie nie wiele ponad 1m2 powierzchni.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p

Post »

Mój ma 180 wys. na 120 cm szer. i 40 cm głęb. 3 półki zrobiłam. Wchodzi ładnie 6 tacek wzdłuż, lub 9 w poprzek. Wcale nie ma tego miejsca tak dużo, jakby się mogło wydawać :;230
Ola
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Najbardziej mi chodzi o pomidory posiane do szklarni , tych mam niewiele bo 24 szt.
Potem plan mam taki ,żeby doświetlać tam około 50 pomidorów, i około 50 papryk, ale w fazie siewek, w multipaletach w pojedynczych oczkach , do gruntu . Potem po przepikowaniu , powędrują na parapety, no to myślę ze gdzieś w kwietniu , będzie dostatecznie słońca.
Nie wiem czy dobrze myślę, ale na pewno nie będę doświetlać ich wszystkich w tych pojedynczych doniczkach , po przepikowaniu , bo na bank się nie zmieszczą.
oki , czyli patrzeć na szerszy regał.
Ola , a mogła byś mi zrobić zdjęcie swojego growboxa?
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p

Post »

Pewnie, po południu wrzucę fotki.

edit
Zdążyłam zrobić fotki :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Du.. szy nie urywa, ale działa ;:306
Ola
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nie , no super, jak na amatorskie wysiewy to ekstra pomysł. Z tym ,że ja nie mam tak dużego okna, więc będzie musał być zamknięty ze wszytkich stron .
A jakie masz lampy?
Asia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kiepuczi
50p
50p
Od: 22 lis 2014, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

powierzchnia 90x40 zamknięta ze wszystkich stron bez wspomagania oknem ale wyłożona odblaskowa folią to dla pomidorów i papryki minimalnie jedna listwa ledowa 30W która oświetli powierzchnię 100x30, a najlepiej 2 po 25W tj 50W na półkę. ledy uprawowe do roślin zimne białe 6500K. Takie same żarówki jak ma Ola nie wystarczą. Koszt jednej listwy ledowej do uprawy rozsady o długości 90cm to ok 150-200 zł . Może lepiej zrobić jeden poziom a porządnie. Marketowe ledy do oświetlania garażu nie wystarczą, kosztują 20-30 zł szt. mają też napisane 6500K ale to nie to spectrum światła. Wykonane z tanich chipów które się szybko wypalają , trzeba by dać z 4 takie listwy zamiast jednej. Pomidor musi mieć dużo światła inaczej się powyciągają
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p

Post »

Na pewno są lepsze ma rynku i z tym nie polemizuję.
Ja pokazałam tylko czego używałam w zeszłym i używam w tym roku.
U mnie się sprawdzają te moduły (długość fali: 380nm - 780nm ) + naturalne światło. Dla tych kilkudziesięciu papryk czy pomidorków w zupełności wystarcza.

A na tą żarówkę nie patrzcie, to testowo dla natki i kopru :wink:
Ola
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeżeli zdecyduje się zrobić to zrobie na wzór Oli.
Skoro mówi że działa, to można zgapić.
Nie robię profesjonalnych sadzonek, na sprzedaż, chciała bym tylko żeby byly mniej wyciągnięte.
ewat
50p
50p
Od: 26 paź 2008, o 20:49

Post »

Dzień dobry. Mam pytanie do bardziej doświadczonych Forumowiczów. Moje sadzonki pomidora oraz papryki mam wystawione na parapecie od strony południowej i czy doświetlanie zwykłą lampą garażową ledową o mocy 36 W dł 120cm(barwa zimna 6500K) coś pomoże. Doświetlanie tylko od góry bez żadnej konstrukcji. Koszt takiej lampy to tylko 12zł. Wiem że lampy o pełnym spektrum są lepsze ale także o wiele droższe, a doświetlanie to tylko przez okres około 3 tygodni. I teraz pytanie czy ktoś stosował i czy warto.
Awatar użytkownika
AleOla
200p
200p

Post »

Wiele osób używa tego typu lamp. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. :D
Ola
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”