Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
pinka123
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2012, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników

Post »

Mam do Was takie pytanie. Posiałam w niedzielę moje pierwsze pomidory. Po wysianiu je podlałam, a następnie tak jak pisał Tadeusz przykryłam folią i wietrzę je kilka razy dziennie. Jak często należy podlewać siewki? Bo po pierwszym podlaniu jeszcze ich nie podlewałam. Ziemia jest wciąż wilgotna, a folia zaparowana. Na razie dopiero z dwóch ziarenek coś zaczęło kiełkować i nasuwa mi się pytanie czy to już jest ten moment, w którym należy zdjąć folię?
Pozdrawiam, Paulina
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

pinka123 podobnie jak ty w tym roku pierwszy raz siałam pomidorki :heja , po wysianiu trzymałam je w miniszklarence pod osłoną, podlewałam je co drugi dzień, tak żeby miały wilgotno, dodatkowo co dzień podkręcałam grzejnik do 25 stopni na kilka minut, po wykiełkowaniu 3/4 nasion zdjęłam osłonę :) aktualnie moje pomidorki są po drugim pikowaniu w oddzielnych pojemniczkach
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

BRZOSKWINKA, taki eksperyment też zrobiłem. Przepikowałem z ziemi do siewu w tą pseudoziemię i spotkał ich ten sam los. Chodzi mi o pomidory i paprykę. Ale na szczęście pojechałem do sklepu i kupiłem ziemię do siania, sprawdzoną przez znajomych.
koliber
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 lut 2011, o 21:11

Post »

pinka123 pisze:Mam do Was takie pytanie. Posiałam w niedzielę moje pierwsze pomidory. Po wysianiu je podlałam, a następnie tak jak pisał Tadeusz przykryłam folią i wietrzę je kilka razy dziennie. Jak często należy podlewać siewki? Bo po pierwszym podlaniu jeszcze ich nie podlewałam. Ziemia jest wciąż wilgotna, a folia zaparowana. Na razie dopiero z dwóch ziarenek coś zaczęło kiełkować i nasuwa mi się pytanie czy to już jest ten moment, w którym należy zdjąć folię?
hejka ja też dzisiaj po raz pierwszy zasiałem sobie pomidorki jednego gatunku jutro jeszcze dokupić muszę 2-3 gatunki zobaczymy co z tego wyjdzie ...
Jeżeli chodzi o podlewanie to z tego co wyczytałem w internecie to pisali że wystarczy 2 razy w tygodniu ale może się mylili to już powinien się wypowiedzieć ktoś bardzo doświadczony ;)
Pozdrowienia od Marcina
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Ja swoje podlewam po wysianiu, przykrywam folią, ja wzejdą, ściągam folię i dopiero od tego momentu podlewam jak zaczyna przesychać podłoże. Nie ma tu żadnej reguły, częstotliwość podlewania jest zależna między innymi od pojemności wodnej podłoża, temperatury otoczenia, wielkości roślin, wielkości doniczki itp. :wink:
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
kamilosz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 13:12

Post »

mam pytanie do osób które maja do dyspozycji tylko balkon bo tu tak ciągle o tych pomidorach to aż nabrałam ochoty na swoje własne czy na balkonie jest to możliwe?
Pozdrawiam Kamila :D
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Kamila, zajrzyj tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51592
Jak poszukasz w starych wątkach to na pewno jeszcze coś znajdziesz. :uszy
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
kamilosz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 lut 2012, o 13:12

Post »

dziekuje za szybką odpowiedz, jest na forum tyle informacji ze czasu brak an ogarniecie wszystkiego
Pozdrawiam Kamila :D
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

witam ja też jestem początkującą warzywniczką. W tym roku po raz pierwszy posiałam pomidory, sałatę i brokuły wszystko pięknie wzeszło, ale nie bardzo wiem co dalej. Mąż obiecał mi zrobić garden boxy, mam możliwość założyć na nie taki niski foliowy tunel. No i mam dylemat czy taki garden boź mam traktować jako grunt czy jako szklarnie- osłonę, kiedy mogę wysadzić moje roślinki żeby były bezpieczne- czy dopiero po 15 maja czy wcześniej. Pytam bo od tego będzie zależała wielkość pojemniczków do pikowania.

No i drugie pytanie do bardziej doświadczonych boxy te będą prostokątami o szerokości ok 1m bo taki mam stary tunel. tylko nie wiem jak zorientować te skrzynie północ-południe czy wschód-zachód?
Domyślam się że też odpowiednia konfiguracja sadzenia warzyw będzie miała znaczenie..
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49

Post »

Wczoraj zaczełam przerywać niektóre moje roślinki posiane w lutym i mam pytanie-które się wyrywa?Te najmniesze,czy najbardziej wybiegnięte,bo z tego co wyczytałam to ani jedne ani drugie nie są wskazane??
Pozdrawiam Sylwia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sylwio!
Co Ty przerywasz o tej porze?
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p

Post »

lobelia,cynia,slonecznik karłowy,kolendra,bazylia,seler naciowy. Najgorzej to seler i lobelia-tragedia z tą drobnicą :roll:
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

sylwia75, tego słonecznika chcesz mieć w donicy aż do końca sezonu, czy chcesz go wysadzić do gruntu?
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p

Post »

ja go właśnie specjalnie do takiej wąskiej doniczki hoduję,strasznie mi się podobają takie 3-4 sztuki,wiadomo że posiałam więcej,i teraz muszę wybrać co lepsze ,,okazy'' bo juz mają po 4 liście(w tym 2 liścienie)
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wita, Was serdecznie!

Dopiero w tym roku pierwszy raz postanowiłam założyć swój warzywniak :)
Niedawno zamówiłam nasionka... dziś mają przyjść.... ale czytam, że Wy już od lutego siejecie..... i w związku z tym mam pytanie...
Czy jak przyjdą nasionka to mogę jeszcze je wysiewać, żeby mieć swoje roślinki? czy już jest za późno?
A może lepiej sadzić do gruntu od razu to co można ... a co nie to kupić sadzonki?
Zamówiłam min. ( pomidory, ogórki, marchew, pietruszkę seler, sałatę, brukselkę, fasolkę szparagową, buraki, rzodkiewkę, szpinak, koper, siedmiolatkę .... i pewnie wiele innych ;) )
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”