Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
wegetarianko daj jeszcze przepis na tempure do dyni:) Kiedyś miałam świetny a później zgubiłam:/
U mnie w ramach eksperymentu ukorzeniła się dynia w pojemniku z piaskiem i woda. Byłam pewna że zgnije, bo to mikrojeziorko, a ona puściła mini korzeń palowy @@ i zrobiła mikro listki. Wysadziłam ją i aż ciekawa jestem czy przyjmie się w normalniejszym podłożu.
U mnie w ramach eksperymentu ukorzeniła się dynia w pojemniku z piaskiem i woda. Byłam pewna że zgnije, bo to mikrojeziorko, a ona puściła mini korzeń palowy @@ i zrobiła mikro listki. Wysadziłam ją i aż ciekawa jestem czy przyjmie się w normalniejszym podłożu.
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
kwiaty dyni/ cukinii/kabaczka itp w tempurze
na ok 20 kwiatów:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
2 i 1/4 szklanki schłodzonej w lodówce gazowanej wody
olej do smażenia
ulubione przyprawy, ja lubię dodać curry i sól; można też przygotować jakiś dip do maczania kwiatów po usmażeniu, wtedy przypraw do ciasta nie trzeba
Dobrze wymieszać mąki z przyprawami, wlać tyle wody by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, ciasto należy zamieszać szybko i krótko, nie musi być dokładnie; oczyszczone kwiatki bez pręcików i łodyg zanurzać na chwilę w cieście i smażyć na chrupko z obu stron;Wyłożyć na chwilę na papierowe ręczniki i zjadać zaraz po przyrządzeniu.
na ok 20 kwiatów:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
2 i 1/4 szklanki schłodzonej w lodówce gazowanej wody
olej do smażenia
ulubione przyprawy, ja lubię dodać curry i sól; można też przygotować jakiś dip do maczania kwiatów po usmażeniu, wtedy przypraw do ciasta nie trzeba
Dobrze wymieszać mąki z przyprawami, wlać tyle wody by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, ciasto należy zamieszać szybko i krótko, nie musi być dokładnie; oczyszczone kwiatki bez pręcików i łodyg zanurzać na chwilę w cieście i smażyć na chrupko z obu stron;Wyłożyć na chwilę na papierowe ręczniki i zjadać zaraz po przyrządzeniu.
O jeny, na bank zrobięwegetarianka pisze:Kasencjo, jeśli nie próbowałaś smażonych kwiatów dyni lub cukinii, koniecznie to nadrabiaj, uczta króla!
Świeżo rozkwitnięte kwiatki męskie zrywamy wcześnie rano i zużywamy tego samego dnia; wyganiamy z nich mieszkańców, płuczemy szybko, osuszamy na papierowym ręczniku i ścinamy pręcik ze środka. Teraz kwiatki zanurzamy w cieście naleśnikowym lub takim na tempurę (ja wolę te ostatnie, ale to kwestia gustu oczywiście) i smażymy na chrupko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik by osączyć z nadmiaru tłuszczu; zjadamy zaraz po przygotowaniu. Kwiaty można przed smażeniem faszerować niewielką ilością farszu (trzeba je wtedy delikatnie zakręcić i tak zanurzać w cieście).

Jak już o przepisach to bardzo proszę o przepis na ten mus z imbirem.NITKA pisze:Z dwóch pierwszych zrobiliśmy sok, rodzinka bardzo chciała, całkiem smaczny :P Trzecia była zapiekana z ziołami - pyyyycha.![]()
Następnie mam w planach zupę krem i mus z dodatkiem imbiru, podobno obłędnie pyszny, szczególnie do naleśników.
Jak wygląda Hokkaido kiedy rośnie bo mam kilka odmian dyni, cukinii, patiosonow a hokkaido w tym roku 1 x i nie wiem czy wyrosła czy nie bo nie pamiętam gdzie ją posadziłam. Mam takie podejrzane coś jasno zielone (prawie białe) kształtu wazonu albo gruszki, wielkość ok 20 cm średnicy czy to może hokkaido? Kiedy powinna dojrzewać i kiedy się ją zrywa?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Znalazłem zdjęcie gruszkowatych z 2009. r., i od nich wysiałem nasiona:

pozdrawiam, Gunnar
Wanderka, Hokkaido wygląda jak figa, ma początkowo kolor żóły, stopniowo pomarańczowy. Dojrzała Hokkaido jest intensywnie pomarańczowa. Waga od ok. 0,5-3 kg. Owoce można zrywać, jak są intensywnie wybarwione, nie widać już przyrostów i skórka jest stwardniała.
-
Ja chyba zerwę pierwsze marmolady, stoją w miejscu od co najmniej 2 tygodni.. Kolor też mniej dziecinny, może to już. Strasznie ciekawa jestem jak wyglądają w środku. Aniu D. ty ich czasem nie miałaś ? "Konfiturowa z Marmellaty" czy jakoś tak. Chciałabym wiedzieć, jakiej konsystencji się spodziewać.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:

Jestem fanką dyni

Asia
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Czyli jak jest żółta, to jeszcze się nie nadaje do jedzenia?? a czy jak jest pomarańczowa, to ma też jadalne pestki?Ania D. pisze:Hokkaido wygląda jak figa, ma początkowo kolor żóły, stopniowo pomarańczowy. Dojrzała Hokkaido jest intensywnie pomarańczowa.
pozdrawiam Ewa
Loeb, nie miałam tej odmiany. Ja mniej lubię takie słodkie odmiany, chociaz w tym roku trochę słodkich mam.
Ewikk77, można zjeść ją i wcześniej, nie trzeba koniecznie czekać, aż dynia będzie intensywnie pomarańczowa. Tylko takie młode owoce są delikatne w smaku, dojrzałe mają już swój smak.
Ewikk77, można zjeść ją i wcześniej, nie trzeba koniecznie czekać, aż dynia będzie intensywnie pomarańczowa. Tylko takie młode owoce są delikatne w smaku, dojrzałe mają już swój smak.
Ja pierwszy rok mam dynie hokkaido zawsze uprawiałem bambino i zbierałem owoce w październiku, a teraz nie wiem czy już mogę zebrać czy może jeszcze za małe...
zrobię foto i pokaże to może mi ktoś doradzi

-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Ten opis pasuje do Butternut ... W naszym klimacie nie jest zbyt wczesna , w każdym bądź razie jest późniejsza od Hokkaido . Butternuty zrywałem w ub. roku pierwsze we wrześniu , ale do przechowania jeszcze później . Słodka , łagodna dynia .wanderka pisze:...jasno zielone (prawie białe) kształtu wazonu albo gruszki, wielkość ok 20 cm średnicy czy to może hokkaido? Kiedy powinna dojrzewać i kiedy się ją zrywa?
-
- 200p
- Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Ja też wanderko pomyślałam o butternutach, u mnie kwitną od niedawna, zbiory zdecydowanie we wrześniu; czytałam gdzieś, ktoś polecał młode butternuty na surowo, ale mnie byłoby szkoda, pewnie smakowo wypadną w stylu cukinii; a dojrzałe są pyszne, smaczniejsze (w mojej subiektywnej opinii) od hokkaido, warto poczekać do pełnej dojrzałości.
-
Dla mnie słodkie to są winogrona, a dynia to co najwyżej słodkawa;) Chociaż, jak miałam taką prawie przejrzałą Mirandę, to ten miąższ mimo, ze beznadziejny w konsystencji jak dla mnie i smaku, to jednak słodki był. W tym roku mam same takie które w opisie miały że sa suche i mączyste, bo mi hokkaido bardzo podeszło więc chciałam wypróbować inne, do pieczenia. A ta Marmolada to z zeszłego roku z testów.. jedyne co mi się nie wytestowało. Myślałam, że będzie miała owoce rozmiaru tak 2-3 kg, a tutaj porosły giganty po 20 chyba..