Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2121
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

wegetarianko daj jeszcze przepis na tempure do dyni:) Kiedyś miałam świetny a później zgubiłam:/
U mnie w ramach eksperymentu ukorzeniła się dynia w pojemniku z piaskiem i woda. Byłam pewna że zgnije, bo to mikrojeziorko, a ona puściła mini korzeń palowy @@ i zrobiła mikro listki. Wysadziłam ją i aż ciekawa jestem czy przyjmie się w normalniejszym podłożu.
wegetarianka
200p
200p
Posty: 233
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

kwiaty dyni/ cukinii/kabaczka itp w tempurze
na ok 20 kwiatów:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej zwykłej
2 i 1/4 szklanki schłodzonej w lodówce gazowanej wody
olej do smażenia
ulubione przyprawy, ja lubię dodać curry i sól; można też przygotować jakiś dip do maczania kwiatów po usmażeniu, wtedy przypraw do ciasta nie trzeba
Dobrze wymieszać mąki z przyprawami, wlać tyle wody by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany, ciasto należy zamieszać szybko i krótko, nie musi być dokładnie; oczyszczone kwiatki bez pręcików i łodyg zanurzać na chwilę w cieście i smażyć na chrupko z obu stron;Wyłożyć na chwilę na papierowe ręczniki i zjadać zaraz po przyrządzeniu.
Kasencja

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

wegetarianka pisze:Kasencjo, jeśli nie próbowałaś smażonych kwiatów dyni lub cukinii, koniecznie to nadrabiaj, uczta króla!
Świeżo rozkwitnięte kwiatki męskie zrywamy wcześnie rano i zużywamy tego samego dnia; wyganiamy z nich mieszkańców, płuczemy szybko, osuszamy na papierowym ręczniku i ścinamy pręcik ze środka. Teraz kwiatki zanurzamy w cieście naleśnikowym lub takim na tempurę (ja wolę te ostatnie, ale to kwestia gustu oczywiście) i smażymy na chrupko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron. Wykładamy na papierowy ręcznik by osączyć z nadmiaru tłuszczu; zjadamy zaraz po przygotowaniu. Kwiaty można przed smażeniem faszerować niewielką ilością farszu (trzeba je wtedy delikatnie zakręcić i tak zanurzać w cieście).
O jeny, na bank zrobię :D
aniaw
50p
50p
Posty: 62
Od: 11 maja 2011, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

NITKA pisze:Z dwóch pierwszych zrobiliśmy sok, rodzinka bardzo chciała, całkiem smaczny :P Trzecia była zapiekana z ziołami - pyyyycha. ;:137
Następnie mam w planach zupę krem i mus z dodatkiem imbiru, podobno obłędnie pyszny, szczególnie do naleśników. :tan
Jak już o przepisach to bardzo proszę o przepis na ten mus z imbirem.
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Posty: 201
Od: 26 cze 2008, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Jak wygląda Hokkaido kiedy rośnie bo mam kilka odmian dyni, cukinii, patiosonow a hokkaido w tym roku 1 x i nie wiem czy wyrosła czy nie bo nie pamiętam gdzie ją posadziłam. Mam takie podejrzane coś jasno zielone (prawie białe) kształtu wazonu albo gruszki, wielkość ok 20 cm średnicy czy to może hokkaido? Kiedy powinna dojrzewać i kiedy się ją zrywa?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1764
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Znalazłem zdjęcie gruszkowatych z 2009. r., i od nich wysiałem nasiona:
Obrazek
pozdrawiam, Gunnar
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Wanderka, Hokkaido wygląda jak figa, ma początkowo kolor żóły, stopniowo pomarańczowy. Dojrzała Hokkaido jest intensywnie pomarańczowa. Waga od ok. 0,5-3 kg. Owoce można zrywać, jak są intensywnie wybarwione, nie widać już przyrostów i skórka jest stwardniała.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2121
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Ja chyba zerwę pierwsze marmolady, stoją w miejscu od co najmniej 2 tygodni.. Kolor też mniej dziecinny, może to już. Strasznie ciekawa jestem jak wyglądają w środku. Aniu D. ty ich czasem nie miałaś ? "Konfiturowa z Marmellaty" czy jakoś tak. Chciałabym wiedzieć, jakiej konsystencji się spodziewać.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7427
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

:wit Wczoraj zerwałam swoją pierwszą dynie w swoim życiu.Upieklam ją w ziolach i w oliwie z oliwek.Na ciepło samkował mi bardzoooo,troche za dlugo ją pieklam ;:137 ,bo była za miękka ale smaczna . Zostało kilka kawałków,wstawilam do lodówki. Dzisiaj zjadłam ja z chlebem ,rozsmarowywałam ją nożem jak pastę...pycha...naprawdę pycha...Konsystencja kremowa .Smak :zioła ,czosnek,oliwa....mniam mniam ;:3
Jestem fanką dyni :uszy
Asia
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1110
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Ania D. pisze:Hokkaido wygląda jak figa, ma początkowo kolor żóły, stopniowo pomarańczowy. Dojrzała Hokkaido jest intensywnie pomarańczowa.
Czyli jak jest żółta, to jeszcze się nie nadaje do jedzenia?? a czy jak jest pomarańczowa, to ma też jadalne pestki?
pozdrawiam Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Ania D.
500p
500p
Posty: 601
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Loeb, nie miałam tej odmiany. Ja mniej lubię takie słodkie odmiany, chociaz w tym roku trochę słodkich mam.
Ewikk77, można zjeść ją i wcześniej, nie trzeba koniecznie czekać, aż dynia będzie intensywnie pomarańczowa. Tylko takie młode owoce są delikatne w smaku, dojrzałe mają już swój smak.
X-A-9
---
Posty: 1990
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Ja pierwszy rok mam dynie hokkaido zawsze uprawiałem bambino i zbierałem owoce w październiku, a teraz nie wiem czy już mogę zebrać czy może jeszcze za małe... ;:224 zrobię foto i pokaże to może mi ktoś doradzi
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 781
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: kujawy

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

wanderka pisze:...jasno zielone (prawie białe) kształtu wazonu albo gruszki, wielkość ok 20 cm średnicy czy to może hokkaido? Kiedy powinna dojrzewać i kiedy się ją zrywa?
Ten opis pasuje do Butternut ... W naszym klimacie nie jest zbyt wczesna , w każdym bądź razie jest późniejsza od Hokkaido . Butternuty zrywałem w ub. roku pierwsze we wrześniu , ale do przechowania jeszcze później . Słodka , łagodna dynia .
wegetarianka
200p
200p
Posty: 233
Od: 19 wrz 2010, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Ja też wanderko pomyślałam o butternutach, u mnie kwitną od niedawna, zbiory zdecydowanie we wrześniu; czytałam gdzieś, ktoś polecał młode butternuty na surowo, ale mnie byłoby szkoda, pewnie smakowo wypadną w stylu cukinii; a dojrzałe są pyszne, smaczniejsze (w mojej subiektywnej opinii) od hokkaido, warto poczekać do pełnej dojrzałości.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2121
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Łódzkie

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Dla mnie słodkie to są winogrona, a dynia to co najwyżej słodkawa;) Chociaż, jak miałam taką prawie przejrzałą Mirandę, to ten miąższ mimo, ze beznadziejny w konsystencji jak dla mnie i smaku, to jednak słodki był. W tym roku mam same takie które w opisie miały że sa suche i mączyste, bo mi hokkaido bardzo podeszło więc chciałam wypróbować inne, do pieczenia. A ta Marmolada to z zeszłego roku z testów.. jedyne co mi się nie wytestowało. Myślałam, że będzie miała owoce rozmiaru tak 2-3 kg, a tutaj porosły giganty po 20 chyba..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”