Obrywanie lisci pomidora - ogławianie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory - obrywanie liści

Post »

To może być, bo jak na razie nie mam ani jednego pomidora, nie zawiązują wszystkie "dworowe" ale za to dobrze rosną. Może być że to z powodu zimna? Tu pełnia lata a mamy cięgiem po 15-16 stopni w ciągu dnia ;:223 Już nie wiem co robić. Pierwszy raz mam coś takiego.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
x_M-l
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

tomate pisze:To może być, bo jak na razie nie mam ani jednego pomidora, nie zawiązują wszystkie "dworowe" ale za to dobrze rosną. Może być że to z powodu zimna? Tu pełnia lata a mamy cięgiem po 15-16 stopni w ciągu dnia ;:223 Już nie wiem co robić. Pierwszy raz mam coś takiego.
Może tak być, z moich obserwacji wynika że pomidor szybko wchodzi w okres owocowania gdy temperatura jest wysoka.
Przy niższych temperaturach możesz mieć problem z niektórymi odmianami szczególnie w uprawie w gruncie.

Do gruntu szczególnie w zimniejszych rejonach trzeba dobre odmiany sadzić, najlepiej gruntowe karłowe samokończące.
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

Dzięki Mikel :wit
Przerzucę się na przyszły rok chyba na jakieś syberyjskie odmiany, może to pomoże. I żebym to gdzieś mieszkała w zimych krajach to bym to zrozumiała ;:219
Samokończących nie trzeba obrywać i pilnować to też mniej roboty.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
x_M-l
Od: 5 lip 2010, o 15:35

Post »

Mam taki sam problem u mnie w rejonach Gdańska, ja pomidorów w gruncie nie mogę uprawiać bo mi wygniją zawsze w okresie owocowania.
U mnie jedyna metoda to w foliaku.
x-xm-a
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Obrywanie lisci pomidora - ogławianie

Post »

Czy w tym temacie mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak i kiedy to się robi..tak kawa na ławę - dla pomidorów rosnących w gruncie?

W zeszłym roku to u mnie była wolnoamerykanka. Wcale nie ogławiałam, bo nie wiedziałam, że tak trzeba, a liście chlasnęłam tak w zasadzie jednorazowo i duuużo od razu, bo słońce nie docierało do owoców - tak sobie wtedy wymyśliłam. O ilości pędów nawet nie wspominam, ale się starałam :oops:

Teraz będą na jeden pęd i dwa krzaki przy jednym paliku, przynajmniej taki mam plan.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Wychodzi na to, że nikt w tym towarzystwie nie uprawia pomidorów w gruncie.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na trzech stronach tego wątku jest już kilka odpowiedzi i już po tym widać różnice w podejściu do tematu.

Powiem więc jak ja robię. Liście obrywam jeśli leżą na ziemi, później tylko jeśli krzew jest nadmiernie gęsty. Duże pomidory prowadzę na dwa pędy, drobnoowocowe na 3-4 pędy. Ogławiam różnie, jeśli krzew jest bardzo wysoki robię to wcześniej. Czasem jeśli jest mało zawiązanych gron, ogławiam dość późno.
Chyba nie było w tym wątku napisane że liście obrywa się podrywając je do góry, a nie ciągnąc w dół bo wtedy często uszkadza się łodygę.
A z kolei moja sąsiadka działkowa obrywa takie ilości liści że krzewy są prawie łyse.
x-xm-a

Post »

Ja ten wątek przeczytałam od deski do deski, dlatego zapytałam, bo hmm....
Comciu ja laik jestem :lol: Wiem co to ogłowić, ale są jakieś zasady? Na ziemi liści nigdy nie zostawiam, bo to dla mnie logiczne, co do reszty kiedy jak i co, zlitujcie się albo jakiś link proszę ;:180
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, ale ja nie rozumiem o co jeszcze pytasz ?
Typowy termin ogławiania to koniec lipca, początek sierpnia.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Moniko, mówisz i masz. :D Ogławianie pomidorów i papryki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziwny ten artykuł, mieszkam w jednym z najcieplejszych rejonów kraju i tylko raz miałam jeszcze w październiku pomidory w gruncie.
x-xm-a

Post »

Dzięki. Mi o te pozostawione liście nad gronem chodziło, bo rozumiem, że ilość gron nie jest ważna, tak? tylko jakiś termin?
Comciu to moje ubiegłoroczne z 6.09. Na pewno do października zrywałam, a może i później..
Obrazek
To rozumiem, że mam ogławiać w drugiej połowie sierpnia, tak? i z tego artykułu rozumiem, że mam zostawić nad ostatnim gronem lub kwiatostanem 2-3 liście
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Generalnie chodzi o to żeby odpowiednio przyciąć czub na miesiąc/półtora przed nadejściem przymrozków, które położą uprawę. I to nadejście przymrozków trzeba sobie antycypować, czyli spróbować przewidzieć. Często przymrozki przychodzą w Polsce we wrześniu, stąd to ogławianie pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Bo do tego czasu z tych wysokich gron i tak nic by nie było, a po przycięciu energia rośliny zostanie skierowana na grona niższe. Ale ostatnio jesienie regularnie są ciepłe, więc może nie warto się z tym ogławianiem śpieszyć.

Są też odmiany, które słabo wiążą na wyższych gronach i jeśli wiadomo, że roślina nie zawiąże owoców na 6 gronie, to nie warto go utrzymywać.
Pozdrawiam
Adam
x-xm-a

Post »

Dziękuję, już mniej więcej kapuję.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

A ja się zastanawiam co zrobić z moim ,,drzewem pomidorowym".
Poniżej - pierwsze zdjęcie pochodzi z internetu.
Drugie to mój egzemplarz - posadzony w wiadrze 30l pojemności. W chwili obecnej stoi w szklarni, ale powędruje na dwór. Zdecydowanie wyróżnia się spośród innych. Zapowiada się
na niezłego ,,potwora". Zdecydowanie najgrubsza łodyga, duże liście. Każdego dnia jest wyższy o 2-3 cm.
Może powinienem usunąć kilka pierwszych gron?
Może ktoś ma jakieś ciekawe pomysły?

ftp://loginal.home.pl/pomidory%20lampy/ ... 974f_o.jpg

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”