Sumak octowiec - roślina inwazyjna, jak się go pozbyć?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: SUMAK OCTOWIEC - jak skutecznie walczyć

Post »

Teraz powiem ci coś strasznego - kasztany (Hippocastanum) są trujace!!! I to nie jest przesąd ani plotka.
To nie kasztany a owoce kasztanowca. Kasztany są bardzo smaczne i dostępne w sklepach.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
ogrodnick
50p
50p
Od: 9 mar 2010, o 07:22

Post »

Kaskaz7 pisze:witam,
wiem na pewno, że sumaki (nawet octowce) są bardzo szkodliwe dla zdrowia...chcę wszystkich ostrzec
tu poniżej link
http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/f ... ia2002.htm
jedynie to znalazłam (na innym forum zresztą) - 9 - ta pozycja od końca

proszę, bądźcie ostrożni z sumakami - to nie jest przesąd ani plotka

Katarzyna
Witam
W internecie można znaleźć każdą bzdurę, niektóre zamieszczają tam ludzie z "dr" przed nazwiskiem. Toxicodendron nie jest sumakiem to jest inny rodzaj, spokrewniony z nim tak jak perukowiec czy pistacja. Sok z toxicodendrona zawiera urushiol wywołujący bardzo silną reakcję alergiczną u większości ludzi (wysypka, bardzo bolesne trudno gojące się bąble).
Sumak jest zupełnie niegroźny, nie ma nic trującego w nim, jego włoski nie uczulają. Z owoców sumaka można robić smaczną "lemoniadę" - wystarczy wrzucić do szklanki z wodą i zamieszać. W "dobrych sklepach" można kupić mielone owoce rosnącego w rejonie Morza Śródziemnego i w Azji sumaka garbarskiego (Rhus coriaria), przyprawę powszechnie tam stosowaną do mięs i sosów. Nasiona z pospolitego u nas, tak zniesławianego w tym wątku sumaka Rhus typhina smakują tak samo.

Dziwna jest ta nagonka, każda roślina posadzona w nieodpowiednim miejscu przeszkadza.

Pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tymi prawie wszystkimi roślinami ozdobnymi które są trujące jest tak że wystarczy ich tylko nie jeść i będzie dobrze :D
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Re: Sumak octowiec - na ile niebezpieczny?

Post »

Bzdury, bzdury, bzdury............. Żadnych konkretów, jedynie legendy miejskie.

Doradzam szczerze zamknięcie się w domu, na zewnątrz jest niebezpiecznie - zewsząd otaczają nas trujące rośliny.
Ile prawdy w tych wypocinach mozna się przekonać, weryfikując chociażby jedyny w podany tu "fakt": "sumaki mają na liściach igiełki". Otoż - nie mają. Coś podobnego można natomiast znaleźć na ich owocach. Reszta podanych tu treści to bełkot: tajemniczy człowiek głoszący prawdę objawioną, tajemniczy zakaz sadzenia sumaka (nieistniejący), przykłady które mogłabyś podać, ale po co...
Kaskaz7 pisze:Dodam, że i ja i ten Pan jesteś ZA zielenią...im więcej zieleni tym lepiej....
Dobrze byłoby w takim razie, skoro lubisz zieleń, zdobyć najpierw o czymkolwiek zielone pojęcie, a pisać dopiero później...
Zielonym do góry!!!
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

Pozwolę sobie zacytować fragment z Wiki:

"Roślina trująca
Liście tego gatunku według niektórych źródeł mają zawierać podobne substancje trujące i być podobnie toksyczne jak w przypadku gatunku Toxicodendron pubescens zwanego sumakiem jadowitym. Jednak inne źródła nie potwierdzają toksyczności tego gatunku.
"

Jaka jest prawda, ciężko powiedzieć...
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam sumaka w ogrodzie (obecnie małe, bo stary się złamał) wyrywałam gołymi rękoma dziesiątki odrostów i na żadnym ani pół igiełki nie znalazłam... Oddycham prawidłowo, wzrok mam doskonały, nie licząc krótkowzroczności nabytej przed nabyciem sumaka, więc sądzę, obawiam się, że pan architekt krajobrazu jednak się myli....nie zawsze posiadane wykształcenie jest równe posiadanej z danej dziedziny wiedzy ;:224
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Tak sobie czytam i czytam... i wykombinowałem, że po prostu trzeba trafić na "niebezpiecznego" sumaka. Wtedy winne są po prostu określone geny obecne u danego osobnika lub linii. albo raczej "pewne allele danych genów lub ich kombinacje". po szkolnemu, a co. :lol:
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Ten niebezpieczny sumak (występujący w Polsce) to taka sama bajka jak trujące owoce kolcowoju pospolitego czy kaliny koralowej.
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O "jadalności" kolcowoju pospolitego była już mowa w wątku o kolcowoju/goji, o przetworach z kaliny też już słyszałem. Teraz czekamy na dżem z sumaka. :lol:
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Dzemu raczej nie zrobisz,ale tu http://majawogrodzie.tvn.pl/14,Sumak-w- ... zepis.html jest przepis na syrop z sumaka. :wink:
A słyszałam też o napoju nazywanym indiańską lemoniadą z owoców sumaka namoczonych w wodzie.
Kwiaty to resztki Raju.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Drako pisze:Tak sobie czytam i czytam... i wykombinowałem, że po prostu trzeba trafić na "niebezpiecznego" sumaka. Wtedy winne są po prostu określone geny obecne u danego osobnika lub linii. albo raczej "pewne allele danych genów lub ich kombinacje". po szkolnemu, a co. :lol:
Innymi słowy, zamiast założyć, że pewne osoby mogą być uczulone np. na truskawki, powinniśmy zakładać, że istnieją "niebezpieczne" truskawki, samorzutne mutanty, po spożyciu których można dostać pokrzywki lub ataku duszności?...
Zaiste, lepszy numer niż ten ze śmiercionośnymi "igiełkami na liściach sumaka"...
Zielonym do góry!!!
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczerze, to zapomniałem o czym takim jak "alergia"... :oops: I to by wyjaśniało całą sprawę...
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

E tam pierdoły ot i co.
Wszytko niebezpieczne, strach z domu wychodzić :lol: ale i w nim siedzieć też w sumie strach :;230
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
koalak
50p
50p
Od: 11 wrz 2013, o 18:19

Post »

Jedyne co ja słyszałem o sumaku to to, że silnie zakwasza glebę w miejscu, w którym rośnie. Stąd jego drugi człon nazwy: "octowiec".
Awatar użytkownika
bartosz les
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sie 2013, o 09:02

Re: Sumak octowiec - jak skutecznie walczyć

Post »

Ja mam jednego sumaka przez 25 lat i nigdy mnie się nie rozrósł ;:138
Pozdrawiam Bartek
Nowy sezon 2020
ODPOWIEDZ