Ogródek młodego ogrodnika
Re: Ogródek młodego ogrodnika
Magda - pilna uczennica Matki Natury
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Całkiem wyleciało mi z głowy, że zrobiłem jeszcze zdjęcia tym dyniom:
Turecki/Sułtański turban, jest naprawdę mały, wielkości tej podkładki 13x13cm

Tak, to ta sama dynia z różnych stron
Acorn Carnival F1 (ta dynia na pewno już nie jest carnivalem). Myślałem, że jest żółta, gdy ją podniosłem, żeby ściąć to zobaczyłem pod spodem zielone umaszczenie

Szkoda, że nie wygląda jak Carnival, ale cieszę się z tego co mam
Ściąłem je dlatego, że krzaki obumarły. Nie było sensu ryzykować i je przetrzymać (myszom na pożarcie).
Turecki/Sułtański turban, jest naprawdę mały, wielkości tej podkładki 13x13cm

Tak, to ta sama dynia z różnych stron
Acorn Carnival F1 (ta dynia na pewno już nie jest carnivalem). Myślałem, że jest żółta, gdy ją podniosłem, żeby ściąć to zobaczyłem pod spodem zielone umaszczenie

Szkoda, że nie wygląda jak Carnival, ale cieszę się z tego co mam
Ściąłem je dlatego, że krzaki obumarły. Nie było sensu ryzykować i je przetrzymać (myszom na pożarcie).
- patasko

Mam nadzieję, że ktoś przeczyta ten monolog...
Dziś wszedłem do środka fasolowego buszu i zerwałem suche już strąki. W zeszłym roku miałem 6 odmian różnej fasoli, w tym roku wysiałem swoje nasiona z ozdobnych i blauhilde, kupiłem zaś Wenecką i Jimenez, a Amerykańska przepadła, nie wiem co z nią, a ładnie rosła do póki nie straciłem ją z oczu
Na tych zdjęciach ukazane są strąki Ozdobnej i Blauhilde, czyli tylko tych, które zerwałem dziś.

W zeszłym roku w paczce znalazłem 8 takich samych nasion, wykiełkowało 6 i połowa miała czerwone kwiaty, druga połowa biało czerwone. Nasiona były takie same co te na dole na zdjęciu. Na fotce u góry ciemny fiolet, na dole fiolet. W tym roku są czerwone kwiaty i RÓŻOWO czerwone

Tutaj blady/jasny fiolet:

Brązowe z bielą:

Blauhilde, nie wiem, dlaczego połowa wydaje się biała na tych fotkach, w rzeczywistości są różowe...

Pierwsza ciekawostka:

Nie mam pojęcia co to, czyżby genetyczna krzyżówka Ozdobnej z blauhilde?! Ponoć z naukowego punktu widzenia nie da się skrzyżować tak odległych od siebie rodzajów fasoli. Była w tak samo wielkich strąkach co ozdobna. W zeszłym roku miałem nasiona z tesco takiej za 5 złotych, była podobna, albo nawet taka sama (muszę fotki poszukać), może to taka krzyżówka...
Druga ciekawostka: urwał mi się strąk weneckiej, która miała być czarna, a wyszła niebieska
Może dlatego, że jeszcze nie zaschnięta?

Podsumowując:
Rok temu Ozdobne wydały mi 3 rodzaje, fioletowe z czarnymi kropkami, czarne z fioletem i brązowe z bielą i te też wysiałem. W tym roku Jak dotąd jest czarna z bladym fioletem, czarna z fioletem, czarna z ciemnym fioletem i brązowa z bielą
Mam nadzieję, że widać, jak kolory na fasolkach się od siebie różnią...
Z jednego rodzaju fasoli ozdobnej wysianej w zeszłym roku do jak dotąd 4 rodzajów w tym roku
Dziś wszedłem do środka fasolowego buszu i zerwałem suche już strąki. W zeszłym roku miałem 6 odmian różnej fasoli, w tym roku wysiałem swoje nasiona z ozdobnych i blauhilde, kupiłem zaś Wenecką i Jimenez, a Amerykańska przepadła, nie wiem co z nią, a ładnie rosła do póki nie straciłem ją z oczu
Na tych zdjęciach ukazane są strąki Ozdobnej i Blauhilde, czyli tylko tych, które zerwałem dziś.

W zeszłym roku w paczce znalazłem 8 takich samych nasion, wykiełkowało 6 i połowa miała czerwone kwiaty, druga połowa biało czerwone. Nasiona były takie same co te na dole na zdjęciu. Na fotce u góry ciemny fiolet, na dole fiolet. W tym roku są czerwone kwiaty i RÓŻOWO czerwone

Tutaj blady/jasny fiolet:

Brązowe z bielą:

Blauhilde, nie wiem, dlaczego połowa wydaje się biała na tych fotkach, w rzeczywistości są różowe...

Pierwsza ciekawostka:

Nie mam pojęcia co to, czyżby genetyczna krzyżówka Ozdobnej z blauhilde?! Ponoć z naukowego punktu widzenia nie da się skrzyżować tak odległych od siebie rodzajów fasoli. Była w tak samo wielkich strąkach co ozdobna. W zeszłym roku miałem nasiona z tesco takiej za 5 złotych, była podobna, albo nawet taka sama (muszę fotki poszukać), może to taka krzyżówka...
Druga ciekawostka: urwał mi się strąk weneckiej, która miała być czarna, a wyszła niebieska

Podsumowując:
Rok temu Ozdobne wydały mi 3 rodzaje, fioletowe z czarnymi kropkami, czarne z fioletem i brązowe z bielą i te też wysiałem. W tym roku Jak dotąd jest czarna z bladym fioletem, czarna z fioletem, czarna z ciemnym fioletem i brązowa z bielą
Z jednego rodzaju fasoli ozdobnej wysianej w zeszłym roku do jak dotąd 4 rodzajów w tym roku
-
Luki10
- 200p

- Od: 25 cze 2011, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolekcja dyni robi wrażenie
sporo tego masz 
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza
Ogród Łukasza
- patasko

Mam nadwyżkę nasion Rącznika czerwonolistnego, pisać na PW 
- patasko

Przechadzając się po ogródku przypomniałem sobie, że w pewnym koncie rosną mi Dancing gourd

- Niesia
- 200p

- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Patasko masz cudowny dyniowy ogródek
...ja też uwielbiam ozdobne dynki....piękne są te o nazwie Daisy gourd (9 strona) ....u którego allegrowicza je kupiłeś jeśli mogę wiedzieć? są naprawdę śliczne
....jeszcze takich nie miałam....
te pomarańczowe (krzak 2, strona 9) też mają swój urok- piękne są
pozdrawiam 
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
- patasko

Niesia, Wszystkie Daisy gourd mam od forumowej sprzedawczyni Frezja36 / Ankado2, w zeszłym roku sprzedawała od listopada, w tym może być podobnie. Jestem bardzo zadowolony z jej nasion, bardzo plenne krzaki
Powysiewałem tylko połowę, resztę nasion na drugi rok zostawiłem i czekam na niespodzianki 
- Niesia
- 200p

- Od: 23 lut 2012, o 23:36
A czy ta forumowiczka sprzedaje swoje nasiona? tzn czy z tych swoich dyniek wydrąża czy to są już gotowe takie co w sklepie można kupić? bo takich wydrążonych to bym nie chciała bo nie wiadomo co z tego wyrośnie....słyszałam że takich raczej nie należy siać
Ogrodniczka Niesia
- patasko

Niesia, owa forumowiczka kupuje nasiona w sklepie internetowym, ale nie chce zdradzić z jakiego, wiem tylko, że to są amerykańskie sklepy
Swoje nasiona - wydrążone jak najbardziej można siać, jeżeli pochodzą od dyni, która rosła samotnie, wtedy krzyżówka jest nikła, natomiast jak ktoś nie chce się bawić w niespodzianki to kupuje nowe nasiona, choć i tak czasami trafia się całkiem coś innego. Ja mam dwa krzaki ze swoich nasion, wyrosły dynie ozdobne jak każde inne, tylko że krzyżówki, w w zeszłym roku takich nie miałem 
- patasko

Zrobiłem dziś kilka zdjęć 
Dalia Dwarf Colarette Dandy, tym razem żółta zakwitła w sam raz przed przymrozkiem:

Pomarańczowa, taki ładny krzaczek:

Kapusta ozdobna, nie wiem czy coś z niej będzie, zawiodłem się troszkę:

Tak się ładnie zasuszył ogonek tykwy Marenka:

Zapraszam do mojego nowego wątku, nowe zdjęcia świeżo zerwanych dyń
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 00&start=0
Dalia Dwarf Colarette Dandy, tym razem żółta zakwitła w sam raz przed przymrozkiem:

Pomarańczowa, taki ładny krzaczek:

Kapusta ozdobna, nie wiem czy coś z niej będzie, zawiodłem się troszkę:

Tak się ładnie zasuszył ogonek tykwy Marenka:

Zapraszam do mojego nowego wątku, nowe zdjęcia świeżo zerwanych dyń
- patasko

Tykwobranie ze wczoraj 
Z pergoli:

Z warzywniaka:

O dziwo dzisiejszy przymrozek nie ściął żadnego liścia, tylko pokrył dachy. Jeszcze pomidory wiszą na krzakach
Nigdy bym nie przypuszczał, że będę mieć pomidory w październiku, to zasługa 3 oprysków. Co prawda 5 krzaków na 11 padło, ale wiem na czym stoję.
W przyszłym roku zdecydowanie mniej pomidorów, w tym przez dwa tygodnie zrywałem na bieżąco, ale później się nie dało z wiadomych przyczyn.
Z pergoli:

Z warzywniaka:

O dziwo dzisiejszy przymrozek nie ściął żadnego liścia, tylko pokrył dachy. Jeszcze pomidory wiszą na krzakach
W przyszłym roku zdecydowanie mniej pomidorów, w tym przez dwa tygodnie zrywałem na bieżąco, ale później się nie dało z wiadomych przyczyn.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już od jakiegoś czasu myślałam gdzie by posadzić tykwy, aż zobaczyłam tykwy posadzone przy jabłoni. Mam ochotę spróbować ale słoneczka za dużo nie będą miały....
- patasko

Comcia, o słoneczko się nie martw, u mnie miały półcień. Mogę podzielić się nasionkami 
- patasko

Dziś mając więcej czasu, wziąłem się za karczowanie ogródka 
Oto krzak Korony cierniowej, mnóstwo pędów bocznych po metr i dwa takie po 10 metrów. Cały krzak miał 13 metrów(!). Rozciąga się od aparatu do grilla z tyłu.

Zaś Dynia figolistna miała 15 metrów +- pół metra (prawdę mówiąc spodziewałem się tego). Rozciąga się od aparatu i sięga za ganek po prawej. Na żywo wygląda NIESAMOWICIE!
Jak zwykle równo w połowie października, gdy temperatura sięga powyżej 15 stopni, wychodzą cała masa Biedronek azjatyckich. Niestety do tego błędu naukowców musimy się już przyzwyczaić.

Tym się zajmowałem ostatnie kilka dni wraz z ojcem. Remoncik piwniczki. Teraz tam się da nawet spać i spokojnie czas spędzić. Na prawdę to tam nie ma ciemno, to lampa oślepiła obiektyw. Przed remontem to wyglądało na prawdę obskurnie, teraz sprawia wrażenie przytulnego mieszkanka. Do przeprowadzki niestety zostałem zmuszony, ale nie narzekam...

Ktoś ma pomysł, z czego mogę zrobić abażur do tej dotykowej lampki???

Ta komodka tam z tyłu jest świetna jako podest do robienia fotek
Niestety nie miałem nic fajnego w pobliżu do zrobienia szybkiej fotki (któraś z ładnych dyń ozdobnych), więc rekwizytem zostało Lamborghini gallardo superleggera LP570-4.

Oto krzak Korony cierniowej, mnóstwo pędów bocznych po metr i dwa takie po 10 metrów. Cały krzak miał 13 metrów(!). Rozciąga się od aparatu do grilla z tyłu.

Zaś Dynia figolistna miała 15 metrów +- pół metra (prawdę mówiąc spodziewałem się tego). Rozciąga się od aparatu i sięga za ganek po prawej. Na żywo wygląda NIESAMOWICIE!
Jak zwykle równo w połowie października, gdy temperatura sięga powyżej 15 stopni, wychodzą cała masa Biedronek azjatyckich. Niestety do tego błędu naukowców musimy się już przyzwyczaić.

Tym się zajmowałem ostatnie kilka dni wraz z ojcem. Remoncik piwniczki. Teraz tam się da nawet spać i spokojnie czas spędzić. Na prawdę to tam nie ma ciemno, to lampa oślepiła obiektyw. Przed remontem to wyglądało na prawdę obskurnie, teraz sprawia wrażenie przytulnego mieszkanka. Do przeprowadzki niestety zostałem zmuszony, ale nie narzekam...

Ktoś ma pomysł, z czego mogę zrobić abażur do tej dotykowej lampki???

Ta komodka tam z tyłu jest świetna jako podest do robienia fotek