Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"

Post »

a to ten z wyschnieta gałązka
Obrazek
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44

Post »

Witajcie mam pytanie -kupiłam kurzeniec granulowany i chciałam go użyć pod pomidory ale mam dylemat--wolałabym go rozpuścić w wodzie i podlać je ,bo pomidory posadziłam w pierścieniach i wydaje mi się że w ten sposób szybciej je nakarmię bo z powodu małej ilości w tym roku kompostu sprawiają wrażenie głodnych.Tylko ile i w jakiej ilości wody mam to rozpuścić,jak długo to ma się macerowąć i w jakim stosunku do wody mam to używać.Może ktoś to stosował i udzieli mi porady ,w gruncie mam w planie rozsypać wokół pomidorów (tam nie ma pierścieni)tylko wypada to wymieszać z ziemią i dobrze podlać-ale boje się że uszkodzę system korzeniowy jak zaczne wokół nich grzebać w ziemi.Co mam zrobić???
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosika na moje oko to pewnie zostały mocno przegrzane.
bara8 ja bym obornik rozsypał wokół pomidorów i delikatnie przykrył ziemią , a przy podlewaniu powoli obornik by się wtapiał .
Gosika_M
100p
100p

Post »

tez o tym pomyslalam bo pod folia jest jak w piekle zwłaszcza w połodnie, ale co teraz z tym zrobic?
Dziekuje za diagnoze :)
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Nic :lol: Ochłodzi się i roślinka sobie poradzi. Miałam to samo,/ dziwne, bo złapało tylko 2 krzaczki,/ i teraz rośnie dalej i nawet kwitnie. No chyba, że czubek wzrostu też przypaliło to puści sobie bokiem nowy ;:7 Myślę, że trzeba by było coś zrobić, żeby obniżać w upały temp. Może jakieś cieniowanie? W szklarniach to robią, co się robi w folii? Może ktoś wie??

Gosika_M, przed chwilą znalazłam w temacie Tytuł: Re: Pomidory w tunelu - amotorsko rozmowę na temat zacieniania. Tam spróbuj popytać :wit
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Gosika, to nie tylko temperatura. Dawałaś może kurzeniec ?
Bara8, przefermentowany kurzeniec jest bezpieczniejszy. Nie wiem jak długo powinien się moczyć. Granulowany niby powinien mieć dodany środek zapobiegający uwalnianiu amoniaku, ale czy tak jest, to już zależy od producenta.

Pozdrawiam, kozula.
Gosika_M
100p
100p

Post »

Dziekuje za informacje glohal, zaraz sprawedze temat jaki mi podałas. :wit Może faktycznie przydało by sie jaies cieniowanie bo temperatura naprawde wysoko dochodzi.
Natomiast z tą kurzenicą no to będzie kłopot bo nie posiadam jej osobiście. Jeszcze sprawdze moze w rozwalonym starym kurniku jeszcze po dziadku cos sie ostało ale watpie. Jak nie zanjde kurzenicy to czym ja zastapic?
Pozdrawiam
Gosia
bara8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lut 2010, o 21:44

Post »

Dzięki Wam Kozulo i Ekopomie- za odpowiedz -zrobiłam to tak że część wsypałam do wiaderka i zalałam wodą i stoi a część podsypałam pod pomidory i przysypałam ziemią(ziemia wzięta z boku)by nie grzebać wokół korzeni i mocno podlałam wodą,kurzeniec jak pózniej sprawdziłam w tej ziemi tak trochę napęczniał ale nie rozpuścił się -zobacze co dziś z nim się dzieje jak wróce z pracy --mam nadzieje że ten upał i słońce nie zaszkodzi .Nie jestem pewna czy odpowiednią ilośc tego nawozu im podałam ale zważywszy że on od razu sie nie wchłania powinny sobie roślinki poradzić.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tydzień temu wysadziłem pomidory do foliaka. W tym roku są wyściółkowane matą anty chwastową. Nie jestem pewien podlewania, a w zasadzie wilgotności ziemi pod nią. Jak często podlewać przy takiej metodzie uprawy? Pomidorki to malinówki i bawole serca.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Na taką małą sadzonkę jakieś 10 do 15 minut na dzień powinno wystarczyć ,a przeliczeniu na litry to jakiś 1 litr na 1 sadzonkę na dobę , dużo zależy od nasłonecznienia .A gdy będą większe pomidory, to powinno się zwiększyć do 2 litrów na dobę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

ekopom to jest przykryte ta sztuczna (moja nazwa :) ) agrowłóknina , w ogóle pod agrowłókninę dłużej i większa wilgoć się utrzymuje , litr- półtora u mnie starcza dla dorosłych roślin
musisz empirycznie sprawdzić , daj litr i za dwa dni znowu litr , powinno starczyć , a nie musisz co dziennie podlewać :)
no chyba , że bardzo chcesz to zacznij od 0..5 l
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ale za to ładnie czysto i co najważniejsze chwasty nie rosną .
rys68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2010, o 18:29

Post »

seedkris ;:138 Ładnie wyglądają Twoje pomidorki,sam planuję tak samo zrobić za rok.Myślę że tak powinno się uprawiać,zero chwastów.Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie, wygoda i oszczędność czasu i wody to moja dewiza. Na wszystkie uprawy czasu braknie, podlewanie, nawożenie, cięcie ...
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Kasencja

Post »

A to moje ogórki na dzień dzisiejszy :D . Krzaki są tak duże, że musialam dodatkowo pręt wbić w ziemię, by podtrzymywał.

Ale tu mam pytanie, bo jak na razie rosną jak chcą, a nie wiem, co z nimi mam dalej robić. Co chwilę nowy sznurek przywiązuję, bo tak się rozgałęziają.... Mam coś obrywać? Jakieś pędy boczne czy co?

Niedługo dżungla mi się zrobi w namiocie :wink:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”