Pozdrawiam
Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1
-
Materka
- 50p

- Od: 18 sty 2011, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Amatorzy pomidorów gruntowych
Witaj Celinko, to ogrodzenie wokół warzywek to pewnie przed kurkami
. Pomidorki b. ładne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
-CELINA-
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 8 kwie 2011, o 09:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzięki, że ładne pomidorki - pełen szał parapetowy miałam w tym roku, są jeszcze koraliki, ale je chyba w donicach posadzę z braku miejsca. A ogrodzenie przed kurkami, rowerkami, piłkami, małymi wszędobylskimi stopami
Miłego dnia!
Konstrukcja super i najważniejsze że spełniła swoje zadanie,a pomidorki..........mniam.
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu to dlatego one takie ładniutkie, zobaczę jakie będą u mnie San Marzano prowadzone na jeden pęd bo takich dużych owoców jak u Ciebie na fotkach to ja w ubiegłym roku nie miałam.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- elik_49
- 1000p

Sandra konsul jest pomidorem karłowym, nie ma potrzeby usuwać bocznych pędów "wilków"w koraliku podobnie, chociaż są jego odmiany silnie rosnące to można wtedy je troszkę przerzedzić , ja osobiście pozwalam im swobodnie rosnąć, nic nie ingerując.
- SandraABC
- 1000p

- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Jutro będę kupować zebrę, san marzano i Jantar. Z nimi się coś robi ?
- elik_49
- 1000p

Boczne pędy obrywa się we wszystkich gatunkach pomidorów oprócz karłowych, więc zebra , san marzano wymaga usuwania tych pędów , jantar nie wiem jaki to pomidor, jeśli samokończący lub wysoki który dodatkowo potrzebuje ogławiania też wymaga ich usuwania.
Sandra skorzystaj z wyszukiwarki w sekcji Uprawy warzywne wpisz "usuwanie pędów" lub "usuwanie wilków", jest tam obrazowo przedstawione jak praktycznie takie usuwanie wygląda, jest to bardzo proste do wykonania. W miejscu tuż nad liściem,z którego wyrasta liść z łodygi pojawia się takie coś, to własnie wyrasta pęd-wilk który należy usunąć.
Sandra skorzystaj z wyszukiwarki w sekcji Uprawy warzywne wpisz "usuwanie pędów" lub "usuwanie wilków", jest tam obrazowo przedstawione jak praktycznie takie usuwanie wygląda, jest to bardzo proste do wykonania. W miejscu tuż nad liściem,z którego wyrasta liść z łodygi pojawia się takie coś, to własnie wyrasta pęd-wilk który należy usunąć.
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie już 99% sadzonek w gruncie, tylko spóźniony koralik musi się jeszcze zahartować.
A tak to wszystko wygląda:

Tutaj od podstaw, do tych dołków wrzucałem obornik. A te na pierwszych zdjęciach papu dostały jesienią, będzie porównanie
:

A tak to wszystko wygląda:

Tutaj od podstaw, do tych dołków wrzucałem obornik. A te na pierwszych zdjęciach papu dostały jesienią, będzie porównanie

Pozdrawiam, Maciek.
- SandraABC
- 1000p

Już znalazłam i mniej więcej wiem o co chodzi
Jeszcze jedno pytanie mi się przy okazji nasunęło... czy mogę pomidory zasadzić razem na grządce z czymś innym czy lepiej mieć je wszystkie razem na jednej ?
Jeszcze jedno pytanie mi się przy okazji nasunęło... czy mogę pomidory zasadzić razem na grządce z czymś innym czy lepiej mieć je wszystkie razem na jednej ?
- elik_49
- 1000p

Jak coś jest jeszcze nie zrozumiałe to pytaj.
Pomidory możesz mieć posadzone w różnych miejscach, w niczym to nie przeszkadza, nie bardzo rozumiem pytanie, czy miedzy tymi pomidorami ma coś rosnąć?
Pomidory możesz mieć posadzone w różnych miejscach, w niczym to nie przeszkadza, nie bardzo rozumiem pytanie, czy miedzy tymi pomidorami ma coś rosnąć?
A ja ponieważ mam na podwórku piasek postanowiłem posadzić pomidorki w doniczkach które robie z foli....
Wycinam prostokąt, sczepiam go zszywaczem następnie lekko dołuje i wsadzam ziemie z kompostownika...
Dziś przygotowałem na podwórku 10 takich ''donic'' na jutrzejsze sadzenie
Wycinam prostokąt, sczepiam go zszywaczem następnie lekko dołuje i wsadzam ziemie z kompostownika...
Dziś przygotowałem na podwórku 10 takich ''donic'' na jutrzejsze sadzenie
- SandraABC
- 1000p

Tak właśnie o to mi chodzielik_49 pisze:Jak coś jest jeszcze nie zrozumiałe to pytaj.
- elik_49
- 1000p

Razem na grządce czyli pomiędzy truskawkami raczej nie, ale tuż obok tak. Pomidor potrzebuje odpowiednią ilość miejsca na rozwój korzeni, po co ma mieć konkurenta w postaci truskawki. Nie stosuje uprawy współrzędnej, zajrzyj do poniższego linku , może znajdziesz coś, co cie interesuje.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=18&t=431
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... f=18&t=431