Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

sajmon0609 zrobiłeś im ucztę , a zapitkę dałeś ?? :D
Mój znajomy miał jedna kaczkę , ta czarna , kupił na ślimaki , kurde udomowiła się jak pies :;230 ,
Ale ona dawała rady ślimakom , twarda sztuka z niej była , aż do śmierci :;230 :;230
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

weteran pisze:sajmon0609 zrobiłeś im ucztę , a zapitkę dałeś ?? :D
Mój znajomy miał jedna kaczkę , ta czarna , kupił na ślimaki , kurde udomowiła się jak pies :;230 ,
Ale ona dawała rady ślimakom , twarda sztuka z niej była , aż do śmierci :;230 :;230
Wchłaniały to jak ostrygi ale szampana im nie dawałem do tego ,bo były za małe i nie były pełnoletnie :D
lidek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2010, o 13:37

Post »

Posiałam ogórki wprost do gruntu. Siałam po 3-4 nasionka. I wiele wiele wzeszło. Czy zostawić w rzędzie po 1 sztuce tak co 15-20 cm czy mogą rosnąć w większej grupie? Trochę mi żal tak je powyrywać :wink:
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

zostaw jak wyrosły , ja sieje po 3-5 nasion (jako rozsada) i tak samo wysadzam na miejsce stałe .
Wychodzi 3 nasiona co 30 cm
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
przybysz508
100p
100p
Od: 24 kwie 2011, o 10:32

Post »

z tego co piszecie to te ślimaki to niezłe szkodniki przy ogórkach, kiedy moje wzejdą muszę na nie uważać. A czy można im jakoś zapobiec?
Pozdrawiam Daniel.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

ślimakol , czy jakoś tak :)

aaaa wyczytałem tu na forum , że jak nie kaczka to jeż którego są przysmakiem , tylko nie napisali gdzie go kupić :;230
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

Witam wszystkich.Jestem nowa na forum.Często dotychczas korzystałam jako gość,ale mam problem z ogórkami w gruncie:wysadziłam ładną sadzonkę ok.2 tyg.temu.Stoi jak zaczarowany,troszkę tylko podrósł taki jakiś blady-czym zasilić?
Awatar użytkownika
Technik21
50p
50p
Od: 24 sty 2011, o 12:56

Post »

może podlej najpierw? spulchnij ziemię. podlej z umiarem dolistnie lub doglebowo jakimś florovitem itp. powinno pomóc :D
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55

Post »

A gnojówkę z pokrzyw lubią ogórki i mam jeszcze pytanie czy taka gnojówka już po tygodniu może być użyta,jężeli już się nie pieni.
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Noooooooooo w końcu posiane. 6 dość krótkich rządków, poszła jedna cała paczuszka nasion.
Połowa była od paru dni w wodzie i już zaczęła kiełkować a połowa nie namoczona, zobaczymy i porównamy później.
Trzymajcie kciuki, to mój pierwszy ogórek w życiu ;:65
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

baron pisze:wysadziłam ładną sadzonkę ok.2 tyg.temu.Stoi jak zaczarowany
może chłodno jest u Ciebie , albo noce zimne ??, niekoniecznie to wina tego , że mało nawożone
diament79 moim subiektywnym zdaniem niepotrzebnie to moczyłeś , ogórek kiełkuje jak chwast , no chyba że stare nasiona są, jak już zaczęły kiełkować , to prawie uszkodzić mogłeś kiełki , ale mam nadzieje , że się mylę :D
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Zobaczymy...... Starałam się bardzo delikatnie brać z podstawki i wrzucać do ziemi. Poradę co do moczenia i czekania na wykiełkowania chyba tu wyczytałam, ale może coś wymyślam..........
Zawsze to połowa posiana ze świeżych.

ps. ja kobitka jestem :P ;:224
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p

Post »

to Diamentowa powinno być :D :D
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Jak podlewacie ogórki?po liściach?,czy do gruntu, uważając ,żeby nie polać liście?
Bo na pomidory trzeba uważać.A na ogórki?
Asia
11krzych

Post »

Pelasia pisze::wit Jak podlewacie ogórki?po liściach?,czy do gruntu, uważając ,żeby nie polać liście?
Bo na pomidory trzeba uważać.A na ogórki?
Asia
Podlałem ogórki po liściach zimną wodą (bo mi się spieszyło) i wyglądały jak pomidory po ataku zarazy ziemniaczanej. Już miałem kupić nowe sadzonki, ale po trzech dniach odbiły. Tylko nie wiem czy to od lania po liściach czy ten sam efekt spowodowałoby podlanie zimną wodą w grunt.
Ale tak czy inaczej nie powinno się podlewać ogóreczków po liściach , ponieważ głównym zagrożeniem dla ogórków są choroby grzybowe. Więc jest analogia do pomidorów. Przecież to nie o to chodzi(chyba), że pomidory nie lubią być podlewane po liściach, tylko o to, że choroby odgrzybowe lubią wilgotne liście.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”