Ogród Elizabetki po góralsku

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuję ,dziękuję :lol: :lol: :lol: nie mam urlopu w tym czasie :oops:
ale spotkamy się kiedyś z pewnością Elizabetko.
A Ty czemu tak wczesnym latem urlop zaplanowałaś ? Toż to jeszcze będzie zimno w Twoich górach?
Jak sie rozbierzesz do bikini ? :D :D
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kryśko to jest najpiękniejszy okres. Najpierw z owocami porobię a potem moje kochane góreczki....no i bikini, myślę, że sarenki i inne stworzonka nie pouciekają. :;230
Trzymam za słowo, że się spotkamy. :D

Teraz idę na ogródki. ;:211
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Elizabetko, co ja będę powtarzać te wzdychania, zachwyty, ty i tak wiesz, że masz cudnie, prawda?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Witaj Elżuniu!

Chwilowo mam troszkę więcej czasu, to spaceruję sobie po Waszych ogrodach i włościach.
W końcu trafiłam i do Ciebie. :D
Góry to moje ukochane miejsce, ale ... w Istebnej chyba nigdy nie byłam! :? :oops:
Dzięki Tobie troszkę już tam jestem :wink: .
Fajna działeczka, świetna okolica!
Przepiękne jest to zdjęcie z kaczeńcami ...
O rany! Podziwiam Cię, że jesteś Panią na Dwóch Włościach, bo masz co robić i o czym myśleć!
A na działce w górach spędzasz również urlop czy tylko weekendy?
Serdecznie Cię pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam Cię Nalewko w moich skromnych progach. Cieszę się, że Ci się podoba. :D Miło mi, że podzielasz moją radość z tych "naszych miejsc". Pa. :D
Pozdrawiam cieplutko. :D

Miło mi gościć Ciebie Jagódko (Wisienko) na moich włościach. Ja właśnie ostatnio u Ciebie pilnowałam działeczki i przy okazji dotarłam do 15 stronki.....wkrótce znowu Cię odwiedzę ale tym razem zostawię ślad.
Cieszę się, że widoczki Cię do mnie przybliżyły. :D
Jeżeli chodzi o robotę to .....byle by tylko zdrówko dopisało czego sobie życzmy nawzajem a będzie OK.
Na razie przyjeżdżam na jeden dzień albo sobota albo niedziela a to bardzo mało czasu żeby coś rzeczywiście porobić. Korzystam jednak z każdej chwili i podśpiewuję sobie majowe piosenki.
Również bardzo serdecznie Cię pozdrawiam i do zobaczenia u Ciebie. :uszy
Obrazek
Te roślinki posadziła sama natura. :roll:

Dziękuję wszystkim za odwiedzinki i pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ojej! Spacerowałaś po mojej działce Elizabetko? Ale fajnie! :D Przynajmniej ktoś tam się kręcił,
jak gospodyni siedzi w domu :wink: .
U mnie też mało się dzieje, bo odległość robi swoje.
No ale Ty dopiero niewiele możesz zrobić na swoim "ranczo", jeżeli przyjeżdżasz tylko na jeden
dzień. A może to i lepiej? Taka "dziewicza" działka ma swoje uroki, zwłaszcza w górach.
No i masz może więcej czasu na podziwianie widoków, a tak to byś siedziała z nosem w ziemi. :wink:
Trzymam jednak kciuki, żeby jak najszybciej była możliwość postawienia nawet malutkiego domku! ;:333
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Elżbietko daj przepis na ten kociołek z warzywami,bo tak apetycznie wygląda,że jeść mi się chce :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jagódko siedzę z nosem w ziemi przez cały czas bo to co mam w czasie nieobecności bardzo zarasta chwastami. Ostatnio robiłam porządek z różyczkami stulistnymi. Pojawiają się już pierwsze pączki i obawiam się, że jak pojadę następnym razem to już będzie po kwitnieniu ;:144 a one nie powtarzają kwitnienia.

Bogumiłko witam Cię i już podaję przepis. Wart jest wypróbowania tym bardziej, ze są młode warzywa. :tan
Potrzebne produkty:
młoda kapusta (liście poodrywać), ziemniaczki ( około 3 sztuki na osobę) pokrojone w plastry ( , marchewka w plastry, natka pietruszki, cebula biała w piórka i szczypior, kiełbasa lub mięso np. karczek w kostkę boczek wędzony ze skórą.

Układamy warstwami i tak od dołu:
Liście kapusty,
skórka z boczku,
ziemniaki,
kiełbaska,
cebulka,
marchewka,
liście kapusty,
boczek,
ziemniaki i tak aż do końca.

Ostatnia warstwa to liście kapusty. Oczywiście dajemy przyprawy jakie kto lubi. Ja daję pieprz i sól.
Kociołek przykryć pokrywką i dokręcić. Za pierwszym razem tylko położyłam nie dociskając i nie było takie dobre. Trochę dym wszedł do środka.
Trzmymać na raczej słabszym ogniu a najlepiej nad żarem tak co najmniej godzinkę ale to już po zapachu trzeba brać.
Kapusta smakuje jak ta z gołąbków a w kociołku tworzy się wspaniały sos.
Rewelacja tym bardziej, że wykorzystaliśmy takie pospolite nasze działkowe (ewentulanie kupione) produkty.

Życzę smacznego. :D
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Serdecznie ci dziękuję za przepis.Na pewno to wypróbuję,bo to takie proste i same prawie warzywa z ogródeczka i troszkę mięska. :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Elizabetko pozwolisz że i ja zanotuję przepis na prażonkę, mam tylko pytanie czy mogę ją zrobić np. w brytfanie w piekarniku, czy to nie to samo co w kociołku na ogniu?
Działka bardzo ładna , strumyczek cudowny. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bogumiłko bardzo proszę i nie ma za co. Ja też chętnie korzystam z przepisów forumowych a szczególnie Empuzy. Są świetne a szczególnie nutella śliwkowa.....hit nad hity. Polecam i Tobie.

Katarzynko bardzo dziękuję za odwiedzinki i za miłe słowa.
Jeżeli chodzi o prażonkę w piekarniku to nie wiem, nie próbowałam ale jeżeli nie masz na razie kociołka to możesz spróbować zrobić w garnku z przykrywką na maleńkim ognisku....tylko musi być szczelnie zamknięte no i żeby uszy garnka nie były plastikowe. Na początek możesz zrobić małą porcję dla wypróbowania. Jest to bardzo proste danie a pachnie z daleka i samkuje aż się moimuzy trzęsły. Samo oczekiwanie jest przepiękne. :wink:
Oczywiście można urozmaicić warstwy np. dać fasolkę szparagową ale ja jeszcze nie próbowałam bo nie urosła ale się z pewnością skuszę, czy też kukurydzę.

Korzystajmy z tego, że żyjemy i mamy miesiąc czerwiec najpiękniejszy miesiąc po maju. ;:114 ;:91 ;:84

Pozdrawiam cieplutko wszystkich odwiedzających moje skromne progi.

:D :D :D
Katarzynka
500p
500p
Od: 23 mar 2007, o 17:37

Post »

Elizabetko wiesz dałam bojowe zadanie mojemu M .... ma szukać kociołka i już.... liczę na Niego.
Twój przepis zapisany i wydrukowany czeka w zeszyciku przepisów, muszę i ja zobaczyć jak smakuje prażonka. :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Koniecznie Kasiu. Takie żeliwne kociołki nie są tanie ale nie miałam wyrzutów sumienia tak jak w przypadu zakupu jakiegoś ciuszka tylko dla siebie. Jak przyszedł w paczce to aż podskoczyłam z radości. Zamawiałam przez Allegro.
Daj znać jak bedziesz już go miała. Takie to małe a bardzo cieszy. :D
Pozdrawiam serdecznie. :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja mogę tylko potwierdzić, że zapiekanka zrobiona w kociołku na wolnym powietrzu i z ognia smakuje lepiej niż najlepszy schabowy. :wink: :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Elizabetko, a co tam słychać na górskiej działeczce? Jeździcie na nią, czy na razie macie
za dużo pracy w przydomowym ogrodzie?
Pozdrawiam serdecznie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”