Żywopłot z ligustru
- Plumi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Żywopłot z Ligustru
Ja sadziłam żywopłot z ligustru na 2 sposoby,jeden to sztobry ścinane wczesną wiosną zanim otworzą się pąki,wtedy najszybciej się przyjmują i drugi to siałam nasiona,a właściwie jagody,jak tylko dojrzały i zaczęły się marszczyć.Bez stratyfikacji,wprost do piasku,a na wiosnę wschodziły.
Choć trzeba czekać 1 rok dłużej,to siany żywopłot jest gęstszy,zwłaszcza od dołu,co w przypadku sztobrów zawsze jest problemem.
Choć trzeba czekać 1 rok dłużej,to siany żywopłot jest gęstszy,zwłaszcza od dołu,co w przypadku sztobrów zawsze jest problemem.
Kwiaty to resztki Raju.
witam
ja miałam sadzonki ligustru (szły do mnie cały miesąc bo doręczyciel nie mógł trafić
) ale nic im się nie stało
ze wszystkich tylko jedna mi uschła
pytanko czy teraz przyciąć ligustr czy później??
ja miałam sadzonki ligustru (szły do mnie cały miesąc bo doręczyciel nie mógł trafić

ze wszystkich tylko jedna mi uschła
pytanko czy teraz przyciąć ligustr czy później??
- Plumi
Z tego co mi wiadomo,można przycinać cały czas,w końcu jako żywopłot przycinam go co 2 m-ce.
Kwiaty to resztki Raju.
Re: Jak zagęścić żywopłot z ligustru

Uploaded with ImageShack.us
Witam
Zaczynam przygode z ogródkiem od zera. Wykopałem taki patyk ze starego zywopłotu i posadzilem przed domem. Jak widac wypuscił bardzo ładne gałązki, usunąłem te na dole bo chcę zrobić mini drzewko z koroną w kształcie kulki. Pytanie brzmi kiedy i jak przyciąc? a konkretniej w ktorym miejscu .... ręka mi drży
Gdyby ktos podpowiedział zasade cięcia oraz jakich błędów unikać
pozdrawiam
beniamin
dzięi przycięłam i ładnie rośnie 

wow...a o tym nie pomyślałamPlumi pisze:drugi to siałam nasiona,a właściwie jagody,jak tylko dojrzały i zaczęły się marszczyć.Bez stratyfikacji,wprost do piasku,a na wiosnę wschodziły. Choć trzeba czekać 1 rok dłużej,to siany żywopłot jest gęstszy,zwłaszcza od dołu,co w przypadku sztobrów zawsze jest problemem.

Pozdrawiam-Jola
Sprzedam - zamienię itp.
Sprzedam - zamienię itp.
- misiaczekm
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój sprzedawca kazał 10cm od krzaczka do krzaczka.... a 20 cm od rzędu do rzędu... hehgosiakmala pisze:moja sobotnia praca
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9a5 ... fd86a.html
posadzonych 600 sztuk
Myślisz, że nie będziesz miała za gęsto.... jak się rozkrzewi?
A ja dałem 30 cm między rzędami.
Misiaczekm , będziesz miał bardzo szeroki żywopłot , na co najmniej 120 cm szerokości . Po latach mimo przycinania zrobi się jeszcze szerszy i będzie kłopot z przycinaniem . Poza tym za każdym razem będziesz musiał wchodzić na teren sąsiada i przycinać to co przeszło na jego stronę . Na Twoim miejscu zostawiłbym minimum 50 cm wolnej przestrzeni od siatki , wtedy możesz przycinać od swojej strony , a sztobry posadziłbym w dwóch rzędach . Ja swój żywopłot sadziłem w tzw. piątkę (rozstawia 25 x25 cm plus jeden patyk w środek ) . Po latach częstego przycinania był ponad metr szeroki i w tym roku musiałem go zwęzić bo przycinanie stawało się kłopotliwe .

- Plumi
Nooo dobrze radzi amadyn ja co prawda mam mini żywopłot bo wysokością nie przekracza 1.20m ,ale w szerokości to ma 1/2m,a jakbym go nie przycinała to pewnie byłoby dużo więcej.A wcale nie sadziłam go podwójnie,tylko jeden szereg sadzonek z nasion.
Kwiaty to resztki Raju.
- misiaczekm
Czyli co? Ostatni rząd mam zlikwidować?
Od siatki do chodnika jest 110 cm.
Poradźcie coś?
-- Pt, 20 lip 2012, 13:43 --
Co mi radzisz?
Od siatki do chodnika jest 110 cm.
Poradźcie coś?
-- Pt, 20 lip 2012, 13:43 --
Oki bo mi to umknęło. czyli i co drugi patyczek z rzędu wyciągnąć...?amadyn pisze:Misiaczekm , ...
Na Twoim miejscu zostawiłbym minimum 50 cm wolnej przestrzeni od siatki , wtedy możesz przycinać od swojej strony , a sztobry posadziłbym w dwóch rzędach . Ja swój żywopłot sadziłem w tzw. piątkę (rozstawia 25 x25 cm plus jeden patyk w środek ) .
A może dopóki jest jeszcze czas zmienić na coś mniej pracochłonnego. Nie chce mi się "co tydzień" ciąć żywopłotu....amadyn pisze:Tylko dobre oko i wprawna ręka . Szkoda tylko , że tak często trzeba go przycinać ( raz w miesiącu by nie stracił pokroju ) . Dziś trochę żałuję , że nie posadziłem grabu lub buka - są mniej pracochłonne .AAleksandra pisze: Czy możesz zdradzić tajemnicę tak równego formowania żywopłotu. Czy masz jakiś szablon, czy to wprawna ręka ?
Co mi radzisz?
Jak chcesz mieć tylko prosty kształt żywopłotu , nie taki ozdobny jak u mnie , to wystarczy go przycinać dwa razy w roku , ale dosyć radykalnie . Ja bym rząd pod płotem zlikwidował i część tych sztobrów wsadził w środek pozostałych dwóch rzędów ( co 20 cm ) . Pod płotem pas agrotkaniny by nie wyrastały chwasty i na to kora .
Re: Jak zagęścić żywopłot z ligustru
Mam takie pytanie:
Poniewaz mieszkam w Anglii nie bardzo wiem kiedy mozna ciąć tegoroczne odrosty ligustru i ukorzeniac je w ziemi
5 tygodni temu zrobiłem trochę patyczków z dwoma listami na wierzchu reszta w ziemi pilnowałem wilgotnosci podłoza (w krainie deszczowców to nic wielkiego)
w takim razie jak długo nalezy czekac na efekty ? tzn korzonki i nowe listki
Poniewaz mieszkam w Anglii nie bardzo wiem kiedy mozna ciąć tegoroczne odrosty ligustru i ukorzeniac je w ziemi
5 tygodni temu zrobiłem trochę patyczków z dwoma listami na wierzchu reszta w ziemi pilnowałem wilgotnosci podłoza (w krainie deszczowców to nic wielkiego)
w takim razie jak długo nalezy czekac na efekty ? tzn korzonki i nowe listki
- misiaczekm
Żywopłot teraz wygląda tak!!

Teraz jest dobrze