Zbieram te ślimaki parę razy dziennie i wynoszę daleko od domów.Ostatnio, w napadzie złości,miałam zamiar udać się do burmistrza i wyładować mu wiaderko na biurku.
A to dobre - jeszcze gmina miałaby walczyć z ślimakami- jak ktoś ma łąkę ma praw mieć ślimaki
Ja też kupuje Brosa na kg- wychodzi taniej
Jeśli sąsiedzi walczą ze slimakami preparatem w granulacie to wszystko ok. Natomiast jeśli sami tylko sypiemy granulat to ślimaki zaczną nadciągać z zewnątrz. Mieszkam przy dużym starym parku i problem ze ślimakami mam coraz mniejszy jak granulat rozsypuję w parku ok. 10 m od swojej posesji. Dodatkowo zamowiłem kilka kaczek Biegusów Indyjskich które zjadaja slimaki nie uszkadzajac roślin. Jest to ich podstawowy składnik pokarmowy. O efektach powiadomie w nastepnym sezonie.
No to muszę mojego malucha jak najszybciej przesadzić... W zeszłym roku kupiłam maciupkie krzewy kaliny i dyptamu. Taka ze mnie ogrodniczka, że je pomyliłam i pozamieniałam miejscami Wielka kalina rosnie teraz na froncie a maleńki dyptam upchany pod płotem
Niestety nie mogłem odszukać chorób dyptamu .
marnie wyrósł nie zakwitł liście cały czas zwinięte ,pryskałem kilkakrotnie różnymi preparatami grzybobójczymi ,bez rezultatu jak widać na zdjęciu ,może nie te preparaty ,a może to nie grzybki.
To pierwszy jego rok u ciebie ?
Bo jeśli nie grzybki to może jakiś szkodnik ?
Niewiele ci pomogę bo mój dyptam jest zdrowy i nigdy mu nic nie dolegało.....
Jak widzę to mała sadzonka więc nic dziwnego że nie zakwitł w tym roku, na pewno jeszcze zdążysz nacieszyć się kwitnieniem :P
Jaką masz tam glebę, mnie się wydaje, że zbyt mokry, nieprzepuszczalny grunt.W zbliżeniu widać zielony nalot na ziemi.Mam dyptam od wielu lat, nigdy nie chorował, nawet nie słyszałam o jakichś chorobach czy szkodnikach tej rośliny.
To jest dorosły dyptam ,rośnie u mnie w tym miejscu około 8 lat .W tym roku najpierw nie urósł a następnie pozwijał liście i nie zakwitł.A mokro faktycznie ten rok u mnie wyjątkowo mokry,może to jest przyczyna ,zobaczymy w przyszłym roku .w razie niepowodzenia mam dwie siewki ubiegłoroczne .Przezorny .Dziękuję za zainteresowanie .