Skromny początek Eweli

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skromny początek Eweli

Post »

Wow...cudo... ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twoje Cymbidium jest fantastyczne :). Biale storczyki mają swój urok...
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p
Od: 30 wrz 2010, o 12:57

Post »

Dziękuję wszystkim :oops: nie to , że się chwalę, tylko chciałam, żebyście mogli wszyscy "zachorować" na Cymbidium :D jak ja
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Cymbidium przepięknie kwitnie ;:108
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

o tak!! ;:108 a teraz będzie polowanie na Cattleya :) bo one też pięknie kwitną :D Dzisiaj się podbudowałam... w dwóch Phal nowe listki się tworzą :D znaczy, że jest im dobrze u mnie :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Demonia, gratuluję nowych listeczków na falkach ;:138 A gdzie ich fotki?

Mówisz, katlejki Ci się podobać zaczęły... Hmm... ja też do niedawna je kupowałam. Mam 11 sztuk, na razie wystarczy :P
Ostrzegam, są troszku trudniejsze niż falki i mają swoje wymagania. Na przykład do zainicjonowania kwitnienia potrzebują bardzo dużej amplitudy pomiędzy dniem i nocą, nawet 15 stopni różnicy muszą mieć. Ale...hybrydy są mniej wymagające. Może od nich Rozpocznij swoją przygodę z katlejkami :D Powodzenia ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

justus27 - jak tylko będę miała chwilę to zrobię fotki i wrzucę... jedno mnie tylko zastanawia, czy listki (to chyba w ogóle inaczej się nazywa u storczyków, prawda? niech mnie ktoś poprawi :D) powinny się pojawiać w czasie kwitnienia? Bo wydawało mi się z opisów, ze dopiero po przekwitnięciu falka dzieją się takie rzeczy :)
Aż sobie spojrzę na Twoje wątki, żeby popatrzeć jeszcze raz na te śliczności, chociaż już i tak zachorowałam na nie :)
Dziękuję za podpowiedź, właśnie hybrydy Cattleye miałam na myśli, bo aż takiej różnicy nie jestem chyba w stanie wytworzyć w mieszkaniu, chyba, ze zrobię małą szklarnię na balkonie
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hihi...ale hybryd katlei jest tysiące...Można przebierać w kolorach i kształtach kwiatów. Na pewno Ci się jakaś spodoba :D

No co Ty, falki kwitną, rosną w korzonki i liście, czasami to wszystko dzieje się naraz, a czasami...najpierw rośnie listek albo korzonek.
Widać, dorze się Opiekujesz swoimi, skoro tak rosnąć chcą ;:108
parapetowce
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

A oto nowe listki...na białym Phal miniaturowym
Obrazek

oraz na różowym
Obrazek

a tak prezentuje się mój nowo założony parapet :)
Obrazek
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

A teraz mam pytanie i prośbę o pomoc... dostałam małą Vandzię... podpowiedzcie jak mam ją pielęgnować, żeby wypuściła więcej korzeni i w ogóle żeby mi się nie zmarnowała.Z góry dziękuję za podpowiedzi i wstawiam jej foty

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Ewela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
agata06
1000p
1000p
Od: 17 wrz 2010, o 11:44

Post »

Gratuluję nowych listeczków ;:138 a parapet pięknie się prezentuje ;:108 Z vandzia niestety nie pomogę bo nigdy nie miałam ale zaraz się tu znajdą bardziej doświadczeni i na pewno pomogą
Pozdrawiam :D
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Vandzię trzymaj w jakims małym wazonie, na razie może być nawet szklanka albo duży kieliszek, bo Vandzia wygląda na malutką, pewnie jest mniej więcej tej wielkości co moje siewki. Kąp ją pare razy w tygodniu, może być woda przegotowana, jeśli nie masz takiej ze studni. Przy dobrej uprawie za ileś tam lat, prawdopodobnie 5-8, powinna kwitnąć. Uprawa nie jest trudna, więc wszystko powinno byc dobrze, tylko po kąpaniu sprawdzaj, czy między liśćmi nie ma wody, bo jak zostanie, to może zacząć gnić.
A parapet ze storczykami piękny, dużo już tego nazbierałaś.
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

agata06 pisze:Gratuluję nowych listeczków ;:138 a parapet pięknie się prezentuje ;:108 Z vandzia niestety nie pomogę bo nigdy nie miałam ale zaraz się tu znajdą bardziej doświadczeni i na pewno pomogą
Pozdrawiam :D
dziękuję, dziękuję :D nowe korzonki też wyrastają i jeden Phal wypuścił kwiaty z pąków, które już u mnie wyszły, więc chyba jest nieźle :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
demonia
100p
100p

Post »

storczykowa - dziękuję za podpowiedzi..na razie ją trzymam w małym wazoniku (nawet go widać na zdjęciu parapetu) tylko się zastanawiam czy może być trochę wody na dnie? (tak , ze nie będzie korzeniami dotykała) Czy to ją pobudzi do wzrostu korzeni? No jest malutka i ma dość wątłe korzenie, ale postaram się dobrze nią zająć.Dzisiaj zanurzyłam jej same korzenie (mam tylko gotowaną wodę niestety) i mam zamiar tak robić cały czas, więc woda nie powinna się dostać między liście, zresztą przy Phal też trzeba uważać z tą wodą dlatego jestem już wyczulona.Rany 5-8 lat... strasznie dużo czasu :) ale cóż... dam radę :)
A na parapecie same takie biedne przygarnięte :) teraz już pohamowuje swoje chęci. Poza tym byłam na wystawie storczyków i już wiem, że na pewno kupię sobie niedługo Cattleyę, bo jest prześliczna i sabotka tez sobie kiedyś sprawię, bo jest niesamowity :)
Echhh... to naprawdę wciąga :D
Pozdrawiam, Ewela
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może mieć troche wody na dnie, ale nie może bez przerwy dotykac jej korzeniami. Kąp ją (same korzonki, bez listków oczywiście). Nie licząc tego kąpania Vanda ma podobne wymagania jak Phal. i jak Phal. rosną dobrze to Vanda też powinna, choć takie sadzonki rosną dość powoli i trochę sobie poczekasz (zresztą ja też, bo mam 2 takie sadzonki, kupiłam je chyba w kwietniu 2009 i niewiele się zmieniły, tylko im dużo korzeni przybyło). Twoja tez za jakiś czas zacznie puszczać korzonki, tylko się musi najpierw zaaklimatyzować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”