Skromny początek Eweli
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Skromny początek Eweli
Twoje Cymbidium jest fantastyczne
. Biale storczyki mają swój urok...

Dziękuję wszystkim
nie to , że się chwalę, tylko chciałam, żebyście mogli wszyscy "zachorować" na Cymbidium
jak ja

Pozdrawiam, Ewela
- agata06
- 1000p
- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cymbidium przepięknie kwitnie 

Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
o tak!!
a teraz będzie polowanie na Cattleya
bo one też pięknie kwitną
Dzisiaj się podbudowałam... w dwóch Phal nowe listki się tworzą
znaczy, że jest im dobrze u mnie 

Pozdrawiam, Ewela
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Demonia, gratuluję nowych listeczków na falkach
A gdzie ich fotki?
Mówisz, katlejki Ci się podobać zaczęły... Hmm... ja też do niedawna je kupowałam. Mam 11 sztuk, na razie wystarczy :P
Ostrzegam, są troszku trudniejsze niż falki i mają swoje wymagania. Na przykład do zainicjonowania kwitnienia potrzebują bardzo dużej amplitudy pomiędzy dniem i nocą, nawet 15 stopni różnicy muszą mieć. Ale...hybrydy są mniej wymagające. Może od nich Rozpocznij swoją przygodę z katlejkami
Powodzenia 

Mówisz, katlejki Ci się podobać zaczęły... Hmm... ja też do niedawna je kupowałam. Mam 11 sztuk, na razie wystarczy :P
Ostrzegam, są troszku trudniejsze niż falki i mają swoje wymagania. Na przykład do zainicjonowania kwitnienia potrzebują bardzo dużej amplitudy pomiędzy dniem i nocą, nawet 15 stopni różnicy muszą mieć. Ale...hybrydy są mniej wymagające. Może od nich Rozpocznij swoją przygodę z katlejkami

justus27 - jak tylko będę miała chwilę to zrobię fotki i wrzucę... jedno mnie tylko zastanawia, czy listki (to chyba w ogóle inaczej się nazywa u storczyków, prawda? niech mnie ktoś poprawi
) powinny się pojawiać w czasie kwitnienia? Bo wydawało mi się z opisów, ze dopiero po przekwitnięciu falka dzieją się takie rzeczy 
Aż sobie spojrzę na Twoje wątki, żeby popatrzeć jeszcze raz na te śliczności, chociaż już i tak zachorowałam na nie
Dziękuję za podpowiedź, właśnie hybrydy Cattleye miałam na myśli, bo aż takiej różnicy nie jestem chyba w stanie wytworzyć w mieszkaniu, chyba, ze zrobię małą szklarnię na balkonie

Aż sobie spojrzę na Twoje wątki, żeby popatrzeć jeszcze raz na te śliczności, chociaż już i tak zachorowałam na nie

Dziękuję za podpowiedź, właśnie hybrydy Cattleye miałam na myśli, bo aż takiej różnicy nie jestem chyba w stanie wytworzyć w mieszkaniu, chyba, ze zrobię małą szklarnię na balkonie
Pozdrawiam, Ewela
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Hihi...ale hybryd katlei jest tysiące...Można przebierać w kolorach i kształtach kwiatów. Na pewno Ci się jakaś spodoba 
No co Ty, falki kwitną, rosną w korzonki i liście, czasami to wszystko dzieje się naraz, a czasami...najpierw rośnie listek albo korzonek.
Widać, dorze się Opiekujesz swoimi, skoro tak rosnąć chcą

No co Ty, falki kwitną, rosną w korzonki i liście, czasami to wszystko dzieje się naraz, a czasami...najpierw rośnie listek albo korzonek.
Widać, dorze się Opiekujesz swoimi, skoro tak rosnąć chcą

A oto nowe listki...na białym Phal miniaturowym

oraz na różowym

a tak prezentuje się mój nowo założony parapet

oraz na różowym

a tak prezentuje się mój nowo założony parapet

Pozdrawiam, Ewela
A teraz mam pytanie i prośbę o pomoc... dostałam małą Vandzię... podpowiedzcie jak mam ją pielęgnować, żeby wypuściła więcej korzeni i w ogóle żeby mi się nie zmarnowała.Z góry dziękuję za podpowiedzi i wstawiam jej foty

Pozdrawiam, Ewela
- agata06
- 1000p
- Od: 17 wrz 2010, o 11:44
Gratuluję nowych listeczków
a parapet pięknie się prezentuje
Z vandzia niestety nie pomogę bo nigdy nie miałam ale zaraz się tu znajdą bardziej doświadczeni i na pewno pomogą
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości by żyć, pokonywać choroby i umierać w spokoju.
ZAPRASZAM
ZAPRASZAM
- Storczykowa
Vandzię trzymaj w jakims małym wazonie, na razie może być nawet szklanka albo duży kieliszek, bo Vandzia wygląda na malutką, pewnie jest mniej więcej tej wielkości co moje siewki. Kąp ją pare razy w tygodniu, może być woda przegotowana, jeśli nie masz takiej ze studni. Przy dobrej uprawie za ileś tam lat, prawdopodobnie 5-8, powinna kwitnąć. Uprawa nie jest trudna, więc wszystko powinno byc dobrze, tylko po kąpaniu sprawdzaj, czy między liśćmi nie ma wody, bo jak zostanie, to może zacząć gnić.
A parapet ze storczykami piękny, dużo już tego nazbierałaś.
A parapet ze storczykami piękny, dużo już tego nazbierałaś.
dziękuję, dziękujęagata06 pisze:Gratuluję nowych listeczkówa parapet pięknie się prezentuje
Z vandzia niestety nie pomogę bo nigdy nie miałam ale zaraz się tu znajdą bardziej doświadczeni i na pewno pomogą
Pozdrawiam

Pozdrawiam, Ewela
storczykowa - dziękuję za podpowiedzi..na razie ją trzymam w małym wazoniku (nawet go widać na zdjęciu parapetu) tylko się zastanawiam czy może być trochę wody na dnie? (tak , ze nie będzie korzeniami dotykała) Czy to ją pobudzi do wzrostu korzeni? No jest malutka i ma dość wątłe korzenie, ale postaram się dobrze nią zająć.Dzisiaj zanurzyłam jej same korzenie (mam tylko gotowaną wodę niestety) i mam zamiar tak robić cały czas, więc woda nie powinna się dostać między liście, zresztą przy Phal też trzeba uważać z tą wodą dlatego jestem już wyczulona.Rany 5-8 lat... strasznie dużo czasu
ale cóż... dam radę 
A na parapecie same takie biedne przygarnięte
teraz już pohamowuje swoje chęci. Poza tym byłam na wystawie storczyków i już wiem, że na pewno kupię sobie niedługo Cattleyę, bo jest prześliczna i sabotka tez sobie kiedyś sprawię, bo jest niesamowity 
Echhh... to naprawdę wciąga

A na parapecie same takie biedne przygarnięte

Echhh... to naprawdę wciąga

Pozdrawiam, Ewela
- Storczykowa
Może mieć troche wody na dnie, ale nie może bez przerwy dotykac jej korzeniami. Kąp ją (same korzonki, bez listków oczywiście). Nie licząc tego kąpania Vanda ma podobne wymagania jak Phal. i jak Phal. rosną dobrze to Vanda też powinna, choć takie sadzonki rosną dość powoli i trochę sobie poczekasz (zresztą ja też, bo mam 2 takie sadzonki, kupiłam je chyba w kwietniu 2009 i niewiele się zmieniły, tylko im dużo korzeni przybyło). Twoja tez za jakiś czas zacznie puszczać korzonki, tylko się musi najpierw zaaklimatyzować.