Mój ogród - kwiaty i motyle.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród - kwiaty i motyle.
Witaj
i ja dzięki Twoim wiosennym zdjęciom wprawiłam się w dobry nastrój.
Piękne kwiaty
Pozdrawiam, Elżbieta
i ja dzięki Twoim wiosennym zdjęciom wprawiłam się w dobry nastrój.
Piękne kwiaty
Pozdrawiam, Elżbieta
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapachniało mi wiosną...dziękuję kochana za tak wspaniałe widoki...już zaczynam tęsknić...do niej):
Lidziu z sokiem też można jest wtedy słodsze..
Lidziu z sokiem też można jest wtedy słodsze..

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Nie będę się powtarzać.
Bez wyjątkowy, muszę o takim pomyśleć.

Bez wyjątkowy, muszę o takim pomyśleć.

- cherryberry321
- 200p
- Od: 1 sty 2010, o 20:35
Witam popołudniowo, jesiennie-zimowo
U nas dzisiaj pierwszy śnieg( z deszczem co prawda), ale prawie cały czas tak popaduje. Pod wieczór śnieg już nawet przestał topnieć - zrobiło się biało -przynajmniej w ogrodzie... Zima się robi powoli.
Przemku-ja też nie wiem, czy tulipany na wiosnę powtórzą cechy gatunkowe, czy też "wyjdą" inaczej. Ale za to może być ciekawie, bo nie wiem jak zakwitną ...
Iza - więc, zgodnie z powiedzonkiem: "aby do wiosny"
. Taki kosz najładniej by się prezentował na tle zielonego trawnika. U mnie trochę się gubi wśród innych roślin. Kosz wykonany przez naszego sąsiada, wg jego pomysłu. Ja "dołożyłam" od siebie trzy uchwyty na doniczki przymocowane do rączki kosza.
Elżbieta -witam serdecznie, tym bardziej, że pierwszy raz jesteś moim gościem. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na następne odwiedziny. Niedługo zajrzę do ciebie ...
Reniu -no to pijemy piwko z sokiem ... Wiosny będziemy oczekiwać z utęsknieniem ...
Marylko- możesz sie powtarzać, to zawsze tak mile łechce w uszko
. Bezika mogę ci podesłać na wiosnę, bo właśnie w tym roku po raz pierwszy wypuścił kilka odrostów
Tylko przypomnij mi się, proszę ....

U nas dzisiaj pierwszy śnieg( z deszczem co prawda), ale prawie cały czas tak popaduje. Pod wieczór śnieg już nawet przestał topnieć - zrobiło się biało -przynajmniej w ogrodzie... Zima się robi powoli.
Przemku-ja też nie wiem, czy tulipany na wiosnę powtórzą cechy gatunkowe, czy też "wyjdą" inaczej. Ale za to może być ciekawie, bo nie wiem jak zakwitną ...
Iza - więc, zgodnie z powiedzonkiem: "aby do wiosny"

Elżbieta -witam serdecznie, tym bardziej, że pierwszy raz jesteś moim gościem. Dziękuję za miłe słowa i zapraszam na następne odwiedziny. Niedługo zajrzę do ciebie ...
Reniu -no to pijemy piwko z sokiem ... Wiosny będziemy oczekiwać z utęsknieniem ...
Marylko- możesz sie powtarzać, to zawsze tak mile łechce w uszko

"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
Pozdrawiam i zapraszam - Lidka. Mój ogród-kwiaty i motyle
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Lidko, świetne ujęcia roślin
Zwłaszcza moich ulubionych narcyzów i hiacyntów. One pięknie pachną. Hiacynty mi w tym roku podgniły.

- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Lidko codziennie oglądam twój bez
Inne kwiatki też śliczne, ale on jest wyjątkowy.
Dzięki. Przypomnę się.

Inne kwiatki też śliczne, ale on jest wyjątkowy.
Dzięki. Przypomnę się.

- cherryberry321
- 200p
Jacku - dzięki za pochwały ! Hiacynty i narcyzy to wdzięczne roślinki. No i właśnie te zapachy.
Marylko - zdjęć bezika będzie więcej. Muszę tylko trochę posiedzieć na kompie i powysyłać.
Marylko - zdjęć bezika będzie więcej. Muszę tylko trochę posiedzieć na kompie i powysyłać.
"Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby: albo tak, jakby nic nie było cudem, albo tak, jakby cudem było wszystko".
- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Lidziu dziękuje..powoli zaczynam się przyzwyczajać do zimowego widoku:)
I czekam na Twoje pachnące fotki;)))
I czekam na Twoje pachnące fotki;)))
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witaj Lidko cieszę się ze dołączyłaś do forumowiczów , dopiero dziś do ciebie dotarłam.Robisz śliczne fotki roślinkom i masz ładny ogródek.Czy mogę prosić o więcej ogólnych widoczków na ogród 

- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Witaj Lidko
Jak u ciebie z zimową aurą? Biało ?
Też czekam na fotki bzu

Jak u ciebie z zimową aurą? Biało ?
Też czekam na fotki bzu

- cherryberry321
- 200p
Reniu - zdjęcia na pewno będę wstawiać. Do miłego oglądania.
Ewo -
po raz pierwszy, jako gość w moim ogródeczku. Postaram się powklejać trochę ogólnych widoczków, muszę je tylko "wygrzebać" z archiwum
Aga - od wczoraj u nas pada na przemian śnieg z deszczem. Rano było biało bo było na minusie, ale w dzień +2 st, więc trochę się stopiło. Teraz znowu zaczyna podmarzać i widzę, że śnieg gdzieniegdzie zostaje. Miałam robić zdjęcia, ale dzisiaj fatalnie się czuję i nie poszłam. Chyba znowu coś się za mnie bierze.
Ewo -

Aga - od wczoraj u nas pada na przemian śnieg z deszczem. Rano było biało bo było na minusie, ale w dzień +2 st, więc trochę się stopiło. Teraz znowu zaczyna podmarzać i widzę, że śnieg gdzieniegdzie zostaje. Miałam robić zdjęcia, ale dzisiaj fatalnie się czuję i nie poszłam. Chyba znowu coś się za mnie bierze.
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Hej Lidka
U mnie zima rozgościła się chyba na dobre.... wszędzie biało !
Kuruj się bo wirusy nie próżnują

U mnie zima rozgościła się chyba na dobre.... wszędzie biało !
Kuruj się bo wirusy nie próżnują

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lidko, przyszłam troszkę spóźniona z rewizytą
Zafrapowała mnie nazwa Twojego wątku ale widzę, że jest ze wszech miar słuszna.
Ogród tonie w kwiatach a motylom stworzyłaś prawdziwy raj.
Bardzo podoba mi się Twoja wiosna. Niezapominajki, czerwone tulipany i (chyba) ubiorek ślicznie ze sobą wyglądają.
Wzruszająco wygląda też maleńka wróbliczka, wpadająca do Ciebie na nocleg (przychodzi jeszcze?)
Zastanawiam się czy taka ogromna ilość motyli nie czyni Ci szkód w ogrodzie. W końcu ich gąsiennice są bardzo żarłoczne.
Ale z drugiej strony patrząc na taką śliczną gąsienniczkę to trudno się długo na nią gniewać.
Polecam Ci krzew o nazwie orszelina (Clethra) - podobnie jak budleja, zwabia motyle. Kwitnie na biało lub różowo w zależności od odmiany. U mnie latem pojawia się furczak gołąbek. Wygląda jak miniaturowy koliberek. Nie udało mi się jeszcze nigdy zrobić zdjęcia, bo jest szybki jak strzała. Na zdjęciu, zostaje po nim tylko smuga furkoczących skrzydełek. Pasie się zazwyczaj na lawendzie.
Teraz się już pożegnam, ale na pewno będę tu wracać.

Zafrapowała mnie nazwa Twojego wątku ale widzę, że jest ze wszech miar słuszna.
Ogród tonie w kwiatach a motylom stworzyłaś prawdziwy raj.
Bardzo podoba mi się Twoja wiosna. Niezapominajki, czerwone tulipany i (chyba) ubiorek ślicznie ze sobą wyglądają.
Wzruszająco wygląda też maleńka wróbliczka, wpadająca do Ciebie na nocleg (przychodzi jeszcze?)
Zastanawiam się czy taka ogromna ilość motyli nie czyni Ci szkód w ogrodzie. W końcu ich gąsiennice są bardzo żarłoczne.
Ale z drugiej strony patrząc na taką śliczną gąsienniczkę to trudno się długo na nią gniewać.
Polecam Ci krzew o nazwie orszelina (Clethra) - podobnie jak budleja, zwabia motyle. Kwitnie na biało lub różowo w zależności od odmiany. U mnie latem pojawia się furczak gołąbek. Wygląda jak miniaturowy koliberek. Nie udało mi się jeszcze nigdy zrobić zdjęcia, bo jest szybki jak strzała. Na zdjęciu, zostaje po nim tylko smuga furkoczących skrzydełek. Pasie się zazwyczaj na lawendzie.
Teraz się już pożegnam, ale na pewno będę tu wracać.
- cherryberry321
- 200p
Aga - Dzięki za troskę o moje zdrówko
! właśnie sięgam po zapasy soku malinowego i szykuję na noc herbatkę rozgrzewającą z miodem. Najpierw chcę spróbować naturalnie, może nie będę musiała faszerować się antybiotykami ...
Asiu
- witam serdecznie w moich skromnych progach
. Miło mi, że zajrzałaś i że ci się spodobało.
Roślinka to rzeczywiście ubiorek wieczniezielony, jest niekłopotliwy, pięknie kwitnie i pachnie. Lubi słoneczne miejsca, u mnie najlepiej mu między kamieniami, na niewielkim podwyższeniu przy wjeździe do domu. Co do wróbliczki, to chyba się wyprowadziła. Na tych zdjęciach była w okresie dojrzewania-jeszcze miała koło dziobka takie żółte fałdki, charakterystyczne dla młodych wróbli. Potem pewnie poznała jakiegoś wróblego pana i gdzieś osiedli na stałe. Ale ponieważ moja przybudówka szumnie nazywana werandą jest cała obrośnięta bluszczem i wiciokrzewem, to często wśród tego gąszczu szukają schronienia ptaki, głównie wróble. Co do gasiennic, to tylko dzieci bielinka kapustnika nie są mile widziane. Inne gasiennice nie robią większych szkód(och,jeszcze te które obrabiaja mi róże). Dużo z nich jak zauważyłam, żeruje na chwastach (np. pokrzywy, dziki chrzan, które rosną tuż za moim płotem). Ogladałam już w internecie orszelinę -spodobała mi się. Nie rośnie zbyt duża, więc miejsce się dla niej znajdzie. A ten ptaszek, o którym pisałaś - chyba był u mnie w odwiedzinach, ale przy kwitnącym wiciokrzewie. To było pod wieczór, plewiłam coś w kwiatkach i własnie usłyszałam nad głową takie furczenie -z wyglądu trochę przypominało to wielką ćmę. Myślałam, ze to ćma nocna-zawisak, ale teraz zdałam sobie sprawę, że ona tak szybko nie macha skrzydełkami ! Dzięki tobie Asiu, wiem kto mnie odwiedził
.

Asiu

Roślinka to rzeczywiście ubiorek wieczniezielony, jest niekłopotliwy, pięknie kwitnie i pachnie. Lubi słoneczne miejsca, u mnie najlepiej mu między kamieniami, na niewielkim podwyższeniu przy wjeździe do domu. Co do wróbliczki, to chyba się wyprowadziła. Na tych zdjęciach była w okresie dojrzewania-jeszcze miała koło dziobka takie żółte fałdki, charakterystyczne dla młodych wróbli. Potem pewnie poznała jakiegoś wróblego pana i gdzieś osiedli na stałe. Ale ponieważ moja przybudówka szumnie nazywana werandą jest cała obrośnięta bluszczem i wiciokrzewem, to często wśród tego gąszczu szukają schronienia ptaki, głównie wróble. Co do gasiennic, to tylko dzieci bielinka kapustnika nie są mile widziane. Inne gasiennice nie robią większych szkód(och,jeszcze te które obrabiaja mi róże). Dużo z nich jak zauważyłam, żeruje na chwastach (np. pokrzywy, dziki chrzan, które rosną tuż za moim płotem). Ogladałam już w internecie orszelinę -spodobała mi się. Nie rośnie zbyt duża, więc miejsce się dla niej znajdzie. A ten ptaszek, o którym pisałaś - chyba był u mnie w odwiedzinach, ale przy kwitnącym wiciokrzewie. To było pod wieczór, plewiłam coś w kwiatkach i własnie usłyszałam nad głową takie furczenie -z wyglądu trochę przypominało to wielką ćmę. Myślałam, ze to ćma nocna-zawisak, ale teraz zdałam sobie sprawę, że ona tak szybko nie macha skrzydełkami ! Dzięki tobie Asiu, wiem kto mnie odwiedził

- cherryberry321
- 200p
Zapraszam na "beziki" :