Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tulipany

Post »

Brak łuski na cebulce na pewno jej nie zaszkodzi.Wieloletnie doświadczenie to potwierdza.Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
_fox_

Post »

Dodam że u tulipanów przeznaczonych do pędzenia zalecane jest zdejmowanie łuski, szybciej się ukorzeniają, łuska znajdująca się na stożku wzrostu i tak się podnosi, więc zasadne jest zdejmowanie. W uprawach gruntowych nie ma takiej potrzeby ponieważ cała cebula zakopana jest w ziemi.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Kochani mam jutro wolną sobotę , dlatego nie mam czasu czytać całego wątku - stąd moje pytanie czy mogę jeszcze wsadzić cebulki tulipanów ?
duduś
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczywiście, że tak :) cały październik można cebulki sadzić :)
sylwekw

Post »

Duduś .. wykorzystaj wolną sobotę jak najlepiej ..... bo jak najbardziej możesz jeszcze wsadzać cebulki tuliapnów.
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Witam wszystkich Forumowiczów.
Gnębi mnie jedno pytanie odnośnie tulipanów ponieważ będąc ostatnio w sklepie zauważyłam że są one sprzedawane w kolorze niebieskim? Czy rzeczywiście są tulipany w tym kolorze? Ktoś się z nimi spotkał czy to tylko fantazja "zdjęcia"?
Pozdrawiam Paulina
MATEUSZ1
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

One naprawdę są pewnie niebieskopodobne.Na zdjęciu niebieski właśnie żeby przyciągnąć klientów swoją oryginalnością
Pozdrawiam, Mateusz
sylwekw

Post »

Lucia .. raczej nie licz na prawdziwy czysto-niebieski.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No, chyba że podlejesz atramentem :;230
Dawno, dawno temu coś mi świta w głowie że w szkole robiliśmy eksperymenty i kwiaty trzymane w wodzie z dodatkiem atramentu wybarwiały się na niebiesko.
Nie ma naprawdę niebieskich tulipanów ani róż, są fioletowe i bardziej lub mniej sino-różowe.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

na niebieski bym nie liczyła..wielu ogrodników stara się wyhodować kwiaty w tym kolorze ale póki co ten kolor zarezerwowany jest dla "wybrańców\' :D
pozdrawiam
Edyta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14

Post »

Dziękuje. Tak tez niestety myślałam mając na uwadze niebieskie storczyki, które niebieskimi okazały się tylko przy pierwszym kwitnieniu jeszcze w sklepie. każde kolejne zwykłe białe kwiaty. A szkoda bo niebieskich kwiatów w porównaniu z pozostałymi kolorami jest chyba najmniej.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Powiedzcie prosze ile czasu potrzeba na ukorzenienie się tulipanom..
Pytam bo niestety prace polowe mi się strasznie opóźnily i mam 4 wiadereczka tulipanów..
zakupiłam już siateczki do nich aby w następnych latach nie kopać jak wariatka ziemię w głąb do 30cm..
Tylko nie wiem czy wkopanie ich np w weekend będzie dobrym posunięciem..czy też lepiej przetrzymać je ten rok i wsadzić dopiero w następnym...

To samo tyczy się szafirków i tym podobnych.. mam ich na prawde sporo a wszystko czeka..albo już rośnie-jak to szafirki czynią w skrzynce z ziemią..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

Tylko nie wiem czy wkopanie ich np w weekend będzie dobrym posunięciem..czy też lepiej przetrzymać je ten rok i wsadzić dopiero w następnym...
Nawet nie zastanawiaj się w ten sposób. Nikt nie powiedział, że tulipan musi się ukorzenić jesienią. Dobrze jest jak to zrobi, ale nawet gdybyś w grudniu kilofem w zamarzniętej ziemi wyłupała otwór i wsadziła cebulkę - to też zakwitnie.

Jeżeli zostawisz cebule do przyszłego roku to mogą wyschnąć, albo wystartować wiosną w jakimś pudle i najzwyczajniej zginąć.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

Ja też sugeruje wkopanie, jest szansa że kilka korzonków wyrośnie, a jak nie wkopiesz to na pewno nie wyrosną.
Ja jednego roku nie dałam rady wkopać cebul jesienią, nie miałam dobrych warunków przechowywania- zbyt wysoka temperatura w blokowych piwnicach, no i w ten sposób straciłam połowę cebul.
Asia
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

dziękuje bardzo za odpowiedz!!
Tym bardziej ze tych tulipanów mam na prawdę baaaardzo dużo i szkoda by było gdyby tak jak pisze Petr uschły..
W takim razie w weekend postaram się je wsadzić..
Pytanie tylko..
Czy po wsadzeniu do ziemi podlać ją wodą czy wystarczy od tak taką zasypać -zakładając że jakąś swoją wilgotność posiada..
I przepraszam że pytania są dla niektórych oczywiste ale totalny laik ze mnie :oops:
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”