Reanimacja storczyków, w kamykach ,żwirku itp cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Reanimacja storczyka w kamykach - żwirku

Post »

Witaj Edytko, co do korzeni Twojego storczyka, musisz odciąć wszystkie suche i puste, oraz te zdrewniałe, zostaw wszystko co jest choć częściowo zdolne do rośnięcia, obetnij chore listki , możesz potem zasypać wszystko cynamonem i zasadzić w kamykach. Ważne aby naczynie było niskie a szerokie. Jeżeli są szkodniki to wtedy myję w jakimś roztworze jak nie ma to nie moczę w niczym.

Agusiu nigdy w takim stanie nie reanimowałam storczyka, teraz reanimuję samo keiki, jak na razie puszcza korzonek,, wiem jedno jeżeli wymaga reanimacji, i jej nie zrobisz to tak, czy siak roślina padnie . Żaden z moich, które miały pędy nie zasuszyły ich w trakcie reanimacji a jeden odważny nawet zakwitł w kamieniach. Twoim pozostanie wybór reanimacji, jedni reanimują w sphagnum z rewelacyjnym skutkiem, inni w kermazycie , ale to wszystko zależy od warunków panujących w naszym domu która reanimacja przyniesie największe efekty.

Życzę Wam powodzenia ;:167
agusia8889
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2011, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

czy da się go jeszcze uratować?? dostałam go od ukochanego!!
Obrazek
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Jedyna jego nadzieja to że puści basal keiki, musisz go dobrze pielęgnować i cierpliwie czekać
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Witam. Mam pytanie dotyczące storczyków. Wczoraj je przesadziłam, miały chyba zalane korzenie. Wystawiłam je na taras, ale nie wiem teraz, czy je podlewać czy na razie dać im przeschnąć i kiedy nawozić?
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu Petra ma rację. tylko teraz czekać nawozić i dbać :)

Altiko, Piszesz chyba zalane czemu tak sądzisz ? jakie objawy ? po za tym teraz jest za zimno żeby je zostawiać na tarasie temp musi być co najmniej 15 stopni jeżeli to zwykłe phal. one po prostu zmarnieją , jak przesadziłaś nie podlewaj przynajmniej 2 tyg. potem dopiero normalnie podlej- lub zamocz.
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p

Post »

Pączki mi pousychały a jak przesadzałam to korzenie były zgniłe. Trochę je oczyściłam i włożyłam do nowego podłoża. Zaraz zabiorę je z tarasu, bo chyba rzeczywiście jest za zimno. tym bardziej, że u mnie dzisiaj kropi deszcz. Dzięki za odpowiedź ;:196
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wycięłaś wszystkie chore i zgniłe korzonki ? i przesypałaś potem cynamonem, lub węglem drzewnym żeby dalej nie gniło? bo to ważne :) jak tak to powinny sobie poradzić :) powodzenia
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p

Post »

Nie przesypałam, ale chyba mogę je jeszcze wyjąć i posypać. Postawiłam je na oknie w garażu.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Agusiu tego drugiego storczyka podlewaj przez wkładanie doniczki do naczynia z wodą bo jak zacznie rosnąć maluch przy korzonkach to go możesz niechcący zalać i zgnije
edytka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2009, o 22:09

Post »

Dziękuję Trzynastko za szybką odpowiedź :D
Myślisz w takim razie, że osłonka od storczyka nie nadaje się jako naczynie do reanimacji?
A co z podlewaniem takiego delikwenta-od razu po przesadzeniu czy może trochę odczekać?

Bardzo, bardzo, bardzo dziękuję ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko ja odczekuję jeżeli odcinam jakieś chore części , ale delikatnie pryskam mgiełką górne kamienie, podlewam po tygodniu. Co do osłonki są niestety za wysokie i za wąskie.
agusia8889
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 kwie 2011, o 20:27

Post »

Moj storczyk wyglada tak. Ma bardzo miękkie liście ale z dwoch pędów które posiada wyrastają z oczek nowe i wydaje mi sie ze to keiki. czyli moge reanimowac na kamykach?? jakiego typy maja być te kamyki moga być takie polne malutkie??
Gdy go ostatnio pesadzałam to odciełam zgnite korzonki ale nie wiedziałam ze trzeba posypac cynamonem:(

a oto ten storczyk

Obrazek

Obrazek

zbliżenie najdluzez rosnącego oczka na jednym z dwoch pędów
Obrazek
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to wygląda na keiki, roślina broni się od zniknięcia, powinnaś szybko wsadzić go do reanimacji, liście świadczą o całkowitym odwodnieniu, możesz na liście położyć mokre ręczniki papierowe przez jakiś czas, żeby zwiększyć mu wilgotność, dno naczynia minimalnie piasek potem żwirek różnej wielkości widać na zdjęciu w powyższym poście jaki to jest.
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

A więc jeżeli liście są pomarszczone to znaczy, że jest za niska wilgotność i za mało wody?
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Jak liście są pomarszczone świadczy to o braku wody, może być skutkiem przesuszenia albo przelania (bo przy przelaniu korzenie gniją, a więc nie mogą pobierać wody i roślina usycha). Zazwyczaj liście pomarszczone ma roślina o słabym lub żadnym systemie korzeniowym, albo taka, co przez kilka tygodni nie była podlewana. Jeśli to przesuszenie, a korzenie są zdrowe, to po kilku podlewaniach wszystko wraca do normy (oczywiście podlewamy gdy podłoże przeschnie, a nie codziennie, zeby z przesuszenia nie doprowadzić od razu do przelania i gnicia), a jeśli roślina ma bardzo słabe korzenie, to już większy problem, bo musi puścić nowe, żeby mieć czym pobierać wodę, a nie każda chce. jeśli twoja roślina jest bezkorzenna, można wsadzić w te kamyki czy keramzyt, co tam masz, na podstawce powinna być woda.
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”