Fredek- Pomidory i bazylia Fredkowej

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory i bazylia

Post »

Dzięki informacji Pelasi, udało mi się ukorzenić kilka gałązek bazylii rosną już sobie w doniczkach - spróbuję przetrzymać je przez zimę w domu (oczywiście podskubując). Ukorzeniłam też:
- szałwię melonową, którą mam w tym roku po raz pierwszy i podejrzewam, że zimy nie przetrzyma.
- stewię - kupiłam we wrześniu więc do gruntu nawet nie poszła - przycięłam gałązki w celu rozmnożenia,
- od kilku dni w wodzie stoi też lawenda francuska, jak nie wypuści korzonków będę wykopywać cały krzaczek.
Dorota
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p
Od: 4 sie 2009, o 12:15

Post »

No to ja też skusiłam się na ukorzenie bazylii :) z rozmarynem sie udało, więc teraz czekam na ruch ze strony bazylii.

Dzięki temu, że udało sie ukorzenić rozmaryn, zrobiłam mały ogródek ziołowy w doniczce. Rozmaryn z miętą już sobie rosną, czekają tylko na korzenie bazylii. Zobaczmy czy w takim towarzystwie każdy będzie się czuł dobrze ;)
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p

Post »

Nowy sezon uważam za otwarty :)

W tym roku, pierwsza partia roślinek z małej szklarenki już sobie rośnie na balkonie i się hartuje :) a mianowicie dynie czekają na wysadzenie do ziemi.
Kolejna partia, tym razem bazylia, została posiana :)
Mam nadzieję, że warunki szklarniowe zdadzą egzamin i w końcu uda mi się samej wyhodować piękna bazylię, po nieudanych próbach w poprzednich latach...które skończyły się zakupem gotowych sadzonek.

Choć na wersję miniaturową, drobnolistną już nie mogę sie doczekać. Oczywiście zostanie zakupiona u tych samych pań co, co roku :)

A jeśli uda się z normalną bazylią w szklarni, to następna będzie fioletowa :)
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zakupiłam nasiona bazylii drobnolistnej - greckiej, ale nic mi z nich nie wyrosło. Nasiona świeże z vilmorinu, więc wydawałoby się, że nie powinno być wtopy. A jednak :( Za to rozsada zwykłej bazylii już puszcza liście właściwe. Mam jej sporo, bo będzie rosła w szklarni wśród pomidorów i na gruncie przy ogórkach. Mam też kilka ciekawych sadzonek bazylii z mieszanki odmian. Wydaje mi się, że trafiła się tajska, jest jakaś o karbowanych liściach, ale nie wyczuwam nosem żadnej cynamonowej, a takie też powinny być.
Fredek, z moich doświadczeń wynika, że fioletowa bazylia gorzej rośnie, niż klasyczna. U mnie po pikowaniu sporo sadzonek padło w ciągu 2-3 tygodni po przesadzeniu. Zwykła bazylia w tej samej donicy trzymała się dobrze. Te sadzonki, które przetrwały później rosły nieźle.
ogrodowo
Zapraszam :-)
piotrpex
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 kwie 2015, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Proponuje wrzucić w google temat: Companion Planting: A Method for Sustainable Pest Control pdf (badanie z Iowa State University)

Z tego opracowania wynika, że tymianek działa podobnie ochronnie na pomidora jak bazylia. Ja , w każdym bądź razie, zamierzam przy każdym krzaku pomidora wsadzić po jednej bazylii i tymianku. To samo dotyczy sałaty. Już teraz mam w każdej donicy sałaty (a uprawiam je piętrowo) po jednej bazylii. Z innej publikacji (ale za diabła nie mogę jej odnaleźć już od 2 tygodni) wynika, że tymianek działa na pomidora, tzn. na jego szkodniki/patogeny, jak pestycyd, przy czym wymienia się tam kilka związków chemicznych. Działa allelopatycznie poprzez strefę korzeniową, czyli korzenie tych dwóch roślin muszą być blisko siebie (a nie oddzielnie, np. pomidor w pierścieniu a tymianek w doniczce obok).

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

To ciekawe. Mam trochę tymianku, więc może zostawię parę krzaczków w szklarni. Planowałam też posiać trochę pietruszki naciowej. Podobno też dobrze przeciwdziała chorobom pomidorów. Generalnie pomidory lubią chyba wszelkie "śmierdzące" intensywnie zioła.
ogrodowo
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Rozpikowałem do ok. 100 doniczek bazylię przedwczoraj,trochę dużo wyszło z jednej wysianej skrzynki,ale grzechem byłoby zmarnować tak ładną rozsadę.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p

Post »

Z tymiankiem w pomidorach można spróbować :D
Co do bazylii i pomidorów w jednej doniczce, odradzam. Jedne uwielbiają wodę, drugie mniej. W moim przypadku jakoś się nie sprawdziło.

A to moja szklarnia parapetowa :)

Obrazek Obrazek

w oczekiwaniu na bazylię...
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p

Post »

Dzisiejsza wizyta na ryneczku zakończona sukcesem :)

4 krzaczki pomidorków koktajlowych, w tym mam nadzieję że te miniaturowe czyli specjalna wersja dla dzieci ;)

Drobnolistna bazylia, również już jest na moim balkonie :)
W szklarni pojawiły się już zielone punkciki bazyliowe :)

Poza tym oczywiście rozmaryn, który przekształcę w wersję drzewkową. I nowość na mym balkonie dwie papryki, czerwona i pomarańczowa ;:3
Dorcinda
500p
500p

Post »

A miał ktoś może bazylię tajską. Ostatnio była w Lidlu "na ziołach", została jedna doniczka - obraz nędzy i rozpaczy, ale odżałowałam 4 zł i wzięłam. Wyszło 12 sadzonek z czego połowa się przyjęła. Próbowałam na razie tylko te zdechlaki - dla mnie łagodniejsza w smaku i trochę inny ale chyba intensywniejszy aromat niż zwyczajna. Zobaczę jak zachowa się w gruncie.
Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Prawdopodobnie będę miała tajską z mieszanki odmian. Już widać, że ma inne, bardziej ostro zakończone liście i nieco inny pokrój, niż klasyczna bazylia. Jedna sadzonka ma dla odmiany dużo większe, mocno pokarbowane liście. Ogólnie wyglądają ciekawie :-) Chyba zostawię trochę na nasiona.
ogrodowo
Dorcinda
500p
500p

Post »

Zostaw, zostaw może w końcu powrócę do wysiewu bazylii, bo przez ostanie kilka lat z wygodnictwa rozsadzałam kupną.
Dorota
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Wszystko co inne i ciekawsze od klasycznej bazylii zostawię docelowo na nasiona, skoro są chętni :)
ogrodowo
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

:wit
Sadzonka z karbowanymi listkami może być bazylią sałatową.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p

Post »

A tak wygląda wszystko posadzone :wink:

obok bazylii drobnolistnej, jest miejsce na bazylie zwykłą...która potrzebuje jeszcze kilku dni :)
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”