Malina 'Polka' i 'Polana'

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malina polana i polka przycinanie

Post »

Witam
Maliny posadzone 5-7cm głębiej jak w szkółce poradzą sobie czy jednak muszę je wyjąć z ziemi i posadzić płytko?
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oczywiście, że sobie poradzą.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dostałem 2 dni temu przesyłkę malin Polek.
Około 80 % miało wyposzczone zaczątki nowych pędów. Takie białe kiełki.
Na wiosnę okoliczność jak najbardziej zrozumiała, ale teraz to chyba trochę za wcześnie.
Być może postały trochę w cieple, a może tak powinno być?
Z jednej strony radość, że żyją, ale z drugiej - obawy czy przeżyją.
Namoczyłem, wsadziłem, zrobiłem mini kopczyk i czekam do wiosny.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Romix, te białe kiełki to młode przyrosty, tak ma być, część przezimuje pod ziemią, część się wyłoni jeśli będzie ciepło, nic im nie będzie, a nawet jak chwyci mróz to malina puści nowe przyrosty, za rok będziesz chciał plewić maliny :) rosną jak chwast :) tyle że to bardzo smaczny chwast :) Jeśli Ci szkoda tych odgałęzień przysyp je bardziej ziemią. Ja sadzę maliny cały rok i żadna nie padła (oczywiście jak da się wbić sztychówkę :D).
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Młodych kiełków mi szkoda, dlatego zrobiłem kopiec przy każdym badylu.
Sądziłem tylko, że powinny się pokazać dopiero na wiosnę.
Ale skoro już są ... miejsca ci u mnie dostatek.

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
betiglo
100p
100p
Od: 5 mar 2013, o 17:29

Post »

W ubiegłym roku na wiosnę posadziłam sadzonki maliny polany ,polki i laszki .Żadnej odmiany nie przycinałąm .Wiem, że te długie badyle trzeba teraz przyciąć do zera ,ale nie wiem co z tymi odrostami ,które się pojawiły i na jesieni miały ok.40cm.Czy teraz trzeba je przyciąć i jeśli tak to na jaką wysokość?Czy teraz jeszcze mogę wykopać niektóre te odrosty i wsadzić?Jak postąpić z odmianą tej laszki?,czy skracac im pedy?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Laszka owocuje na pędach dwuletnich, nie wycinaj . Nie wiem jakie są długie pędy, ze chcesz skracać?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
betiglo
100p
100p

Post »

Te młode pędy -mówie o polanie i polce maja ok.pół metra niektóre czy trzeba je skracac na wiosnę?Tą laszkę rozumiem nie ruszac Co prawda z 10 sadzonek przyjęły się tylko dwie ,jesienia dosadziłam 8 ,czyli w tym roku wszystkie powinny owocowac ,a po owocowaniu mam je wyciąć?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędy na Laszce, które urosły w 2012 roku, wydadzą owoce w 2013 i po owocowaniu wytnij je jak najniżej przy ziemi (szybkie usuwanie niepotrzebnych pędów wpływa na mniejsze zagrożenie chorobami, wzmacnia krzew).
W 2013 roku obok starych pędów wyrosną od ziemi nowe pędy, które zachowaj do roku 2014 aby owocowały.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Te niezbyt wysokie, rachityczne pędy, o których piszesz na Polce i Polanie też bym obcięła przy ziemi. Możesz je wykopać i przesadzić ale też je trzeba przyciąć. Bo pożytku z nich nie będziesz mieć żadnego, nooo może trochę wcześniej parę owocków, nowo wyrośnięte łodygi przerosną je i zagłuszą.
Pozdrawiam! Gienia.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
wallador
50p
50p
Od: 22 lut 2013, o 22:56

Post »

betiglo pisze:Te młode pędy -mówie o polanie i polce maja ok.pół metra niektóre czy trzeba je skracac na wiosnę?Tą laszkę rozumiem nie ruszac Co prawda z 10 sadzonek przyjęły się tylko dwie ,jesienia dosadziłam 8 ,czyli w tym roku wszystkie powinny owocowac ,a po owocowaniu mam je wyciąć?
przy polanie i polce, jeśli chodzi o plantacje, bez względu na młodość czy wysokość pędów, najlepiej wycinać je na jesieni, po ustaniu wegetacji (zazwyczaj po pierwszych przymrozkach, choć mozna też nieco wcześniej). można też zimą czy wiosną, przed ruszeniem wegetacji. dobrze jest też pozbierać wycięte pędy, aby nie dopuścić do przenoszenia sie chorób. natomiast przy nasadzeniach przydomowych, gdzie areał niewielki i warunki dla rozwoju chorób mało sprzyjające (przez kilkanaście lat na rosnących przy domu <choć w cieniu i wilgotnym podłożu, ale przy kontrolowanym zagęszczeniu> krzakach Polany żadnych chorób nigdy nie stwierdziłem), można kilka krzaków zostawić całkiem nie ciętych i na nich, podobnie jak u malin letnich, owoce pojawią się dużo wcześniej, niż na tych, które muszą odrastać od korzenia czy szyjki przykorzeniowej. przy tych nieciętych, wiosną począwszy od dołu zaczną wyrastać nowe pąki i gałązki, i wówczas można skrócić łodygę na dowolną wysokość, aby nie było ich za dużo, bo owoce mogą zdrobnieć i robi się po prostu za duzy gąszcz. zresztą i tak zazwyczaj te kilkanascie czy kilkadziesiat centymetrów od góry będzie przemrożone, więc tym bardziej żadna szkoda.
laszki nie wycinać, bo ona owocuje tylko na pędach dwuletnich, więc jak wytniesz w pierwszym roku, to w drugim nie będziesz miała po prostu owoców, a wyrosną tylko młode, jednoroczne pędy, na których ona nie owocuje (więc choć malinie takie cięcie nie szkodzi, to pozbawia ciebie owoców). z tego wynika, że przy laszce, czy innych malinach letnich, wycinamy jesienią tylko dwuletnie pędy, czyli te, które już w tym roku owocowały, a pozostawiamy tylko tegoroczne, które zaowocują w przyszłym roku.

chyba już wszystko jasne?

pozdrawiam,
jacek
betiglo
100p
100p

Post »

Czyli może zrobić tak,ze z Polany i polki wyciąć te grube i wysokie pędy ,a te młode półmetrowe zostawić na wcześniejsze owocowanie?Laszki nie ruszamy,dopiero po owocowaniu wycinamy .
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja przy Polana i Polka wycinam zimą wszystkie pędy przy ziemi. Jak śnieżna zima to, wczesną wiosną. Te zostawianie kilku pędów na wcześniejsze owoce, daję tylko problemy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25

Post »

Ja w tym roku część pędów ubiegłorocznych w malinie polka zostawiam, przedłuża się okres owocowania. Tak postępuję od kilku lat i nie widzę żadnego problemu w takim prowadzeniu malin. Przy produkcji na większą skalę nie jest polecane takie postępowanie.
Pozdrawiam.
and777
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro są posadzone maliny Laszka to one maja dać wczesny zbiór. Polany/Polki wycięte jesienią lub wczesną wiosną przy ziemi dadzą późny zbiór.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”