Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rozplenica Pennisetum glaucum
Odkurzyłam wątek, w marcu pierwszy raz wysiałam Majesty. Wzeszła w 99% i rośnie szybko. Kilka 15 cm siewek wyniosłam na początku kwietnia, do zimnego garażu, temp. ok 10 stopni. Niestety wszystkie padły. Pozostałe nadal stoją na parapecie. Dziś po raz pierwszy hartują się w lekkim cieniu.
http://i64.tinypic.com/207rdxv.jpg
http://i64.tinypic.com/207rdxv.jpg
Rok temu kupiłam rozplenicę.W tym roku w tym miejscu rośnie coś podwójnego.Nie wiem która to rozplenica..

A to mniejsza kępka

A to mniejsza kępka

Pozdrawiam Ewa
- sawczenko
- 200p
- Od: 12 lip 2013, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewao4, to wyższe, rurkowate i kwitnące to sit, czyli nie trawa. Ta trawka, to raczej też nie rozplenica a na pewno nie perłowa.
Czyli znowu by wymarzła następna jak rok wcześniej?? Trudno,do trzech razy sztuka ...Kupię jeszcze raz w centrum ogrodniczym.Ostatni..Dzięki za informację 

Pozdrawiam Ewa
Re: Rozplenica szczecinkowata 'Rubrum' ( Pennisetum setaceum "Rubrum" )
Kupiłam na wyprzedaży w Auchan. Zamierzam przez zimę przetrzymać w domu. Komuś się udało?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- 100p
- Od: 10 maja 2010, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym sezonie miałem 3 odmiany tej trawy
purple baron jest najwyższa z tych odmian

Purple Majesty

Jade Princess

purple baron jest najwyższa z tych odmian

Purple Majesty

Jade Princess

Pozdrawiam Janusz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 sty 2018, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ta odmiana rozplenicy fajnie wygląda, ale największe wrażenie robi na mnie Rozplenica Japońska. Rośnie na ok. 80 cm i ma piękne białe kwiaty, które trochę przypominają kłosy.
Ja też się rozkręcam
i mam mętlik w głowie . Wszystko mi się podoba . I chyba mam " Rozplenicę japońską "
. Kupiłam niewielką kępkę, trochę się rozrosła . Zabezpieczyłam ją przed przemarznięciem, może się uda . Teraz kłoski nie są efektowne, ale ogólnie to piękna trawa .

Re: Piórkówki ( Rozplenice) Pennisetum
Spokojnie, one późno odbijają, moje też wyglądają teraz jak suche.
Trzeba przyciąć, na ok.10 cm
Pennisetum "Purple Majesty" zawiązuje nasiona, które należy przechować i wysiać wczesną wiosną do pojemnika na parapecie. Kiełkują bezproblemowo, trzeba je podhodować w domu i wysadzić do gruntu w maju, gdy minie groźba przymrozków - kłoszą się późnym latem (sierpień). Sposób ten polecił mi pewien ogrodnik, wypróbowałam i się sprawdził. Warunkiem jest, że nasionka (te kuleczki na kłosie) są dojrzałe. Wysiać należy w lutym - pocz. marca), nasiona delikatnie przykryć ziemią. Temp. kiełkowania ok. 22 stopnie - do skiełkowania zostawiam przykryte folią, gdy tylko wykiełkują, folię usuwam.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Zimowanie rozplenicy "Rubrum"
Witam, kupiłam kilka sadzonek i szkoda byłoby żeby zmarniała.
Jeśli macie sprawdzony sposób, to poproszę.
Rośliny na razie w donicach, połowa nawet nie kwitnie jeszcze, dlatego chcę je jakos przetrzymać do przyszłego roku.
W planie jest ustawienie w chłodnym przedpokoju na całą zimę, ale wołałabym, zeby ktoś mi doradził sprawdzoną metodę. Nie wiem czy one zasychają w zimie czy przycinać i jak?
Jeśli macie sprawdzony sposób, to poproszę.
Rośliny na razie w donicach, połowa nawet nie kwitnie jeszcze, dlatego chcę je jakos przetrzymać do przyszłego roku.
W planie jest ustawienie w chłodnym przedpokoju na całą zimę, ale wołałabym, zeby ktoś mi doradził sprawdzoną metodę. Nie wiem czy one zasychają w zimie czy przycinać i jak?