5 lat żeby mieć roślinkę w doniczce 4x4?czarny pisze: A teraz trochę mojej historii z kaktusami. Gdzieś na początku 2007r. cośtam się kupiło w markecie (Notocactus leninghausii to chyba nawet żyje wciąż), no i od razu zachciało się od razu siania. Więc bęc z kolejnego marketu mix nasion. Teraz można polewać z mojego pierwszego siewu, ale jeden feraczek żyje do dziś :]
Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobiwki i reszta chwastów
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
To jest piąteczka, więc ciut większy. No, jak mi skiełkował mix, to w ciągu 3 miesięcy wysiałem trochę nasion już gatunkowych, parę się ostało, ale większość skasowały koty traktując kuwetę z siewkami, jak swoją, no a resztę ja wykończyłem. Następny mój wysiew to był już aż zbyt profesjonalny i jak już coś skiełkowało to nic nie wypadało. Teraz już się z siewkami nie cackam za bardzo, czasem cośtam padnie, ale traktuje to raczej jak selekcję naturalną i najwyżej kupuje kolejne porcje :].
A feraki ponoć wolno rosną, ale podejrzewam, że jakbym chciał, to mógłby być już 2x większy. Ja jednak jestem zwolennikiem ostrej diety dla kaktusów. Ten powolniejszy wzrost raczej im na zdrowie wychodzi. Mediolobiwki na przykład dzięki temu wytwarzają wspaniałe rzepy, które cudnie pachną przy przesadzaniu
Druga sprawa, że przy wysiewach i sporym nawożeniu to szybko powierzchnia kaktusowa przyrasta :]

A dziś - mammillarka co dostałem w misie od uczestników warsztatów, firanka która obecnie z powodu kapitalnego remontu piętra mieszka na dworze, no i ten trzeci to jakiś chwast :]
A feraki ponoć wolno rosną, ale podejrzewam, że jakbym chciał, to mógłby być już 2x większy. Ja jednak jestem zwolennikiem ostrej diety dla kaktusów. Ten powolniejszy wzrost raczej im na zdrowie wychodzi. Mediolobiwki na przykład dzięki temu wytwarzają wspaniałe rzepy, które cudnie pachną przy przesadzaniu

A dziś - mammillarka co dostałem w misie od uczestników warsztatów, firanka która obecnie z powodu kapitalnego remontu piętra mieszka na dworze, no i ten trzeci to jakiś chwast :]
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Czyżby Astrophytum ornatum? Nie znam się, ale może to czasem być też jakaś hybrydka typu asterias x ornatum 
Pozdrawiam, Aleksander
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
Ciekawa wzmianka historyczna i fajna fotorelacja
Dobrze się czytało i oglądało. Ferak wygląda zdrowo, więc widać że mu u Ciebie dobrze
Ja się czaję na Astrophytum capricorne ale na razie nie mogę nigdzie znaleźć... Do kaktusiarni Pana Moroza jednak nie chce mi się jechać 
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ładne zdjęcia, do tego z tłumaczeniem... Bardzo mi się tu podoba. 
- czarny

Kiedyś w markecie kupiłem za grosze kilka różnych asterków. Do dziś niestety nie przeżył właśnie A. capricorne, który się deko spalił. Co ciekawe A myriostigma od 4 lat praktycznie nie ma korzeni, a jednak widać po podlaniu, że coś pije. A ten na zdjęciu na żywo bardziej mi przypomina asteriasa, ale to oczywiścia jakaś hybryda chyba z ornatum. Są bo oprócz medio trzeba mieć jakieś chwastowe urozmaicenie :]

A dziś w innym klasyku najpierw szparka, potem klasyczny smród zepsutego mięsa. Niestety biedaczysko ma tak ciasno, że nie może się w poełni otworzyć. W tej misie z 10 różnych śmierdziuchów, bo to jedyne z afrykańskich sukulentów, które mi się bardzo podobają. Paki zawiązuje też Caralluma, która wali zepsutym jajem, mam nadzieję, że w tym roku uda mi się poniuchać kompozycje świeżego zapachu zgniłego jaja i zgniłego mięcha

A dziś w innym klasyku najpierw szparka, potem klasyczny smród zepsutego mięsa. Niestety biedaczysko ma tak ciasno, że nie może się w poełni otworzyć. W tej misie z 10 różnych śmierdziuchów, bo to jedyne z afrykańskich sukulentów, które mi się bardzo podobają. Paki zawiązuje też Caralluma, która wali zepsutym jajem, mam nadzieję, że w tym roku uda mi się poniuchać kompozycje świeżego zapachu zgniłego jaja i zgniłego mięcha
- mCm86

- Od: 26 mar 2012, o 21:23
To już na prawdę musi być pasja skoro takie zapachy Ci nie przeszkadzają
Ba... Nawet ich pożądasz 
- eba

- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Micha rewelacyjna
. Zapachami, pozwolisz, że już się tak nie pozachwycam
.
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Micha wypasiona, aż żal że tak walczą o terytorium
kwiatuszki piękne, a co do zapachu.... kto powiedział że podłoże, albo smażona ryba ładnie pachnie? A jaki za to smak 
- nolina

- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Dobre
- Spy

- Od: 25 lip 2009, o 15:47
Hehe nieźle wykręciło Ferdynanda
Ładna misa ze śmierdziuchami. Dlaczego to tak jest, że tak wyjątkowe kwiaty tak wyjątkowo muszą pachnąć, eh.
Ładna misa ze śmierdziuchami. Dlaczego to tak jest, że tak wyjątkowe kwiaty tak wyjątkowo muszą pachnąć, eh.
Pozdrawiam. Krzysztof.
/Pustynni Strażnicy/
/Pustynni Strażnicy/
- czarny

- raflezja

- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Daj jeść dzieciaczkom.
Rzuć kawałek prawdziwego mięska na dno kwiatowe.
Rzuć kawałek prawdziwego mięska na dno kwiatowe.
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Fuuuuuuuuu tego już nie miałeś pokazywać, serio to są larwy, nie widać tak dobrze

- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Milutko, ale ja bym się ich pozbył. Najlepiej podkarmić i na ryby zabraćczarny pisze:Rozwinął się i drugi kwiat śmierdziucha, ale pochwalić się muszę jeszcze tym pierwszym, bo jeszcze nigdy takiej kopy muszych jaj w nich nie miałem - ot parę jajeczek. A teraz zaczyna się to wszystko ruszać - czaaaaaaaaaaad![]()
Pozdrawiam, Aleksander