Kaktusy OnArt'a
- ROBERTOBORO
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy OnArt'a
Dla mnie to wepchnięcie do jednego worka jest bezsensowne. Według mnie rebutia jest najbardziej podobna do aylostera i tu można to połączyć. Mediolobivia to tak sobie bo bardziej kolumnowa , ale sulki i weingartia w ogóle mi tu nie pasują
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zawsze możesz polemizować z tymi, którzy taką nomenklaturę stworzyli. Ja osobiście trochę nie zgadzam się z twierdzeniem, że ajlosterki mają bliżej do typowych rebucji niż medio. Zwłaszcza gdy porównać kwiatki i nasiona.
Ostatnią nowością jest włączenie do rodzaju Rebutia kurdupla o nazwie Cintia knizei.
Ostatnią nowością jest włączenie do rodzaju Rebutia kurdupla o nazwie Cintia knizei.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
Z nim to i tak był problem bo sam jeden . Mam go kilka lat i nigdy mi nie zakwitł
A kwiatki rzeczywiście medio ma bliższe rebucji niż ajlostera ale napisz jeszcze że sulki też są według ciebie bliskie rebucji. Dla mnie jest to chore różnica jest w wyglądzie przecież duża . Najlepiej niech wszystko kóliste będzie rebucją . Za 10 lat będą to odwracać
A kwiatki rzeczywiście medio ma bliższe rebucji niż ajlostera ale napisz jeszcze że sulki też są według ciebie bliskie rebucji. Dla mnie jest to chore różnica jest w wyglądzie przecież duża . Najlepiej niech wszystko kóliste będzie rebucją . Za 10 lat będą to odwracać
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Na pewno sulki są bardzo bliskie weingarcjom i trudno znaleźć wyraźną linię podziału między tymi dwoma grupami roślin. Coś jak Echinopsis i Lobivia.
Jeśli chodzi o cechy decydujące do konkretnych rodzajów czy gatunków to kształt pędu jest tutaj na szarym końcu. Decydują: budowa kwiatu (nie mylić z barwą), nasiono, owoc i bardzo często rejon występowania. Pęd czy cierń to cechy zdecydowanie mniej istotne przy oznaczaniu gatunków czy rodzajów.
Jeśli chodzi o cechy decydujące do konkretnych rodzajów czy gatunków to kształt pędu jest tutaj na szarym końcu. Decydują: budowa kwiatu (nie mylić z barwą), nasiono, owoc i bardzo często rejon występowania. Pęd czy cierń to cechy zdecydowanie mniej istotne przy oznaczaniu gatunków czy rodzajów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Bardzo ładny, kolorowy "prezent" na święta 

Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny kolorek... 

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Cudny kwiatuszek, kolor ciekawy i raczej często nie spotykany. 

Pozdrawiam, Darek.
- Sebek87
- Od: 10 gru 2010, o 18:11
Super kwiat kolorek cudowny. 

-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratuluję, takie maleństwo, a już kwitnie 

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Zaskoczenie duże, jeszcze nie miałem okazji podziwiać tak młodej roślinki rodzaju Gymnocalycium, która kwitnie.
Szakunec!
Szakunec!
Pozdrawiam, Darek.