Moje trudne początki...
- lulka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje trudne początki...

masz bardzo ładne storczyki, białe mają szczególne miejsce w moim

- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję
niestety ostatnio się pożegnałam z jednym dendrobium. Nie zauważyłam, że wyszło d doniczki i od dłuższego czasu żyło sobie niczym vanda. Za późno już było na ratunek... Jest mi z tego powodu bardzo przykro, bo to jeden z moich starszych storczyków i zdążyłam się już przywiązać... 

Socurku, ja też w tym roku straciłam mojego najstarszego storczyka. Jego siły się wyczerpały. Zestarzały się liście i korzenie.
A co do Twojego Dendrobium, to dobrym zwyczajem jest codzienny obchód storczyków (pewnie wtedy byś zauważyła, że coś niedobrego się dzieje).
Nawet przelotne obejrzenie roślin pozwala czasem dostrzec, że gdzieś jest problem. Ja to nawet lubię robić. To przyjemniejsze od innych obowiązków - zwłaszcza, jak zamiast problemów znajdzie się np. ukryty pęd
A co do Twojego Dendrobium, to dobrym zwyczajem jest codzienny obchód storczyków (pewnie wtedy byś zauważyła, że coś niedobrego się dzieje).
Nawet przelotne obejrzenie roślin pozwala czasem dostrzec, że gdzieś jest problem. Ja to nawet lubię robić. To przyjemniejsze od innych obowiązków - zwłaszcza, jak zamiast problemów znajdzie się np. ukryty pęd

Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
-
- 50p
- Od: 1 lis 2011, o 12:07
ładne odmiany Socurku masz tych storczyków, musisz jednak mniej je podlewać to się korzenie zregenerują
po przekwitnięciu się je przesadza, obcina te zgniłe korzenie, pryska się je środkiem grzybobójczym i do nowej ziemi bez bakterii i grzybów ewentualnych - odkąd zaczęłam tak robić moje mają się nieźle, jeden nawet wypuszcza mi teraz nowy pąk kwiatowy
powodzenia w uprawie
po przekwitnięciu się je przesadza, obcina te zgniłe korzenie, pryska się je środkiem grzybobójczym i do nowej ziemi bez bakterii i grzybów ewentualnych - odkąd zaczęłam tak robić moje mają się nieźle, jeden nawet wypuszcza mi teraz nowy pąk kwiatowy

powodzenia w uprawie

- socurek
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
Ale ja robię codzienne obchody- staram się je zraszać regularnie. Po prostu ten się tak dobrze zamaskował... Do tej pory nie mogę tego przeżyć. Jak tylko dostanę wypłatę- pojadę się pocieszyć do OBI...
Zasadniczo przesadzenie ich nie jest głupim pomysłem, ale chyba wezmę się za to na wiosnę...
Dziękuję za rady kochani, człowiek się uczy całe życie
Zasadniczo przesadzenie ich nie jest głupim pomysłem, ale chyba wezmę się za to na wiosnę...
Dziękuję za rady kochani, człowiek się uczy całe życie

- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj to przykro mi z powodu utraty dendrobium. Mój właśnie jest w rozkwicie i też by mi było smutno jakby padł 

- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
-
- 200p
- Od: 27 lis 2011, o 19:36