Działka z dębami - Wiślanka - agape

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jolami
500p
500p
Od: 12 lip 2008, o 23:53

Post »

Aga ja jednoroczne posiałam do gruntu /częśc/ a resztę w maju....W rozsadniku wysiałam wieloletnie, ale nornica upatrzyła sobie mój rozsadnik i strasznie mi w nim ryje... :evil: Ciekawe ...pewnie potem nie będę wiedziała która roślinka jest która.. :lol:
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Po raz kolejny dochodzę do wniosku, że jesteś pomysłowy Dobromir. To okno inspektowe w domu...super sprawa. Tez jestem zdania, że jeśli coś się sprawdza to nie ma co poprawiać bo można przedobrzyć :wink:
Fajnie masz z tym stałym dostępem do wody. U mnie woda jest tylko teoretycznie przez całą dobę. W praktyce najczęściej tylko w południe jak niewiele osób korzysta :(
Również uwielbiam takie "nicnierobienie" tylko przyglądanie się działce w czasie podlewania.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Aga, ależ się narobiłaś!!! Ależ masz "parę" do roboty fizycznej :shock: No, no, no, sama turlałaś, wykopywałaś, ustawiałaś, siłaczka, w dodatku szalona siłaczka :lol:

Ale wyniki są superaśne! Taras z korą, czy bez kory, wszystko jedno, i tak jest kapitalny! A jeszcze ta zielona i kwitnąca wiosna z błękitnym niebem, niesamowity porządek w sadzonkach :lol: Chylę czoła i podziwiam...

Półki - pierwsza klasa! Naprawdę są genialne, może opatentujesz pomysł? Te wszystkie cegły Marksa, Lenina czy inne ciekawe dzieła, cięzkie, solidne i pięknie wydane, one się aż proszą o wykorzystanie praktyczne. Chociaż raz w życiu służyłyby do czegoś sensownego :lol:

A propos książki, zerknij tutaj: - http://www.dedalus.pl/go/_info/?id=6062 ... e9565fc2d3

I jeszcze pytanie o inspekty. Na czym je chcesz ustawić? Tzn. jaką mają mieć konstrukcję? Bo szyba to od góry, a do na dole?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Nalewka namierzyła "Cegłę...". To właśnie ta!
A gdybyś się zdecydowała i planowała rozcieńczyć koszty wysyłki, to polecam wszystkie xiążki Hessayona. Tam akurat mają dwie. Sa o wiele bardziej konkretne i wyczerpujące niż seria "Ogrodnik doskonały".
A tak w ogóle, gdyby Ci tam jakaś inna xiążka ogrodnicza wpadła w oko, to śmiało pytaj :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry!

A wiecie...przyznam Wam się z efektu ubocznego. Od czasu jak mam działkę schudłam...ku memu zaskoczeniu szczeremu równo 10 kg.

Jolu, Agnieszko- ja zdecydowałam podpędzić nasionka w domu a potem wysadzać sieweczki. Nasypałam sporo grochu i groszku pachnącego w grunt a mało wzeszło. Pomyślałam, ze pierwszym razem poczuję się bezpieczniej, jak za dwa tygodnie wysadzę takie dwucentymetrowe grupki. Poza tym nie mam jeszcze gotowych rabatek, (dosypywanie na nie ziemi pochądzącej z wyrównywania terenu na trawnik). Więc nie ma gdzie posiać, póki nie założę trwanika i nie uporam się z rabatkami, a czas leci więc niech sobie już kiełkują w domu.

Zrobiłabym to w inspekcie ale tego też jeszcze nie mam....

Nalewko- inspekt chciałam drewniany, z desek. Ale też jeszcze szukam materiałów, a jak wiadomo "moi" dostawcy "wystawkowi" nie mają regularnej podaży...lub ja czasem nie mam siły, mimo, że widzę na osiedlu atrakcyjne rzeczy. Np. ostatnio wystwili dwoje drzwi. Jedne zabudowane drugie z dużą szybą - świetne na górę inspektu, albo bok szklarenki, ale nie mam auta.
Dziękuję za komplementy :oops:
i za namiary na książki!!!

Krzysiu- dziękuję, za polecenie, bardzo atrakcyjna oferta!

Izo! No ..."potrzeba matką wynalazców". Oby tylko nie iść dalej, "okazja czyni złodzieja" :;230
U nas też woda szwankuje. Bedzie za 3 lata dopiero remont instalacji. A czasem wcale nie leci...

Wczoraj nawet udało mi się na działce poczytać Działkowca. Przez 10 minut. Ale się liczy.
To triumf woli nad naturą ;)
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Witam dawno nie byłam u ciebie
wpadłam zobaczyć co słychać i widać
a widać pracujesz nad działeczką
pozdrawiam :D :D
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Hej Agape! :lol: NO JESTEM POD WIELKIM WRAŻENIEM oglądając Twoje dokonania z całego roku, bo już niedługo minie rok od chwili, kiedy zaczęłaś wyszukiwać swoją Wiślankę! I w ogóle masz taką umiejętność samokształcenia,że można Ciebie podawać za przykład w książkach i czasopismach ogrodniczych we wstępie - jeżeli chcesz założyć ogród, miej tyle samozaparcia co Agape z Forumogrodniczego.pl! ;:211
Pięknie zaplanowałaś te ścieżki, jeszcze nigdzie nie widziałam tak urządzonego ogrodu, jest orginalny i niepowtarzalny! Cudnie, brawo, brawo! A najwspanialsze jest to, że marzysz jak dziecko i by osiągnąć cel nie tupiesz nogą tylko po prostu realizujesz to co zamierzyłaś!Twoją nadzwyczajną wrażliwość i siłę wprost uwielbiam! Życzę Ci, by kolejny rok w ogrodzie przyniósł Ci wiele przemiłych niespodzianek, oczywistych sukcesów warzywniczo- owocowo- kwiatowo- przetwórczych i tego relaksu, który sobie zaplanowałaś!

Było wiele wiosen, a ta jest jakaś wyjątkowa! ;:168
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

:lol: :lol: :lol:
Wiesz.. dokładnie to samo chodziło mi po głowie, jak zaczynało brakować mi parapetów :) tylko dumałam, że powieszę taką półkowa konstrukcję od góry na drewnianym karniszu :) no i w węższym wydaniu tak na 1 rząd pomidorków.
Na szczęście przyszło opamiętanie - koty !! Dopiero miały by się na czym huśtać... zabrałam nasiona pomidorów do szkoły i siałam z dziećmi w klasie.
Posiały i dla mnie i dla siebie. Przed świętami zabrały do domów, ponoć pięknie im rosną, mi też... odpukać !!

Widzę, że pomysłów masz a pomysłów... plantacja balkonowa jest nie do przebicia !! a ja myślałam, że mam dużo pomidorków 8)
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestko, Oranio, Aguskac oraz odwiedzający czytelnicy- dzień dobry!

Oranio- dziękuję za komplementy i za wspaniałe życzenia! Tak, ta wiosna jest szczególna. Gdyby nie Ty, to na 100%nie miałabym ogródka. Bardzo Ci dziękuję, że odkryłaś ogródki jako możliwe i dla nas! To wielka zmiana w życiu! Już na całe życie miłość! A ile zdrowia, spokoju, ile wiedzy, radości, mądrości i ile uciechy i odpoczynku dla gości!

Aguskac!
Moim zdaniem 1000 razy lepiej jest coś zrobić razem z dziećmi! Miałaś wspaniały pomysł! A jaka potem radość, satysfakcja,a ile przy tym przeżyć, wspólnych tematów - cała wiosna zajęta obserwacją i pielegnacją!

Dziś mam dla Was coś ładniejszego od betonu, płyt, łysej gliny i stert.

Oto tegorocznej wiosny piękności ogródka:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bratki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

portrety:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

Oooooo,jakie śliczne! :lol: Jak landrynki - kolorowe i słodkie! Aż ślinka cieknie - malinowe, pomarańczowe,cytrynowe, miętowe...Nie wiadomo, które piękniejsze!I różowe z zielenią i zieleń z pamarańczowym kolorkiem, no a bratki to jak próba nowego pędzla i nowych akwarelek! ;:122 Za każdym razem barwna niespodzianka!Jest w końcu kwietniowo- majowo!
Ogród nad Oranią
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj AGA, pospacerowałem po Twoim pięknym ogródku, pełnym pięknych kwiatów i białego koloru kwitnących wiśni. Dopiero teraz widać ile pracy włożyłaś w ciągu jednego roku w swoją działkę.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Świetne porównanie Oranio!
Chyba przyznasz Aguś, że jak coś już kwitnie to z większą przyjemnością i ciekawością człek idzie na "swe pole".
Zastanawiam się jak Ty to zrobiłaś, że tak całkiem niechcący schudłaś...Nie mogę powiedzieć bym narzekała na nadwagę ( bo bym zgrzeszyła :wink: ), ale kilka cm w pasie chętnie bym zgubiła.
Twoja działeczka pięknieje w oczach!
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p

Post »

TuJa! :lol: Chyba się nie mylę, ale to Ty namówiłaś Agape na cebulowe? Teraz będzie je miała na zawsze! :;230 bo nie sposób ich się pozbyć! :lol:
Ogród nad Oranią
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!
Tadeuszu, dziękuję za odwiedziny. Mnie też się podoba, bo jest przytulniej.Kwiatki na razie są chaotycznie powsadzane, bo gdy je sadziłam nie było jeszcze ścieżek ani tarasu...Ale bez nich...Tak Drogie Izo i Oranio- bez nich nie miałabym motywacji! Gnam niemal kiedy mogę, by jeszcze się nimi nacieszyć.I umiem sobie wyobrażać jak je sadzić najbliższą jesienią...
Dobrym pomysłem było sadzenie cebul na różnej głębokości- wychylają się wtedy nieco dłużej i dłużej kwitną...

Powiem Wam coś jeszcze...Moja Przyjaciółka, która pomogła mi przywieźć mebelki na działkę, ma także ogród, ale jak Wam pisałam po kilku lat prób poddała się i miała trawnik oraz stałe krzewy i trochę kwiatów, z których nie każde udawały się na dosć trudnej glebie (piasek i duże nasłonecznienie). W tym roku po wizycie u mnie kupiła nowego ...fiskarsa, zraszacze, i razem pojechałyśmy na zakupy roślinne. Powiedziała mi też, że zabrała się za swoje rabaty, kupiła borówki, itd. Mam wrażenie że odzyskała może ducha pasji do swojego ogródka po kilku latach zniechęcenia i odpoczynku od ogrodu.

Ale ja wiem w czym rzecz- nie zna tego Forum!

Wczoraj wsadziłam cały pełen wózek roślin- cebulek i kłaczy. Ale jak je rozplantowałam to nadal wiele miejśc mam w ogóle nie obsadzonych...Fakt będą jednoroczne...ale jednak...W ziemię można wsadzać TONY cebulek :lol:

Wsadziłam dalie arabian nigdt i białe, ale o róznych kształtach. Także mieczyki białe i białe lilie.
Oraz irysy.I maki. Czarną malwę.

Zmieniłam zamiar związany z ogródkiem ziołowym- nie będzie on w przedogródku na kształt koła. Tam będa jednak rośliny reprezentacyjne. Domek na razie jest zbyt brzydki, aby go nie zasłaniać wysokomi roślinami a zielnik jest dość niski. Wsadziłam tam lilie, dalie, tył i zaplecze domku podsadzę rącznikami- na zieloną masę i tło.

Ogródek ziołowy bedzie natomiast na najbliższej grządce obok tarasu, dokłądnie naprzeciw wejścia do altanki. Tam jest słońce długi czas. Będzie on przejściowym elementem ogrodu między warzywniakiem a ogrodem ozdobnym.

U mnie przekwitły już morele, część wiśni i przekwita czereśnia...Wspomnienie kwiecia...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

poza tym na piwonii ruch:
Obrazek

Byłam zaskoczona, że oto agrest ma już owoce!
Obrazek

Warzywniak na razie tylko roboczo przykryłam agrowłókniną:
Obrazek
Sąsiadka przykryła na próbę i po kilku dniach miała wschody, a u mnie bez przykrycia od dwu tygodni nic. Po przykryciu za dwa dni pojawił się koperek, roszponka i rzodkiewki.

Poza tym dzielnie udeptuję teren trawnika i grabię go. Wczoraj pod tym rzadkim żywopłotem wsadzłam dalie.

Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aga ja widzę że konsekwentnie realizujesz plany :D .Brawo.
A co do niezamierzonego chaosu-też tak mam.
Albo kwiatki rosną na kupie albo mam łyse place :lol: .
Ale to nic zawsze cos tam mogę wsadzić.
Dziś skończyłam pikować pomidory.Mam ich ok.80 :roll: .
Chyba też zaszalałam :roll: .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”