Mój kawałek zieleni - eryba
Niecierpek gruczołowaty (niecierpek himalajski, I. glandulifera) pochodzi z Himalajów. Ma mięsiste, podobne do bambusa łodygi dorastające nawet do ponad 2 metrów (80-200 cm). Nazwa gatunkowa odnosi się do ogruczolonych ogonkowych liści, o długości 10-25 cm, czasem większych. Symetryczne kwiaty w odcieniach różu, niekiedy purpurowofioletowe, o średnicy 3-4 cm, zebrane są w wiechy. Kwitnie na przełomie lata i jesieni (VII-X). Rośnie przy zbiornikach wodnych, tworząc zwarte łany. Jest też rośliną miododajną, wytwarzającą sporo nektaru i nielubianą z tej przyczyny przez pszczelarzy, jako że pszczoły późnym latem omijają inne pożytki w miejscach, gdzie rośnie niecierpek gruczołowaty i masowo ucztują na jego kwiatach.
U mnie ma już około 1,5 metra i zaczyna kwitnąć.

U mnie ma już około 1,5 metra i zaczyna kwitnąć.

Tak jednoroczniak, ale bardzo się wysiewa sam.
Ja w ogóle w tym roku nie siałam i było go bardzo dużo. Powyrywałam nie pasujące mi siewki i zostawiłam tylko kilka.
Po kwitnieniu są takie strączki, które po dotknięciu strzelają bardzo daleko. Ja pozbierałam trochę tych nasionek jesienią i wysiałam za płotem gdzie zawsze rosło dużo chwastów i w tym roku mam niecierpka
Jest bardo ekspansywny i nie dopuszcza do rozrostu innych roślin.
Jeśli chcesz to mogę ci wysłać nasionka na jesień tylko musisz je od razu wysiać.
Ja w ogóle w tym roku nie siałam i było go bardzo dużo. Powyrywałam nie pasujące mi siewki i zostawiłam tylko kilka.
Po kwitnieniu są takie strączki, które po dotknięciu strzelają bardzo daleko. Ja pozbierałam trochę tych nasionek jesienią i wysiałam za płotem gdzie zawsze rosło dużo chwastów i w tym roku mam niecierpka
Jest bardo ekspansywny i nie dopuszcza do rozrostu innych roślin.
Jeśli chcesz to mogę ci wysłać nasionka na jesień tylko musisz je od razu wysiać.
trochę mam teraz bałaganu w ogródku właśnie robimy przyłącze kanalizacyjne do domu i sasiedzi wymienili z jednej strony płot.
Na jesień może posadzę jakieś kwiaty, ale na razie muszę jeszcze trochę posprzątać i zacząć poszukiwania pracy synek od września idzie do przedszkola.
wkleję zdjęcie kwiatów, które dostałam na wiosnę muszę je zidentyfikować
może ktoś mi pomoże 
Na jesień może posadzę jakieś kwiaty, ale na razie muszę jeszcze trochę posprzątać i zacząć poszukiwania pracy synek od września idzie do przedszkola.
wkleję zdjęcie kwiatów, które dostałam na wiosnę muszę je zidentyfikować