Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-o-1
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 1042
Od: 3 cze 2007, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam

Jola - pierwsze śliwki robaczywki- nie zrażaj się na samym początku.
Ja też nie mam mąki chlebowej tylko żytnią - nie pisze jaka - ale pisze- żytnia mąka... i z niej właśnie mi chleb się udaje.
A kupiłam mąkę żytnią chlebową i tak jak z niej piekłam to nie udawał się - wychodził taki kluskowaty.
Wczoraj upiekłam z tej zwykłej żytniej i sie udał - goście chwalili, ze taki pyszny...
A już miałam sobie zrobić przerwę ale nie robię. Będę dalej piekła.
Może napisz jaki upiekłaś chleb- z jakiego przepisu?


Pozdrawiam

Ewa

ps.

zdjęcie wkleję ale nie dzisiaj bo juz padam po odwiedzinach gości
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

jollla500 pisze:Lisko szkoda mówić :( nie miałam chlebowej mąki więc dodałam żytniej :?

Powiem krótko był niezjadliwy :roll:
tak myslałam hihihihihi
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10625
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Upiekłam z przepisu dorci tak jak radziłaś na pierwszej stronie :(

Rodzinka czekała na pyszny chlebek a tu jakaś blina wyszła :?
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10625
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

liska pisze:
jollla500 pisze:Lisko szkoda mówić :( nie miałam chlebowej mąki więc dodałam żytniej :?

Powiem krótko był niezjadliwy :roll:
tak myslałam hihihihihi
Lisko a skąd wiedziałaś ? tak myślisz że zemnie kiepska kucharka :evil:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

jollla500 pisze:
liska pisze:
jollla500 pisze:Lisko szkoda mówić :( nie miałam chlebowej mąki więc dodałam żytniej :?

Powiem krótko był niezjadliwy :roll:
tak myslałam hihihihihi
Lisko a skąd wiedziałaś ? tak myślisz że zemnie kiepska kucharka :evil:
Joluś broń Boże! Po prostu mi tez nei wychodzi :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10625
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: dolnośląskie

Post »

Jak nie wychodzi :? przecież pokazywałaś ostatnio swój chlebuś, smakowicie wyglądał i jeszcze wspominałaś że pół nie ma to czyli smakuje rodzince :?

Lisko Ty coś kręcisz :evil:
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 10568
Od: 24 mar 2008, o 20:07
Lokalizacja: podkarpacie

Post »

jollla500 pisze:Jak nie wychodzi :? przecież pokazywałaś ostatnio swój chlebuś, smakowicie wyglądał i jeszcze wspominałaś że pół nie ma to czyli smakuje rodzince :?

Lisko Ty coś kręcisz :evil:
Wychodzi mi tylko z jednego przepisu... inne, wypróbowane przez forumowiczów mi nie wychodzą :( ...nawet zakwas mi nie wyszedł... bo złą mąke kupiłam..
Jak kupie750 -tkę to znów zrobię :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 821
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

To ja Wam polecę mój przepis, z którego chleb zawsze mi wychodzi, jest on pieczony na drożdżach:

300 ml wody letniej
1 łyżka stołowa octu balsamicznego lub winnego
1 łyżka oliwy
3,5 kubeczka (czyli 3x250 ml) mąki wiejskiej typ 650
2 małe miarki soli (2 płaskie łyżeczki)
1,5 marki drożdży instant
1 miarka cukru.

Jest to przepis do maszyny chlebowej, gdzie należy zachować odpowiednia kolejność dodawania składników, czyli: najpierw płyny, potem mąka cukier i drożdże, a sól na końcu wsypana do dziurek w mące, żeby nie "osłabiła" drożdży.

Jak ktos lubi mokre, cięższe ciasto, może wbić 1 jajko.
Jak ktos piecze zagniatając ręcznie, dobrze byłoby podwoić składniki.
Zamiast drożdży instant można użyć zwykłych w kostce, ok. 2 - 3 dkg, zrobiwszy z nich wczesniej rozczyn (czyli roztwór z małą ilością tej naszej ciepławej wody, z cukrem i maka, poczekać aż zacznie wyrastać). Ja pieke na kranówie, ale ja mam b. dobrą kranówę :lol:

Oczywiście, można dodać ziarenka wszelakie, zioła (np. na chlebek miłości ;) ) lub otręby lub płatki owsiane (ale wtedy mniej mąki) bądź drobno pokrojone śliwki kalifornijskie (ja kocham chlebek ze sliwkami, ale piekłam go tylko raz, bo rodzinka nie lubi).

Co jeszcze...

Aha, wersja bardziej żytnio - razowa tegoż przepisu:
300 ml wody
ocet, oliwa, cukier, drożdże i sól j.w.
500 ml mąki pszennej typ 550
200 ml mąki pytlowej żytniej
175 ml mąki pszennej razowej (typ 2000)

Polecam :)

Mam jeszcze kilka sprawdzonych przepisów, jak będziecie chciały, to napiszę.
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

Pierwszy raz spotykam się z octem w przepisie-co on daje?
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 821
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

basga pisze:Pierwszy raz spotykam się z octem w przepisie-co on daje?
Zakwasza ;) , wszak to chleb nie na zakwasie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2491
Od: 22 lut 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Police

Post »

Upiekłam dzisiaj chlebek Mirabbelki (ten co poprzednio,codzienny),tylko ciasto podsypałam przy wyrabianiu
większą ilością mąki,aby nie było takie rzadkie.Chlebek wyszedł rewelacyjny,polecam ten przepis jest super :D

Obrazek Obrazek Obrazek
Zakwas i chleb wykonałam z mąki żytniej typ 720 zakupionej w Auchman( moja mąka):
Obrazek
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

WOW! :shock: :P ale cudne chlebuśki!Ja na razie się zniechęciłam do chlebkow,za dużo nerwow mnie to kosztowało.
Widziałam w TV jak robili chleb postny-wklejam przepis-może ktoś skorzysta.
CHLEB Z MARCHEWKĄ
Składniki:
Drożdże - 100 g
Mleko - 250 ml
Woda - 750 ml
Do rozczynu dodajemy:
Mąka - 1 kg
otręby owsiane - 1 szklanka
płatki owsiane - 1 szklanka
marchewka tarta - 1 sztuka
siemię lniane - 4 łyżki
sól - 60 g
Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn pamiętając o ciepłym mleku i wodzie. Wszystko razem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut a następnie zwiększamy temperaturę do 190 stopni na dalsze 25 minut.
A to było TU.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 821
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

A ja zrobiłam zakwas, i pierwszy raz piekłam chleb na zakwasie.
Moje spostrzeżenia: jest to chleb bardziej zwarty, mniej wyrasta jak drożdżowy, jest cięższy i się nie kruszy, bardzo smaczny. Długo zachowuje zdolność do zjedzenia ;) czyli robi się czerstwy dopiero po kilku dniach.

Do chlebka zakwasowego dodałam mąki: żytnią identyczną jak Miluck, żytnią razową, pszenną wiejską (typ 600) i pszenną razową w proporcjach "na oko".
Robię chleb w maszynie, więc wiem, że ciasto ma się sklejać w kulę na mieszadłach, wtedy jest odpowiednia konsystencja.
Do ciasta dodałam ziarno słonecznika i śliwki kalifornijskie pokrojone w kostkę. Wyszedł mi ciężki, smaczny chlebek a'la pumpernikiel, tylko ciut jaśniejszy i nie gorzki - fantastyczny do sera pleśniowego :lol:

Drugi zakwasowy chleb piekłam bez śliwek, dałam łyżkę masła do niego i zamiast słonecznika - dynię. Tez wyszedł pycha :)

Hm, drożdżowe ciasto wyrasta zanim zacznie się piec - a potem stopuje a może się nawet zapaść, na zakwasie wyrasta w trakcie pieczenia, i pęka skórka u góry - zawsze wychodzi taki wyrośnięty :)

Kiszę więc zakwas na więcej :lol:
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7699
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Kraków

Post »

:shock: W maszynie pieczesz i dajesz na oko?Mnie to nie wychodził i nawet wage elektroniczną kupiłam ale się zniechęciłam.
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 821
Od: 10 kwie 2008, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: z kątowni

Post »

basga pisze::shock: W maszynie pieczesz i dajesz na oko?
Tak, w sumie rezultaty mam chyba nie najgorsze, bo wszystkie chlebki były co najwyżej zapadnięte pośrodku, ale zjadliwe - żaden nie miał zakalca, ani nic takiego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”