Ściółkowanie korą

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak usunąć trawę żeby przygotować podłoże dla kory?

Post »

akszargi pisze:Chciałabym zacząć podsypywać korą dość duże obszary. W chwili obecnej przed wysypaniem kory przekopuje płytko glebę i usuwam trawę. Czy jest jakis szybszy i mniej pracochłonny sposób? Mój tata twierdzi, że można "potraktować" trawę roundup'em tylko uważać żeby nie opryskać drzewek. Nie jestem do końca przekonana co do tego pomysłu.
Proszę o rady
NEMO56 - chciałem się Ciebie zapytać czy uważnie przeczytałeś słowa wpisane przez "akszargi" -tylko uważać żeby nie opryskać drzewek. Według mojego rozumowania na terenie który chce pokryć korą rosną drzewka. Najpierw trzeba samemu zrozumieć ,a dopiero później zarzucać komuś niezrozumienie. Nie uważam Twojego wpisu za zbyt elegancki. Tadeusz.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytając prośbę akszargi też zauważyłem że tam są drzewka . Uważam że ziemia nie powinna być szczelnie okryta gruba warstwą folii , lecz powinien być zachowany dostęp powietrza i wody a to spełnia agrowłóknina. :) :) :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Jeśli ziemia ma być przykryta grubą czarną folią i posypana korą, to chyba już lepiej ją wybrukować :twisted:
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
volumineux
500p
500p
Od: 8 lut 2008, o 14:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przynajmniej chwasty nie rosną. A woda dostaje się właśnie przez dziury :twisted:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

A fytoftyrozy - zatriumfują pod czarną folią.
I wyginą wszystkie dżdżownice i inne organizmy tlenowe.
Cykl azotowy, oczywiście się przerwie, bo skropliny spod folii, trafią znów w ziemię a amoniak zatruje resztę.
Miłośnikom czarnej folii, życzę worków foliowych założonych na nogi, tak bez zdejmowania przez 3 lata i maski gazowej z pochłaniaczem na twarz.
Ciekawa jestem, jaki byłby widok po takim okładzie ?

A wracając do tematu- traw można wygodnie zdjąć podcinając ją sztychówką.
Po zdjęciu trawy - tak jak radzą Panowie- przekopać lub choć wzruszyć pod drzewami , wyjąć dłuższe korzenie i wysypać 5-8 cm kory.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Re: Jak usunąć trawę żeby przygotować podłoże dla kory?

Post »

tadeusz48 pisze:
akszargi pisze:Chciałabym zacząć podsypywać korą dość duże obszary. W chwili obecnej przed wysypaniem kory przekopuje płytko glebę i usuwam trawę. Czy jest jakis szybszy i mniej pracochłonny sposób? Mój tata twierdzi, że można "potraktować" trawę roundup'em tylko uważać żeby nie opryskać drzewek. Nie jestem do końca przekonana co do tego pomysłu.
Proszę o rady
NEMO56 - chciałem się Ciebie zapytać czy uważnie przeczytałeś słowa wpisane przez "akszargi" -tylko uważać żeby nie opryskać drzewek. Według mojego rozumowania na terenie który chce pokryć korą rosną drzewka. Najpierw trzeba samemu zrozumieć ,a dopiero później zarzucać komuś niezrozumienie. Nie uważam Twojego wpisu za zbyt elegancki. Tadeusz.
Czytałem i to dokładnie.
Ty zachowujesz się nie elegancko.
Czytaj dokładnie o co mu chodzi.
O USUNIęCIE SZYBKIE TRAWY.!!!
I nic więcej.
Interpretujesz wg własnego widzimisię.
Najszybciej usuniesz trawę (bez kopania i oprysku) tylko przez czarną folię, która wstrzymuje wegetację.
Jeśli ma tam być tylko kora to co kogo obchodzi co jest pod ziemią.Mało tego, cieszy, że nic tam nie rośnie, bo nie ma rosnąć. Czy to tak trudno zrozumieć???
Hanko! Twardą kamienną ziemię bardzo łatwo zmiękczyć: po prostu zlej ją wodą. a żywe organizmy same tam przyjdą o ile tam nie były. Tragizujecie i wprawiacie pytających w zakłopotanie.
A drzewka? Nie pisał, że są na środku trawnika. Gdyby nawet, to folia nie będzie założona na drzewo lecz wycięty otwór przy pniu. Drzewku nic się nie stanie. Patrz jak pięknie rosną drzewa na wyasfaltowanych ulicach.
Na koniec; napisałem, że folię usunąć po dwóch, trzech latach a zostawić korę.
I to nie są wyssane z palca podpowiedzi a ze zwykłego doświadczenia.
Jakub . . . . .
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Nemo- uważam że nasze podejście do tematu( moje i Hanki) jest całkowicie odmienne i nie mam zamiaru przynajmniej ja) z Tobą na ten temat dyskutować. Dół w ogrodzie można wykopać i łopatką i koparką. Ja, podobnie jak i Hania z uwagi na ogród proponujemy łopatkę, Ty jak widzę proponujesz koparkę. W obu przypadkach dół będzie wykopany, jakie skutki uboczne kopania tego dołu będą, niech ocenią inni. Tadeusz.
grigori24
---

Post »

Wiadomo że każdy zrobi jak uważa .

Chciałem przypomnieć że tam są drzewa .

Wymyślono takie coś jak Agrowłoknina właśnie do takich celów i można spokojnie ułożyć warstwę kory.Tak stosuje się w centrach ogrodniczych.

Trzeba by sie mocno zastanowić po co likwidacja trawy na takim obszarze? Czy coś będzie sadziła? ;:24 ;:24 ;:24

Akszargi pytanie dlaczego chcesz usuwać trawę?
akszargi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2008, o 21:15

Post »

Na tym terenie na razie jest pare drzewek i krzewów, ale moje plany sa takie, żeby pomiędzy te wieksze rosliny posadzić inne troche mniejsze, np. byliny, ewentualnie jakies małe krzewy. Tak dla wyjśnienia- przed domem jest 2500m kw. trawy, a przy płocie rosnie pare drzewek. chciałam to troche urozmaicić :)
grigori24
---

Post »

No to teraz wiemy że będzie jakaś roślinność . :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nemo56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2005, o 15:16

Post »

I od tego było zacząć.
Niedokładna informacja skutkuje pyskówkami.
Jakub . . . . .
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

W moim wątku ogrodowym na pierwszych stronach (Nasz ogród /1cz. 2007/ - w stopce) pokazuję, jak zrobiłem to czego (według wielu forumowiczów) nie powinno się robić. :shock:

Według mnie w życiu (również ogrodowym) nie ma jedynie kolorów czarno-białych i nie można definitywnie powiedzieć, że przykrycie zwykłą czarną folią ziemi jest nie do przyjęcia.
Przykryłem tak około 3,5 ara i powstał tam mój "ogród japoński".
A że jak pisałem wyżej nic nie jest czarno-białe to folia ta jest podziurawiona (widłami), aby woda przedostawała się do posadzonych tam roślin, a gdy wsadzam rośliny to po prostu wycinam w folii otwór nożem.
Rośliny, które stamtąd wykopywałem miały bardzo ładny system korzeniowy a te, które tam rosną czują się bardzo dobrze.

Czy te wyglądają na niezadowolone? (strzałka pokazuje odkrytą folię)
Obrazek

Jedyny problem jaki można napotkać to nawożenie posadzonych tam roślin - podsypywanie nawozem w pobliżu pnia może spowodować zasolenie ziemi i poważny kłopot.

Ale na szczęście problem ten został rozwiązany przez firmę Marolex Sp.z o.o. - do nawożenia w takich warunkach można wykorzystać Lancę doglebową i problem ginie. :D ;:215

Przeciwnikom foli chciałbym tylko powiedzieć, że uważam - jeśli dotyczy to małej powierzchni lub koszty nie grają roli - to lepiej zastosować matę lub agrowłókninę ogrodową
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
olcia123
100p
100p
Od: 11 maja 2007, o 18:14

Post »

Po każdym spacerze , z parku przynoszę torbę szyszek. Chyba będę jeszcze je znosiła przez dwa miesiące, bo to studnia bez dna. Pomyślalam , że może najpierw podsypac korą i na to wysypac szyszki. Też będzie ładnie , ale nie będzie ich potrzeba tak dużo. Co wy na to ?
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Folia, kora, iglaki....

Post »

Mam kawałek ziemi (piaszczystej, cień od godziny 12,), którą muszę zagospodarować. Poprzedni właściciel posadził tam jeden iglak, różę i dwa rododendrony - nie wygląda to ciekawie. Chciałabym rozłożyć tam folię, wysypać korę i posadzić iglaki. Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać, żeby to miało ręce i nogi. Może ktoś wie, gdzie mogę znaleźć informacje na ten temat?
magda
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2006, o 18:06

Post »

Zamiast foli włókninę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”