Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Parszywa dwunastka - rośliny ekspansywne
To wszystko zależy od podłoża na jakim rosną. Ja chcę żeby się rozłaziły, nawet na trawnik bo:santia pisze:Trzmielinę pnącą, bluszcz, tojeść rozesłaną, barwinka i wspomnianego też ostrogowca mam.
Czy bardzo się rozłażą właścicielom dużych ogrodów spoza terenu odgraniczonego obrzeżem trawnikowym?[/b]
- nie musiałabym kosić,
- nie musiałabym pielić, no może sporadycznie, a nie tak jak trawnik,
- nie byłoby żóltych połaci w czasie suszy.
A jak się rozejdą tam gdzie nie chcę, to potraktuję je szpadlem lub nożem do darni, tak jak robię to dotychczas z obrzeżami trawnika.
U mnie nawet 'osławiony' podagrycznik nie kwapi się do panoszenia. Barwinek wchodzi w lasek

Walczę tylko z milinem i sumakami, o chwastach nie wspomnę.
Pozdrawiam. Gosia
Uspokoiłaś mnie ;) I roślinki ;) Zostają.
Tylko ta tojeść mnie martwi, bo w przeciwieństwie do barwinka chciałam nią zadarnić średniej wielkości powierzchnię - pod tujami i coś tam jeszcze... Jestem w kropce.
Tylko ta tojeść mnie martwi, bo w przeciwieństwie do barwinka chciałam nią zadarnić średniej wielkości powierzchnię - pod tujami i coś tam jeszcze... Jestem w kropce.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Tojeść rozesłana i tułacz (hutujnia) dla mnie są piękne i wcale nie ekspansywne (można nad nimi panować).
Dla mnie utrapienim jest podagrycznik pospolity z którym walczę od lat bezskutecznie.
Dla mnie utrapienim jest podagrycznik pospolity z którym walczę od lat bezskutecznie.
No to super. Również zostanie. I ja nalezę do gorących zwolenników wyglądu tej roślinki.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
W jakich warunkach u Ciebie rośnie? Nie chcę przez przypadek mu dogodzićClaudia pisze: Dla mnie utrapienim jest podagrycznik pospolity z którym walczę od lat bezskutecznie.

W tym roku jakieś tojeści zamówiłam, a z hutujni na razie zrezygnowałam, bo chciejstwo przerosło możliwości finansowe.
Pozdrawiam. Gosia
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Półcień, nie podlewane, chcąc wykopać chyba jeszcze rozmnożyliśmy, randapem wypaliłam wszystko dookoła a podagrycznik rośnie dalej i ma się dobrze.
W tym roku planuję kupić jakąś inną chemie, żeby go zniszczyć, pewnie znów bezskutecznie, ale będę próbować, jak co roku.
W tym roku planuję kupić jakąś inną chemie, żeby go zniszczyć, pewnie znów bezskutecznie, ale będę próbować, jak co roku.
- marion215
- 200p
- Od: 1 sie 2010, o 14:31
Mam niestety ten sam problem.Ogród nieuprawiany od 30 lat.Podagrycznik się rozszalał, a mnie zostały widły żeby z nim walczyć
http://www.forumogrodnicze.info/posting ... ilies&f=18#

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Podagrycznik jest za głęboko na widły... A i chemia nie ima się go zbytnio...
Podpowiem jeszcze, że gdzieś jest wątek o podagryczniku, że nie można go smarować nierozcieńczonym Roundapem, a właśnie nieco rozcieńczonym, nie pamiętam już gdzie to było, ale od wiosny zabieram się za pędzelkowanie!!!
A tojeść można kosić jak trawnik, gorzej z gajowcem, bo ma liany długie na kilka metrów... Na szczęście dość płytko się zakorzenia, ale i tak, trzy razy w sezonie wyrywam całe kłęby... Kocha wilgoć i półcień, a nawet pełny cień.
Podpowiem jeszcze, że gdzieś jest wątek o podagryczniku, że nie można go smarować nierozcieńczonym Roundapem, a właśnie nieco rozcieńczonym, nie pamiętam już gdzie to było, ale od wiosny zabieram się za pędzelkowanie!!!

A tojeść można kosić jak trawnik, gorzej z gajowcem, bo ma liany długie na kilka metrów... Na szczęście dość płytko się zakorzenia, ale i tak, trzy razy w sezonie wyrywam całe kłęby... Kocha wilgoć i półcień, a nawet pełny cień.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Jeszcze tak zapytam - dla całkowitej pewności - tojeść i barwinek rozchodzą się poprzez rozłogi, ale czy obrzeże trawnikowe (takie z elastycznego tworzywa, które się całkowicie wkopuje w ziemię, 20 cm) skutecznie zapobiegnie rozłażeniu się tych bylin poza rabatę?
Nie zapobiegnie, bo te rośliny mają rozłogi nadziemne. Trzeba je po prostu kontrolować i przycinać zbyt długie, albo włażące tam gdzie się nie chce.Tojeść przyciąć po kwitnieniu.Barwinek jednak ładniej prezentuje się w łanach niż w kępce, więc trzeba po prostu wybrać miejsce i pozwolić mu się rozrastać.
Dziękuję serdecznie. To dobrze, że nadziemne. Wydaje mi się, że kłopot mniejszy. Tak, barwinek będzie miał do niemal wyłącznej dyspozycji pas o długości ok. 20 m na 2 m albo nawet szerzej. Gdzieniegdzie tylko będzie musiał się podzielić z przebiśniegami i krokusami.
Jeszcze nasunęło mi się jedno pytanie odnośnie barwinka. Jeśli będzie rósł przykryty sporą warstwą kory (5-10 cm) to bez problemu się rozrośnie? Korzonki się chyba raczej nie ukorzenią... Czy poradzi sobie?
To samo pytanie dotyczy tojeści płożącej.
Pozdrawiam serdecznie i ciepło, by przegonić ten śnieg... ;(
p.s. jeśli ktoś chce się pozbyć "parszywca", to ja chętnie pomogę/przyjmę/... (na pw) ;)
To samo pytanie dotyczy tojeści płożącej.
Pozdrawiam serdecznie i ciepło, by przegonić ten śnieg... ;(
p.s. jeśli ktoś chce się pozbyć "parszywca", to ja chętnie pomogę/przyjmę/... (na pw) ;)
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
U mnie oprócz barwinka rozrasta się mocno dąbrówka i wiesiołek,chyba w tym roku muszę bardziej radykalnie za nie się zabrać.
Dąbrówka rozłogowa też jest b. ładna. Również chciałabym mieć ją w swoim ogrodzie.