Fikus Benjamina - formowanie (cięcie, przycinanie,przesadzanie)
Re: Proszę o pomoc w sprawie mojego fikusa
Zamieść zdjęcie bardziej z zbliżenia ale tak by obejmowało cała roślinę, pozaznaczam ci jak go poprzycinać, przygotuj się tez na przesadzanie, ziemia dla fikusów, keramzyt na drenaż na dno doniczki i większa doniczka o 10 cm w średnicy górnej mierząc. 

dziękuję Czarodzieju! teraz na pewno sobie poradzę

co do przesadzania to nie mam zielonego pojęcia z tego względu że gdy się tu wprowadzałam kwiat już tu mieszkał i teraz jest po prostu moim podopiecznym

jutro wrzucę fotkę kiedy fikus będzie po "zabiegu"

pozdrawiam
Ale kiedy się wprowadzalaś? Na fotkach widać, że cały czas stoi w tej samej doniczce. 

obecnie mieszkam tu 1 rok i 4 miesiące ...
no a tak po za tym delikatnie sprawdzałam łyżką jaki jest stan korzeni tzn. czy zajmują całą doniczkę ale okazało się że mogę "wygrzebać" ziemi tak naokoło 15 cm, a jeżeli o donicę to wysokość : 34 cm, średnicę "górną" 40 cm, obwód "górny" 123 cm , a obwód dolny 85 cm...
dodam że na chwilę obecną kwiatek prezentuje się tak :

Re: Benjaminek - jak go przyciąć?
Zdjęłam rafię i spięłam łodygi. Wydaje mi się, że dwie główne łodygi niestety są uschnięte... Można by chyba je zostawić żeby tworzyły pień?! Proszę o poradę na temat przycięcia i zagęszczenia.
I dobrze, przesadzać go nie trzeba ale mam nadzieję że ta donica ma otwory w dnie a pod nią jest podstawek. 

michotka prośba podeślij większe rozmiarowo zdjęcie ale zamieszczone na forum jako miniatura do powiększenia po kliknięciu w zdjęcie. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 mar 2013, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich!
Kilka dni temu uznałam, że pora bardziej odpowiedzialnie zająć się moim dotychczasowym doniczkowym inwentarzem, zaczęłam się rozglądać -> no i tak trafiłam tu i się okazało, że jestem totalną ignorantką
Ale postaram się zmienić ten stan rzeczy.
Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem profesjonalnych porad, jakie tu można uzyskać i liczę na to
Mam 2 fikusy, które planowałam przesadzić jakoś niedługo w tym roku, no i po lekturze tego forum okazuje się, że pewnie także powinnam je poprzycinać.
Fikus 1 - pstry:
- kiedyś próbowałam wpływać na równomierny rozwój przekręcając co jakiś czas doniczkę, wobec czego gubił liście. Po lekturze stron internetowych wiem już, że tego nie lubi, więc nie będę tego robiła. Uważacie, że powinnam go przenieść w bardziej równomiernie nasłonecznione miejsce? Pewnie nie za dobrze to zniesie... Może wystarczy go przyciąć? Wówczas proszę o wskazanie miejsc cięcia

Fikus 2:
- czy uważacie, że wymaga przycinania? jeśli tak to gdzie?

Rozumiem, że marzec jest dobrym miesiącem na przycinanie fikusów, choć jeszcze jakoś wiosna do nas nie dotarła
Jak należy postępować - najpierw przesadzać, potem przycinać, czy odwrotnie? I jaki czas powinien upłynąć pomiędzy tymi czynnościami?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam,
Blanka
Kilka dni temu uznałam, że pora bardziej odpowiedzialnie zająć się moim dotychczasowym doniczkowym inwentarzem, zaczęłam się rozglądać -> no i tak trafiłam tu i się okazało, że jestem totalną ignorantką

Muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem profesjonalnych porad, jakie tu można uzyskać i liczę na to

Mam 2 fikusy, które planowałam przesadzić jakoś niedługo w tym roku, no i po lekturze tego forum okazuje się, że pewnie także powinnam je poprzycinać.
Fikus 1 - pstry:
- kiedyś próbowałam wpływać na równomierny rozwój przekręcając co jakiś czas doniczkę, wobec czego gubił liście. Po lekturze stron internetowych wiem już, że tego nie lubi, więc nie będę tego robiła. Uważacie, że powinnam go przenieść w bardziej równomiernie nasłonecznione miejsce? Pewnie nie za dobrze to zniesie... Może wystarczy go przyciąć? Wówczas proszę o wskazanie miejsc cięcia

Fikus 2:
- czy uważacie, że wymaga przycinania? jeśli tak to gdzie?

Rozumiem, że marzec jest dobrym miesiącem na przycinanie fikusów, choć jeszcze jakoś wiosna do nas nie dotarła

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam,
Blanka
Blania przesadź obydwa jak najszybciej i przypomnij się za trzy tygodnie. Pozaznaczam ci jak ciąć. Co do obracania to na to też jest sposób wystarczy doniczkę obracać codziennie o 1 cm w obwodzie, nie wpływa to niekorzystnie na roślinę za to korona równomiernie się rozrasta. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 mar 2013, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ok. Dzięki. Przesadzę i za 3 tygodnie wkleję nowe zdjęcia.
Z tym 1 cm - niezłe
Pozdrawiam,
Blanka
Z tym 1 cm - niezłe

Pozdrawiam,
Blanka