Oczywiście na koniec należy nalewkę sklarować i przefiltrować.
Przepisy Jadzi1 i miłych gości
- Nalewka
- Przyjaciel Forum

- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Taka nalewka z mleka, spirytusu, cukru i cytryn nazywa się "Nalewką farmaceutów", mleko ma się ściąć w spirytusowy twarożek 
Oczywiście na koniec należy nalewkę sklarować i przefiltrować.
Oczywiście na koniec należy nalewkę sklarować i przefiltrować.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Hmmm....biały alkohol nie bardzo mi pasi... 
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Ciasto z Kubusiem
Biszkopt z 4 jaj
Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia:
4 jaja
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szkl. cukru
4 łyżki oliwy
wykonanie
schłodzone białka ubić na bardzo sztywną pianę /miska ma się kręcić/
dodać żółtka, oliwę i mąkę wymieszać łyżką
wyłożyć na papier do pieczenia w tortownicy lub blasze.
upiec w gorącym piekarniku.
Sok typu "kubuś" 0,75l + 2 budynie /śmietankowy lub waniliowy/
3 - 4 łyżki cukru
Zagotować sok dodać cukier i rozmieszane w soku budynie.
Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt,
jak trochę przestygnie na wierzchu wykładamy 2 paczki herbatników.
Krem śmietanowy
1/2 śmietany kremówki, schłodzonej ubijamy i mieszamy z z dowolną galaretką rozpuszczoną w małej ilaści wody.
Krem wykładamy na herbatniki i na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę pomarańczową.
smacznego
Przepis nie jest mój, ale go kilka razy wyprubowałam...spisałam z innego forum
Biszkopt z 4 jaj
Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia:
4 jaja
3/4 szklanki mąki tortowej
1/2 szkl. cukru
4 łyżki oliwy
wykonanie
schłodzone białka ubić na bardzo sztywną pianę /miska ma się kręcić/
dodać żółtka, oliwę i mąkę wymieszać łyżką
wyłożyć na papier do pieczenia w tortownicy lub blasze.
upiec w gorącym piekarniku.
Sok typu "kubuś" 0,75l + 2 budynie /śmietankowy lub waniliowy/
3 - 4 łyżki cukru
Zagotować sok dodać cukier i rozmieszane w soku budynie.
Ciepłą masę budyniową wylewamy na upieczony biszkopt,
jak trochę przestygnie na wierzchu wykładamy 2 paczki herbatników.
Krem śmietanowy
1/2 śmietany kremówki, schłodzonej ubijamy i mieszamy z z dowolną galaretką rozpuszczoną w małej ilaści wody.
Krem wykładamy na herbatniki i na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę pomarańczową.
smacznego
Przepis nie jest mój, ale go kilka razy wyprubowałam...spisałam z innego forum
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
CZOSNEK W WINIE
- 20 dużych główek czosnku,
- 4 szklani białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki octu winnego,
- 15 dag cukru,
- 2 ostre papryczki chili,
- 3 liście laurowe,
- 2-3 gałązki zielonego estragonu,
- łyżka mielonego pieprzu,
- czubata łyżka soli, oliwa
przygotowanie
Wino trzeba zagotować z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili, liśćmi laurowymi i pieprzem.
Do wrzącej zaprawy wrzucamy obrane ząbki czosnku, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na noc.
Następnego dnia ponownie zagotować czosnek w zaprawie, gotować 2-3 minuty, ostudzamy.
Ząbki układać w słoiczkach, zalać ostudzona zaprawa. Do każdego słoiczka trzeba wlać na wierzch łyżkę oliwy, zamknąć.
smacznego, pychota....
- 20 dużych główek czosnku,
- 4 szklani białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki octu winnego,
- 15 dag cukru,
- 2 ostre papryczki chili,
- 3 liście laurowe,
- 2-3 gałązki zielonego estragonu,
- łyżka mielonego pieprzu,
- czubata łyżka soli, oliwa
przygotowanie
Wino trzeba zagotować z octem, cukrem, solą, estragonem, papryczkami chili, liśćmi laurowymi i pieprzem.
Do wrzącej zaprawy wrzucamy obrane ząbki czosnku, zdjąć z ognia, przykryć, odstawić na noc.
Następnego dnia ponownie zagotować czosnek w zaprawie, gotować 2-3 minuty, ostudzamy.
Ząbki układać w słoiczkach, zalać ostudzona zaprawa. Do każdego słoiczka trzeba wlać na wierzch łyżkę oliwy, zamknąć.
smacznego, pychota....
Nie napisałaśile tej oliwy.
Ja kiszę czosnek albo robię z oliwą i papryką chili albo marynuję jak ogórki czy parykę.
musze spróbować z tym winem...
Potrafie cały słoik zjeść sama
I tak u mnei nikt więcej nie je ...
robię w słoiczkach po chrzanie Polonez
Ja kiszę czosnek albo robię z oliwą i papryką chili albo marynuję jak ogórki czy parykę.
musze spróbować z tym winem...
Potrafie cały słoik zjeść sama
robię w słoiczkach po chrzanie Polonez
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
I po zjedzeniu takiego czosnku nic nie czuć :P ??? Przepisy z czosnkiem bardzo ciekawe 
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Jadziu czosnek kisze tak jak ogórki ... Robię razem z ogórkami ...
Jeju u mnie już kończy sie Twoja salatka, kończą się ogórki w zalewie musztardowej, kończą sięogórki w z chili i sałątka gagawi ... nikt nie je konserwowych
W zimie będe kupowała
Jeju u mnie już kończy sie Twoja salatka, kończą się ogórki w zalewie musztardowej, kończą sięogórki w z chili i sałątka gagawi ... nikt nie je konserwowych
W zimie będe kupowała
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
- Danio
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 1887
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Gruszki w syropie
3 kg gruszek obranych i pokrojonych w ćwiartki
1 kg cukru
1,5 l wody
2 cukry waniliowe /ja daję 1/2 pokrojonej laski wanilii i wtedy zalewa ma piękny kolor/
3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 - 4 goździki na słoik
Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym, cukrem i wanilią. Do zalewy włożyć gruszki i gotować przez godzinę. Gorące włożyć do słoików, zalać zalewą, włożyć goździki, szybko zakręcić, nie trzeba pasteryzować.
Gruszki można używać do dekoracji ciast, do sałatek owocowych itd. Z zalewy gotuję galaretkę gruszkową

Dorota
3 kg gruszek obranych i pokrojonych w ćwiartki
1 kg cukru
1,5 l wody
2 cukry waniliowe /ja daję 1/2 pokrojonej laski wanilii i wtedy zalewa ma piękny kolor/
3 - 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
3 - 4 goździki na słoik
Zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym, cukrem i wanilią. Do zalewy włożyć gruszki i gotować przez godzinę. Gorące włożyć do słoików, zalać zalewą, włożyć goździki, szybko zakręcić, nie trzeba pasteryzować.
Gruszki można używać do dekoracji ciast, do sałatek owocowych itd. Z zalewy gotuję galaretkę gruszkową

Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2



